Cradle to Cradle-debat tijdens Biënnale Venetië

9 juni 2016, 15:35
Tijdens de vijftiende editie van de architectuurbiënnale in Venetië toont de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA) een kunstinstallatie over verduurzaming van gebouwen. Tarkett heeft voor de installatie een recyclebare vinylvloer geleverd en neemt actief deel aan diverse Cradle to Cradle-gerelateerde evenementen.

Met als thema 'Reporting from the Front' onderzoekt de Biënnale dit jaar de rol van architecten in de strijd om de leefomstandigheden van mensen over de hele wereld te verbeteren. Als het om afval gaat, zijn gebouwen momenteel de grootste oorzaak, aldus Tarkett.

Michael Braungart, medeoprichter van Cradle to Cradle, heeft namens de EPEA de installatie 'Celebrating our human footprint: A building like a tree - A city like a forest' samengesteld. Daarmee laat hij zien hoe 'traditionele' gebouwen getransformeerd kunnen worden, zodat ze als bomen functioneren. Met de bijdrage van een recyclebare vinylvloer aan de installatie wil Tarkett de aandacht vestigen op verantwoord gebruik van pvc.

Circulaire economie
Tarkett stelt dat het gedachtegoed achter de kunstinstallatie past perfect in haar strategie, namelijk het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van producten die bijdragen aan de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen. De onderneming is op alle productieplekken in Europa en Noord-Amerika al overgestapt op het gebruik van een ftalaat-vrije weekmaker-technologie.

Ook ontwikkelt Tarkett haar vloerproducten met een zeer lage uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (VOS): tien tot honderd maal lager dan de strengste norm ter wereld, aldus de producent. Om de aandacht te vestigen op verantwoord gebruik van pvc, heeft Tarkett voor de installatie van EPEA een herbruikbare vinylvloer geleverd die is geproduceerd door middel van een ftalaat-vrije technologie.

Het gebruik van pvc is aanvaardbaar voor een overgangsperiode volgens de Cradle to Cradle-principes, als het wordt gebruikt in duurzame goederen (zoals vloeren), die worden gemaakt met veilige materialen en op voorwaarde dat deze na gebruik in een beheersbare hergebruikketen opgaan.

Daarnaast heeft Tarkett het ReStart-programma opgesteld, met als doel het verzamelen en hergebruiken van producten en materialen die het eind van hun gebruiksduur hebben bereikt door deze opnieuw te gebruiken in het productieproces. Het bedrijf zal gedurende de tentoonstelling actief deelnemen aan diverse Cradle to Cradle-gerelateerde evenementen.

Lange termijn
Michel Giannuzzi, CEO bij Tarkett, vertelt: “Voor Tarkett is dit een belangrijke volgende stap om de aandacht te blijven vestigen op de noodzaak voor verantwoord gebruik van pvc in de bebouwde leefomgeving.”

“We zijn ervan overtuigd dat werken volgens de Cradle to Cradle-principes heeft bijgedragen aan de transformatie naar een circulair economisch model dat meer op samenwerking is gericht”, zegt Giannuzzi. “We hopen hiermee anderen te inspireren om een soortgelijke weg te volgen.”

“We zijn erg blij dat Tarkett een actieve bijdrage wil leveren aan onze installatie en dit belangrijke debat”, zegt Braungart. “Haar strategie is volledig op één lijn met de Cradle to Cradle-principes. Tarkett laat zien hoe je pvc op een verantwoorde manier kunt gebruiken.”

“We moeten ons realiseren dat dit een reis is waarbij je niet vanaf het begin een perfecte prestatie kunt neerzetten”, vervolgt hij. “Belangrijker is vast te stellen waar je bent en waar je naar toe wilt. Daarom is Tarkett zo interessant; de onderneming heeft een visie en een strategie voor de lange termijn.”

De duurzame installatie is te bewonderen in het centrale paviljoen Giardini.

Andere nieuwsberichten

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

Gisteren, 15:10

Nieuwe gemeentehuis van Voorst vol biobased en duurzame toepassingen

Gisteren, 12:08

Permanente tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in Tropenmuseum geopend

Gisteren, 09:49

Zes lessen rond ‘Gestapeld wonen voor gezinnen’

27 juni, 5:22

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

Gisteren, 17:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

Gisteren, 16:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

Gisteren, 11:03

TU Eindhoven tweede, TU Delft derde bij wedstrijd duurzaam bouwen

Gisteren, 10:22

Nederland proeftuin in groot Europees onderzoek naar slim laden

27 juni, 5:04

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

27 juni, 9:38
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan