Copyright: Tuinzijde Boekhoven Boschcomplex. Versseput Architecten
Copyright: Straatzijde Boekhoven Boschcomplex. Versseput Architecten
Copyright: Kopdeel Boekhoven Boschcomplex. Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Interieur aan de straatzijde. Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Doorsneden bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Doorsneden nieuw. Versseput Architecten
Copyright: Gevels bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Gevels nieuw. Versseput Architecten
Copyright: Plattegronden bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Plattegronden nieuw. Versseput Architecten
Copyright: Situatie bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Situatie nieuw. Versseput Architecten
Copyright: Tuinzijde Boekhoven Boschcomplex. Versseput Architecten
Copyright: Straatzijde Boekhoven Boschcomplex. Versseput Architecten
Copyright: Kopdeel Boekhoven Boschcomplex. Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Interieur aan de straatzijde. Versseput Architecten
Copyright: Versseput Architecten
Copyright: Doorsneden bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Doorsneden nieuw. Versseput Architecten
Copyright: Gevels bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Gevels nieuw. Versseput Architecten
Copyright: Plattegronden bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Plattegronden nieuw. Versseput Architecten
Copyright: Situatie bestaand. Versseput Architecten
Copyright: Situatie nieuw. Versseput Architecten

Renovatie van industrieel wooncomplex afgerond

6 juli 2016, 16:04
In de binnenstad van Utrecht ligt een voormalig drukkerijcomplex, dat in 1976 is getransformeerd tot woongebouw. Onlangs is naar ontwerp van Versseput Architecten een grote renovatie en uitbreiding afgerond, die recht doet aan de oorspronkelijke architectuur.

Het oudste deel van het industriële complex is in de jaren dertig van de vorige eeuw gerealiseerd voor drukkerij Boekhoven Bosch. Het pand is van cultuurhistorisch belang als werk van architect J.F. Berghoef en als een voorbeeld van een fabrieksgebouw uit de Delftse School.

In 2006 werd gedacht aan sloop vanwege achterstallig onderhoud aan het gebouw, dat in 1976 was herbestemd tot appartementencomplex. Bewoners, buurt en gemeente kwamen in verzet; dat leidde uiteindelijk tot plaatsing op de gemeentelijke lijst van industrieel erfgoed en daarmee behoud van het gebouw.

Drukkerij werd wooncomplex
De oorspronkelijke drukkerij telt drie bouwlagen met een zwaar betonskelet. Aan de straatzijde kenmerkt een bakstenen gevel met stalen vensters in grote bogen het complex. De kantelen op de dakrand hebben het gebouw de bijnaam ‘het kasteel’ bezorgd.

De gevels aan de binnentuin zijn compleet anders. Hier hebben de stalen kozijnen een zakelijker en industriëlere uitstraling met een sterke horizontaliteit. Een betonnen trappenhuis werkt als een scharnier tussen het oorspronkelijke deel en de uitbreiding uit 1951.

In de jaren zeventig is besloten tot herbestemming, mede om de trek uit de binnenstad een halt toe te roepen. Geheel volgens de toenmalige tijdgeest is de transformatie uitgevoerd met inpandige gemeenschappelijke ruimten, een binnentuin en zitjes in de nissen onder de bogen van de straatgevel.

Uitbreiding en verbetering
In opdracht van woningcorporatie Mitros heeft Versseput Architecten een ontwerp gemaakt voor renovatie en uitbreiding van het sociaal wooncomplex. Het pand is aangepast aan de huidige normen en tot een duurzaam en toekomstbestendig gebouw gemaakt, aldus het architectenbureau. Woningen zijn deels vergroot, en geluidswering en comfort zijn verbeterd.

Het aantal appartementen is vergroot van 34 naar 38. In samenspraak met de afdelingen stedenbouw en monumenten, en met respect voor het bestaande gebouw, zijn een eigentijdse dakopbouw en een uitbreiding op de begane grond toegevoegd.

De uitbreiding op de begane grond betreft een aantal erkers aan de tuinzijde. Op deze erkers is de nieuwe galerij van de eerste verdieping geplaatst, waardoor een aantal woningen nu op die verdieping wordt ontsloten. Het inpandige verkeersgebied kon daarmee aan de woningen worden toegevoegd. In de dakopbouw zijn uitbreidingen van woningen op de tweede verdieping gerealiseerd; die worden inpandig ontsloten.

Industriële architectuur
Inpandig is er ingrijpend maar sober gerestaureerd op zowel de constructie als de details, vertelt het architectenbureau. In het kopdeel van het complex vormt het trappenhuis het pronkstuk. Er is een nieuwe loopbrug toegevoegd om een doorlopende aansluiting te creëren op de inpandige verkeerszones van de tweede verdieping.

De straatgevels met de gedetailleerde invullingen in baksteen heeft Versseput Architect bewust ongewijzigd gelaten. De houten puiten onder de bogen en een aantal toegangen zijn vervangen door nieuwe stalen puien, waarvan de metallic grijze uitvoering verwijst naar de industriële uitstraling van de oorspronkelijke architectuur.

In de achtergevel zijn rode bakstenen borstweringen en stalen hekwerken met glazen invulling toegevoegd. Op de eerste en tweede verdieping zijn over de gehele lengte de oorspronkelijke stalen vensters gerestaureerd. Met de stalen erkers, de galerij en de langwerpige en ovale dakopbouwen is een nieuw beeld gecreëerd dat, aldus het architectenbureau, recht doet aan de fabrieksbouw van de Delftse School en het gebouw.

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsgebouw met open en zachte uitstraling door De Twee Snoeken

4 uur geleden

J.O.N.G. architecten presenteert houten vakantiewoning Oudemirdum

Vandaag, 12:21

Natuurhuis van architecten|en|en heeft prefab muren met stro

Vandaag, 11:23

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022

Vandaag, 09:00

META ontwerpt nieuw politiebureau in Torhout

Vandaag, 14:14

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

Vandaag, 10:29

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

Vandaag, 09:37

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan