Copyright: zesxzes
Copyright: zesxzes
Copyright: zesxzes
Copyright: zesxzes
Copyright: bureau MASSA
Copyright: bureau MASSA
Copyright: zesxzes
Copyright: zesxzes
Copyright: zesxzes
Copyright: zesxzes
Copyright: bureau MASSA
Copyright: bureau MASSA

Woonblokken met wandelroute op hoogte

21 juni 2016, 14:09
In het tweede kwartaal van 2017 start de bouw van De Groene Kaap op Katendrecht in Rotterdam. Naar ontwerp van bureau MASSA worden vier woonblokken gebouwd, die via hoven en daktuinen met elkaar zijn verbonden tot een doorgaande route. Het project met 450 woningen is bestemd voor uiteenlopende doelgroepen.

De Groene Kaap, bestaande uit koop- en huurwoningen, is bedoeld voor bewoners van alle leeftijden. Het ensemble van gebouwen moet een gemêleerde buurt worden die uitnodigt om contact te maken, activiteiten te ontplooien en deel te nemen aan het stedelijk leven. De verdichte buurt is gevarieerd qua voorzieningen, zorgvormen, woningtypen, hoven en tuinen, buitenruimten en architectuur.

Het project is ontworpen binnen de stedenbouwkundige kaders van het gebied De Pols, waarbij het idee luidt dat bij de toegang tot het schiereiland een ensemble van stoere havengebouwen wordt gecreëerd. Het vorig jaar opgeleverde multifunctioneel complex Musa van diederendirrix architecten is het eerste gerealiseerde resultaat binnen dit plan.

Groene binnenwereld
Door een groene binnenwereld te creëren en deze voor zowel de bewoners als bezoekers te verbinden tot een rondlopende route, worden de losse gebouwen aaneengesmeed tot de bedoelde buurt. Vanaf de entree aan het Astanaplein kunnen bezoekers door De Groene Kaap wandelen; via een ‘alm’ naar het hooggelegen hof en van daaruit verder naar de tuinen op de daken van de lagere blokken.

In de ‘groene binnenwereld’ wordt op strategische plekken ruimte geboden aan publiek programma, zoals kinderopvang, een werkplaats en een restaurant. Op die manier wordt het daadwerkelijk een plek waar mensen elkaar ontmoeten, zegt bureau MASSA.

Vanwege het semiopenbare karakter is bij de schakering tussen hoven, tuinen, poorten en bruggen veel aandacht besteed aan overgangen, toezicht en overzicht. Hierbij is een goed geregisseerde, stapsgewijze overgang van de woning naar de privé-buitenplek en verder van belang, aldus de architecten.

Wat het project verder bijzonder maakt, is onder meer het grote aantal grondgebonden gezinswoningen naast appartementen vanaf zestig vierkante meter. Op die manier is het mogelijk om wooncarrière te maken binnen het complex of om als familie dicht bij elkaar te wonen.

Gezinswoningen
De Groene Kaap kent vele en gevarieerde gezinswoningen, van groot en vierlaags aan de kant van de Maashaven tot meer regulier aan de tussenstraat. Grondgebonden woningen met voordeuren aan de straat in plaats van grote centrale entrees zorgen ervoor dat het complex ‘voeten aan de grond’ heeft.

In de dagelijkse beleving speelt de parkeergarage onder de verhoogde hoven geen rol, legt bureau MASSA uit. De situering van de garage hangt nauw samen met het optillen van de hoven. “De eerste ontwerpstap was om de vier grote volumineuze gebouwen uit te hollen zodat er woningen gemaakt konden worden met een tweezijdige oriëntatie zoals in klassieke gesloten bouwblokken”, meldt het architectenbureau.

“Dat werkt goed voor de tuinblokken, maar de hogere blokken aan de Brede Hilledijk zouden daarmee diepliggende, benauwende binnenruimten krijgen. Door nu de hoven op te tillen werden ze lichter en aangenamer, en kwam er onderliggend ruimte vrij voor de parkeergarage. Met een verschil in verdiepingshoogten tussen garage en omliggende woningen kan eenvoudig ruimte gecreëerd worden voor een stevige leeflaag in de hoven.”

Metselwerk
De architectuur is deels gebaseerd op de gegeven referentie van industriële baksteengebouwen met grootschalige stalen rasters. Metselwerk in warme aardetinten is de hoofdmoot en de drager van het beeld. Alle havengebouwen hebben een eigen uitwerking in rastertype, buitenruimte, raamcompositie, dakvorm en hoogte van de accenten.

De rasters van wit beton omvatten steeds twee of soms drie woonlagen zodat de schaal leesbaarder wordt. Ter plekke van grootschalige ruimtelijke ingrepen verdikt het raster om bijvoorbeeld holtes en uitsnijdingen te accentueren. In de poorten wordt het raster geïntensiveerd waardoor een soort schilderijenkabinet ontstaat.

Een deel van de binnenhoven is omgeven door een lichte hardhoutsoort. “We willen het karakter van een interieur nog versterken door een smalle lattenmaat, wisselende richtingen van de beschieting en een lichte afwerking met beits zodat de natuurlijk houtkleur behouden blijft”, laat bureau MASSA weten.

Naar verwachting kunnen de laatste bewoners in 2020 hun intrek in De Groene Kaap nemen.

Andere nieuwsberichten

Inbo publiceert handleiding voor bouwen met CLT

1 minuut geleden

Studententeam ontwerpt concept om duurzaam gedrag te stimuleren

1 uur geleden

Lichtkunstwerk GROW eerbetoon aan schoonheid en belang landbouw

2 uur geleden

BDP ontwerpt nieuw schoolgebouw Amsterdam-Noord

Gisteren, 16:12

Aanpak aardbevingsgebied Groningen 'soms gekmakend'

3 uur geleden

'Bijna 80 procent Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

Gisteren, 09:58

Grote steden willen steviger wetsvoorstel tegen opkopers huizen

Gisteren, 09:27

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan