Het Nieuwe Instituut dreigt subsidie te verliezen

19 mei 2016, 13:32
Het Nieuwe Instituut (HNI) dreigt zijn subsidie van het Rijk te verliezen. De Raad voor Cultuur heeft het Ministerie van OCW geadviseerd de instelling geen subsidie toe te kennen voor de komende vier jaar, tenzij HNI voor het eind van dit jaar met een grondig plan tot verbetering komt. Dat staat in het advies over de aanvragen door culturele instellingen voor subsidie, dat de Raad donderdag heeft gepubliceerd.

HNI heeft 7,8 miljoen euro subsidie aangevraagd voor de periode 2017-2020, waarvan in principe 5,6 miljoen is gehonoreerd. De Raad adviseert de minister echter geen subsidie toe te kennen, omdat HNI een flink aantal zaken niet op orde heeft. De instelling kan hier verandering in brengen door met een nieuw activiteitenplan te komen dat voldoet aan een aantal voorwaarden.

Zo dient HNI met voorstellen voor veranderingen in de governance en het bestuur te komen, zodat ze voldoet aan de Governance Code Cultuur. Vorig jaar bleek na onderzoek dat de instelling enkele cruciale principes van deze code niet volgt. In de subsidieaanvraag ontbreekt de verwachte reflectie van het HNI, zodat de Raad onvoldoende kan beoordelen over eventuele verbeteringen.

Verder oordeelt de Raad dat HNI weliswaar een aansprekende visie heeft geformuleerd die hoge verwachtingen schept, maar dat hiervan geen consequente vertaling in de activiteiten van de instelling is terug te zien.

Vanwege bovengenoemde redenen maakt de Raad zich ernstige zorgen over de governance en het bestuur van HNI en adviseert het de minister in gesprek te gaan met de instelling.

Weinig bezoekers
HNI trekt verhoudingsgewijs weinig bezoekers en veroorzaakt nauwelijks discours, aldus de Raad. Het instituut benut zijn potentie om kwalitatief hoogwaardige, goedlopende tentoonstellingen te organiseren onvoldoende.

Alleen exposities met een duidelijke signatuur, zoals over het werk van Herman Hertzberger en Het Tijdelijk Modemuseum, wisten zowel het vakpubliek als een algemener publiek aan te spreken. De door HNI geambieerde 50.000 betalende bezoekers per jaar vindt de Raad te mager.

“De Raad is er van overtuigd dat HNI zijn tentoonstellingsfunctie kan verbeteren door curatoren van naam aan te trekken en een duidelijke relatie te leggen met de visie van het instituut”, schrijdt de Raad, “In de programma’s rondom de fellows liggen bijvoorbeeld voldoende aanknopingspunten voor relevante actuele thema’s. Deze programma’s zijn nu onvoldoende zichtbaar.”

Stimuleringsfonds
Verder heeft HNI zijn educatieve activiteiten nog niet op een professionele wijze vormgegeven, vervolgt de Raad, en blijft de afstemming van het beleid en activiteiten met andere relevante partijen in het veld zoals het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie ‘onderbelicht’.

Samenwerking met deze partijen is nodig bij onder meer het opzetten van een expertisecentrum, dat professionele partijen in de creatieve industrie moet verbinden en de sector moet ondersteunen bij internationale ambities en activiteiten. Begin dit jaar heeft HNI opdracht gekregen om zo’n centrum op te zetten, aldus de Raad.

Over het internationaliseringsbeleid merkt de Raad op dat ‘het palet van activiteiten is verschraald’. Er worden nauwelijks nog reizende tentoonstellingen en/of debatten georganiseerd, wat van belang is bij het promoten van Nederlandse ontwerpers in het buitenland.

Sluitende begroting
Tenslotte moet HNI een nieuwe, sluitende begroting indienen om alsnog in aanmerking te komen voor subsidie. De Raad constateert wel dat de financiële situatie van de instelling gezond is. HNI beschikt over een eigen vermogen van 2,5 miljoen euro en ook de liquiditeitspositie is in orde.

Verder voorziet HNI een spectaculaire toename van sponsorbijdragen (van 20.000 naar 450.000 euro) en denkt het de geslonken publieksinkomsten terug te brengen naar het niveau van 2013. “In de aanvraag onderbouwt het instituut deze doelstellingen echter niet” , schrijft de Raad.

Verder heeft HNI plannen om meer inkomsten te genereren uit de horecafunctie van diens gebouw. Opmerkelijk is het voornemen om kantoorruimte een bestemming te geven als hotel-restaurant (!). “De Raad oordeelt hier negatief over, omdat deze functie niet aansluit bij het profiel van de instelling.”

8,6 miljoen euro
Voor de periode 2013-2016 heeft Het Nieuwe Instituut een subsidie van ruim 8,6 miljoen euro ontvangen van het Rijk. Zelfs wanneer de nu gereserveerde 5,6 miljoen euro wordt toegekend, ontvangt het instituut dus ruim een derde minder subsidie dan voorheen.

Trefwoorden

het nieuwe instituut

Andere nieuwsberichten

Namelok geeft museumcafé van Anne Frank Huis ruimte voor reflectie

Gisteren, 16:54

Studentencomplex in Amsterdamse Houthavens bereikt hoogste punt

Gisteren, 14:36

AM onthult plannen voor woontoren in centrum Almere

Gisteren, 12:08

Happel Cornelisse Verhoeven toont opgeleverde brandweerkazerne Wilrijk

Gisteren, 11:50

CDA en D66: snel investeren in woningen en verbinding Almere

54 minuten geleden

'Komende jaren meer flexibele woningen in Nederland'

1 uur geleden

Vierde vestiging Broeinest geopend in Utrecht

Gisteren, 11:00

'Marker Wadden zorgen voor nieuw leven in Markermeer'

Gisteren, 09:47

CDA en SP pleiten opnieuw voor Nationaal Historisch Museum

Gisteren, 09:27

Schiphol neemt extra maatregelen tegen stikstofuitstoot

14 februari, 11:51
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan