Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas
Copyright: Architecten aan de Maas

Architecten aan de Maas wint Victor de Stuersprijs 2016

20 juli 2016, 12:35
De Victor de Stuersprijs, de architectuurprijs van de stad Maastricht, is dit jaar toegekend aan verpleeghuis Larisa, ontworpen door Architecten aan de Maas. Het project onderscheidt zich onder meer door zijn eigenzinnige materialisatie en rijke detaillering.

De jury van de Victor de Stuersprijs, die onder leiding stond van architect Koen van Velsen, was bij het bezoek aan verzorgingshuis Larisa direct onder de indruk van het project. Volgens de jury is het gebouw met zorg en als deel van de omgeving ontwikkeld. Ook heeft het gebouw een ruimtelijke opzet, met een eigen ‘dorpsplein’ en groen hof. Beiden leveren volgens de jury een wezenlijke bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit in het gebouw, maar ook aan de opname van het gebouwvolume in het omringende stedelijk weefsel. Daarbij waardeert de jury ook het vormenspel, de eigenzinnige materialisatie en de rijke detaillering van het verzorgingshuis.

Architecten aan de Maas won de prijs in 2010 ook al eens, toen voor zijn ontwerp voor het hoofdkantoor van de Rabobank in Maastricht.

Verpleeghuis Larisa
Verpleeghuis Larisa ligt in de binnenstad van Maastricht en bevat 90 wooneenheden, voornamelijk voor dementerende ouderen. “In tegenstelling tot de ontwikkelingen in het laatste decennium, waarbij kleinschalige groepswoningen zijn ontworpen, hebben we hier gekozen voor een gebouw waarin grotere woongroepen zijn ondergebracht, met een zeer grote gemeenschappelijk leefruimte”, vertelt architect Han Westelaken van Architecten aan de Maas. “Met die grote gemeenschappelijke ruimte kan er een grotere bewegingsvrijheid geboden worden. Ook is er voor het buitenbeentje de mogelijkheid om in de anonimiteit weg te duiken of juist eerder een gelijkgestemd persoon te vinden, iets dat in kleine groepen veel moeilijker is.

“De grote gemeenschappelijke ruimte die beschikbaar is, hebben we ingericht met belevingsgerichte activiteiten, waardoor de bewoners gestimuleerd worden om zichzelf bezig te houden”, vervolgt Westelaken. “Naast de eigen woonslaapkamer is er een woonkamer, een grand café, een kleine bioscoop, een schoonheidssalon, een bibliotheekje en een muziekkamer. Reminiscentie speelt hierin een belangrijke rol. De stad Maastricht is overal aanwezig op de wanden door middel van visuals.”

“Beschermde buitenterrassen zijn integraal aangebracht in de binnenwereld van het gebouw, en wel op zo’n manier dat lucht en licht alle ruimte krijgen. Deze overstekende brugdelen leveren een ruimtelijkheid met een grote verscheidenheid aan zitplekken en doorzichten. Het gebouw is ontwikkeld als een architectonisch avonturenlandschap waar de bewoner zijn fantasie op de vrije loop kan laten. De dementerende oudere krijgt zo de gelegenheid om een leefwereld te beleven of te fantaseren die past bij zijn gemoedstoestand.”

Victor de Stuersprijs
De Victor de Stuersprijs is de architectuurprijs van de stad Maastricht. De prijs wordt het ene jaar toegekend als architectuurprijs en het andere als monumentenprijs. De prijs is vernoemd naar de 19-eeuwse advocaat/ambtenaar/politicus Victor de Stuers, die gezien wordt als de oprichter van de Monumentenzorg.

Dit jaar is de prijs toegekend aan verpleeghuis Larisa van zorginstelling Envida aan de Polvertorenstraat in Maastricht. Het gebouw is ontworpen door architect Han Westelaken van Architecten aan de Maas.

Andere nieuwsberichten

Nieuw interieur van NN stelt circulariteit centraal

Vandaag, 14:31

Studio 1:1 presenteert het Groene Handboek voor woningcorporaties

Vandaag, 12:03

Publiekruimten in Museum Arnhem voorzien van kenmerkende Modijefsky-mix

Gisteren, 17:14

Universiteit van Wageningen heeft een nieuw gebouw voor dialoog

Gisteren, 12:59

Vereniging Eigen Huis wil 10.000 betaalbare starterswoningen per jaar

Vandaag, 16:44

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

Vandaag, 09:04

Steeds meer inwoners verlaten de Randstad

Gisteren, 10:14

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

12 augustus, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

12 augustus, 9:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

11 augustus, 9:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan