Copyright: Jan van der Ploeg
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Jan van der Ploeg
Copyright: Jan van der Ploeg
Copyright: Jan van der Ploeg
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Arjen Jan Stada
Copyright: Jan van der Ploeg
Copyright: Jan van der Ploeg

Skatepark als onderdeel van publieke ruimte

14 juli 2016, 12:44
De middenberm van de drukke Westblaak, in het centrum van Rotterdam, biedt plek aan een uitgestrekt nieuw skatepark. Een landschap dat alleen door skaters kan worden gemaakt, vertelt stedenbouwkundige Marcel Musch, die bij het project betrokken was.

Tekst Robert Muis

Het nieuwe Skatepark Westblaak bestaat uit een vloeiend betonnen landschap, waarin voor streetskaters interessante elementen zijn geïntegreerd. Daarrond zijn aanvullende skate-elementen aangebracht, paden van gepolijst beton aangelegd en is het groen vernieuwd. In totaal beslaat het nieuwe park 1.200 m2. Het skatepark is afgelopen weekeinde officieel geopend.

Stedelijke sport
Skaten is nauw verbonden met de stedelijke ruimte. Skaters gebruiken elementen uit de openbare ruimte – trappen, leuningen, banken, randen, trappen – voor hun tricks. Met het oog op de veiligheid in de publieke ruimte bieden gemeentes liever speciaal ingerichte ruimtes aan.

Vanaf 2000 lag tussen de drukke rijbanen op de Westblaak zo’n skatepark, bestaande uit rvs elementen waarmee de gebruikers hun ‘tricks’ uitvoerden. De stalen toestellen waren na ruim dertien jaar versleten en werden weggehaald. Een groep actieve skaters pleitte sterk voor een nieuw park; de gemeente Rotterdam ging akkoord.

Nieuw parkontwerp
Het Nieuwe Instituut (HNI, toen nog als NAi) kreeg in 2013 de opdracht om het proces te begeleiden dat moest resulteren in breed gedragen ontwerp voor een nieuw park. Het NAi vroeg Marcel Musch (MUS Urban Strategy) als stedenbouwkundige om een strategie uit te stippelen.

Tevens werden drie internationaal vermaarde skateparkontwerpers gevraagd een visie te presenteren. De Fin Janne Saario werd gekozen als ontwerper van het nieuwe park. Saario, voorheen professioneel skater, legt zich met zijn bureau voor landschapsarchitectuur toe op het ontwerpen van publieke ruimte voor skateboarden.

Musch bleef betrokken als ‘tolk’ tussen de ontwerpideeën van Saario en de wensen en eisen vanuit de gemeente en skate-gemeenschap. In workshops met de verschillende gebruikersgroepen van het skatepark – skaters, inliners, steppers, BMX-ers – over de wensen, bleek ook de wens om het park vorm te geven als ‘normale’ publieke ruimte.

Gebruikersgroepen
Een ontwerp maken dat verschillende groepen skaters bedient, was overigens een langdurig proces, zegt Musch. Ze hebben voor hun tricks behoefte aan andersoortige elementen en vormgeving.

“We hebben de gemeente gezegd dat, als ze het skatepark op deze locatie wilden houden, ze twee dingen moesten doen”, vertelt hij verder. “Ten eerste: het park programmatisch koppelen. Het ook gaan gebruiken voor wedstrijden en dergelijke. Ten tweede: het onderdeel van de openbare ruimte maken, zodat het voor alle Rotterdammers interessant is.”

Dat laatste is volgens Musch geslaagd. “Het is een open en zichtbare plek geworden. De ‘vert quarter’ (een kwart buisvorm, RM) was te hoog voor een goed zicht en is daarom niet teruggekomen. En voor niet-skaters is er ruimte om langs het skatepark te wandelen.”

Handwerk
Musch vindt het huidige park interessant omdat het geen ‘versteend’ stalen park is. “Het is niet de gebruikelijke verzameling stalen elementen uit de catalogus en dan uitgevoerd in beton, maar een vloeiend landschap met ideale lijnen.”

Dat kon worden gerealiseerd door het te vervaardigen uit spuitbeton. De aannemer heeft, net als Saario, zijn wortels in de skatewereld. Het betonnen ‘street’-gedeelte van Skatepark Westblaak is gerealiseerd door SkateOn, het bedrijf van skater Damiaan Winkelman.

Het is vanzelfsprekend dat juist skaters zo’n landschap ontwerpen en aanleggen, zegt Musch. Het is een kwestie van de vormen aanvoelen. Letterlijk, zelfs. “Saario gleed met zijn hand over de vormen en wist dan: er moet nog een millimeter bij of af”, zegt Musch. "Hij werkte met eenvoudige middelen. Modellen maakte hij niet met een 3D printer, maar in klei, met zijn handen."

De oud-skater 'voelt' de beweging bij het maken van de vormen. Musch zorgde voor de interpretatie. “Ik heb getekend om zijn ideeën te interpreteren. De bochten en de trucs, ze zijn het resultaat van de ontwerpers- en de makershand van de skaters en de tekenhand van de stedenbouwkundige.”

Andere nieuwsberichten

Acrobatiek binnen hoge wanden

22 maart, 4:55

Woonhuis als langwerpig element op bosrijke kavel

22 maart, 2:27

Timo de Rijk: 'Ontwerpers, wees niet te gauw tevreden over nu'

22 maart, 11:55

Daniel Libeskind spreekt over woede en verdriet in architectuur

21 maart, 3:12

Prijsvraag voor biodiversiteit in gebouwde omgeving

22 maart, 5:18

Video: Thierry Baudet over architectuur

22 maart, 4:00

Amsterdam wil Slotervaartziekenhuis in handen krijgen

21 maart, 10:06

Zandvoort steekt vier miljoen in Formule 1

21 maart, 9:51

Kopie- en koffiezaak met sociale functie

20 maart, 4:50

Vastgoedbedrijf investeert in Slotervaartziekenhuis

19 maart, 9:52
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan