Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Paul Stavert (tweede van rechts) en Nanne de Ru (eerste van rechts); Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Paul Stavert (tweede van rechts) en Nanne de Ru (eerste van rechts); Ronald Tilleman

The Pavilion: sterk gebaar in eclectische omgeving

25 mei 2016, 11:04
Op de Amsterdamse Zuidas werd dinsdag 24 mei 2016 de oplevering gevierd van kantoorgebouw ‘The Pavilion’. Architectenweb kreeg een rondleiding door Powerhouse Company. “We wilden een stoer en eenduidig ontwerp maken.”

Gelegen tussen de gesloten bouwblokken van Oud-Zuid en de hoogbouw van de Zuidas, ondergaat de Fred. Roeskestraat in Amsterdam momenteel een metamorfose. Enkele jaren geleden werd hier het Geert Groote College uitgebreid naar ontwerp van SeARCH. Schuin er tegenover werd een kantoorpaviljoen naar ontwerp van Monk gerealiseerd.

In de straat zijn verder zowel een groot appartementengebouw als een nieuwe kantoorgebouw in aanbouw. En dan wil de Rietveld Academie, die in de straat gevestigd is, ook nog gaan verbouwen. De Zuidas, zo concludeerde een van de ontwikkelaars op de opening, komt deze kant op.

Optillen kantoorvolume
De rij kantoorgebouwen, waar The Pavilion onderdeel van is, ligt aan de zuidzijde van de straat, tegen de Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert aan. De beschikbare kavel voor het gebouw was klein, vertelt projectarchitect Paul Stavert van Powerhouse Company, wat een uitdaging vormde, omdat er ook nog een schakelstation voor Liander en parkeerplaatsen op het maaiveld gerealiseerd dienden te worden.

De oplossing van het architectenbureau hiervoor was om het kantoorgebouw op te tillen en deze als transparante doos bovenop een kleine, gesloten basis te ontwerpen. In die basis is het schakelstation van Liander ondergebracht, toegankelijk via een ‘onzichtbare’ deur. Verder zijn hier enkele dienende ruimtes voor het kantoorgebouw ondergebracht. Naast dit gesloten blok zijn, verdiept, enkele parkeerplaatsen gerealiseerd.

Breed zicht op de straat
De kantoorverdiepingen zijn vanuit de basis toegankelijk via een transparante hal, van waaruit een stalen wenteltrap naar boven leidt. Boven ontvouwt zich vanaf de verdiepingen een breed zicht op de Fred. Roeskestraat. Door zijn noord-oriëntatie kon de glazen gevel aan de straat verdiepingshoog en zonder zonwering uitgevoerd worden. Echt maximaal uitzicht dus.

Op nadrukkelijk verzoek van de Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert is de zuidgevel van The Pavilion een stuk geslotener. De begraafplaats wilde niet dat de werknemers aan deze zijde op de graven zouden uitkijken, omdat dit bijvoorbeeld bij een begrafenis ongemakkelijk zou zijn. Powerhouse Company heeft de ramen aan deze zijde daarom van een hoge borstwering voorzien. Vanuit de kantoren wordt het zicht zo richting de kruinen van de bomen en de verderop gelegen toren op de Zuidas gedirigeerd.

Een vleugje Mies
Tegenover alle architectonische statements in de straat, wilde Powerhouse Company een sterk gebaar maken, legt Stavert uit. De kern daarvan wordt gevormd door het grote kader dat de transparante kantoorverdiepingen omarmt en het zicht naar het noorden en zuiden richt. “In deze eclectische omgeving wilden we een stoer en eenduidig ontwerp maken”, vertelt hij. Naast het gesloten blok, waar het kader op rust, komen op het maaiveld nog spiegelende wanden. Op het moment van oplevering moesten die nog afgemaakt worden.

Met zijn helderde kader, strakke vliesgevel, spiegelende wanden en natuursteen accenten doet The Pavilion ergens aan het vroege werk van Mies van der Rohe denken. Stavert legt uit dat het bureau op zijn eigen manier op het werk van dergelijke architecten voortbouwt, maar dat het ontwerp op zichzelf staat. “We wilden gewoon een mooi gebouw maken.”

Het 1.800 vierkante meter grote kantoorgebouw The Pavilion is ontwikkeld door All-In Real Estate in samenwerking met Being Development en architectenbureau Powerhouse Company. Het gebouw is verkocht aan Warburg HIH Invest en wordt verhuurd aan Makerstreet, waarbij Liander de gebruiker is van het schakelhuis.

Wanneer het gebouw en de buitenruimte komende zomer helemaal zijn afgerond, zal het project met een uitgebreidere set aan foto’s op Architectenweb.nl gepresenteerd worden.

Andere nieuwsberichten

Dok architecten ontwerpt woontoren in Zaans stationsgebied

13 september, 4:03

Villa Carnegie zoekt verbinding met historie en groen

13 september, 2:50

Barcode Architects en Karres+Brands maken plan Weezenlanden-Noord

13 september, 2:06

Nieuw Kulturhus als huiskamer voor inwoners Haaksbergen

13 september, 1:44

Nieuw stikstofrekenmodel voor kleine projecten

13 september, 2:43

Topman KLM geen voorstander van Schiphol in zee

13 september, 10:11

Stikstof: mogelijk ook problemen voor Afsluitdijk

12 september, 9:45

Miljoenensubsidie voor warmtebatterij

11 september, 5:15

'Corporaties halen doelen niet om geldtekort'

11 september, 9:40

Boek belicht Tiny Houses in Almere

11 september, 9:05
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan