Gebiedsdashboard jaagt ontwikkelingen Amstel III aan

13 mei 2016, 16:13
ZO!City heeft donderdag 12 mei 2016 een online gebiedsdashboard gelanceerd om alle ontwikkelingen in het Amsterdamse kantorenpark Amstel III inzichtelijk te maken, maar vooral ook aan te jagen.

Tekst Michiel van Raaij

Er staat een hoop te gebeuren in Amstel III, zoveel werd duidelijk op de middag die ZO!City hierover had georganiseerd. Er wordt aan gewerkt om in een deel van het gebied bedrijven en instellingen rond de zorg bij elkaar te brengen in een zogeheten HealthTec Park. De gemeente Amsterdam is begonnen met de aanleg van een park langs de metrolijn, inclusief doorgaande fietsroute van Abcoude naar de Amsterdamse binnenstad. Even verderop wordt binnen enkele weken een strand geopend: Bijlmer Beach Bullewijk.

Bouw van 1.500 nieuwe woningen
De grootste ontwikkeling de komende jaren is de sloop van kantoorgebouw Holendrecht Centre en de bouw van 1.500 studenten- en starterswoningen op die plek. Hiervoor zijn deze week de contracten ondertekend. De woongebouwen worden ontworpen door OeverZaaijer en krijgen allerlei voorzieningen in hun plinten. Tussen de woongebouwen komen openbare tuinen te liggen, met grote waterpartijen.

Deze grote woningbouwontwikkeling betekent een belangrijke stap in de door de gemeente Amsterdam ingezette transformatie van kantorenpark Amstel III tot gemengd woonwerkgebied. In 2011 heeft de gemeente hiervoor een strategie opgesteld die opvalt wat betreft de bescheiden rol die de gemeente wil spelen in de ontwikkeling van het gebied. De partijen in het gebied moeten het vooral zelf doen.

Organische stedenbouw
Het duurde even voordat de betekenis hiervan bij iedereen doorgedrongen was, vertelt Saskia Beer, die al vijf jaar als aanjager in het gebied actief is. Voor de verbetering van Amstel III keken de gebouweigenaren en ontwikkelaars naar de gemeente, maar de 200.000 vierkante meter kantoorruimte die leegstond in het gebied was toch echt hun eigen probleem.

De betrokkenheid van Saskia Beer bij het gebied begon met de lancering van het Glamourmanifest, dat tot doel had het imago van het kantorengebied te verbeteren en de kansen inzichtelijk te maken. Een van de guerrilla-acties die hieruit voortkwamen was de plaatsing van gouden kabouters in het hele gebied. In de afgelopen jaren heeft Saskia Beer onder meer veel bijeenkomsten georganiseerd om de actoren in het gebied bij elkaar te brengen en de ontwikkelingen te stimuleren. Het platform van waaruit ze dat doet is inmiddels omgedoopt tot ZO!City.

Op deze middag verklaarde Tamara Smit van de gemeente Amsterdam dat de gemeente niet gaan bedenken wat er precies in het gebied gaat gebeuren. De gemeente wil zeker geen functies meer vaststellen per gebouw, stelde ze. In plaats daarvan hanteert het een aantal spelregels, waarbinnen de verschillende actoren in het gebied aan de slag kunnen. Er is geen eindbeeld, de stad kan zich hier organisch ontwikkelen. Binnen Amsterdam een unieke situatie.

Online gebiedsdashboard
In de afgelopen jaren heeft Saskia Beer, van huis uit architect, wel ontwerpend onderzoek gedaan in het gebied. Maar ze merkte dat de ideeën die vanuit de gebruikers, bewoners, gebouweigenaren, ontwikkelaars en andere initiatiefnemers kwamen beter waren dan ze zelf had kunnen bedenken. Met haar platform ZO!City richt ze zich nu dan ook primair op het aanjagen van initiatieven in de buurt.

Al die initiatieven zijn nu verzameld in een gebiedsdashboard, dat gisteren gelanceerd werd, en waar talloze partijen, waaronder de gemeente in participeren. Op het dashboard zijn ook de voorzieningen in de buurt te zien. Ook worden er initiatieven getoond waarin financieel geparticipeerd kan worden door middel van crowdfunding.

Het eerste initiatief dat geopend is voor crowdfunding is ZOZO Holendrecht, dat zich richt op de activering van het populairste olifantenpad in de buurt, bij een van de ingangen tot trein- en metrostation Holendrecht. Dit olifantenpad willen de initiatiefnemers activeren met nieuw programma en een bijbehorend paviljoen.

Dakpark boven A9
Als onderdeel van de verbetering van het wegennet tussen Schiphol en Almere wordt de A9 in Amsterdam Zuidoost verbreed en voor een lengte van drie kilometer ondergronds gebracht. Afgelopen maand is het eerste tunneldeel geopend. In 2020 moet het project afgerond zijn en wordt er bovenop de tunnel een 20 hectare groot park geopend. De programmering hiervan staat grotendeels nog open, zo liet Lammert Postma van Rijkswaterstaat deze middag weten. Het park vormt zo niet alleen een belangrijke impuls voor Zuidoost, het biedt ook allerlei nieuwe kansen voor het stadsdeel.

Voor een kavel aan het toekomstige park bestaat al een idee: het GreenNest Experience & Hotel. Een hotel met een hoogte van zestig meter waarin de Nederlandse agribusiness gevierd wordt met een natuurbelevenis. In het schetsontwerp voor het gebouw van Concrete zijn drie verticale tuinen opgenomen: een tropische, sub-tropische en mediterrane tuin. Aan de financiering van dit project wordt nog gewerkt.

Klaar om aan de slag te gaan
Op de plek waar het hotel straks moet komen, wordt in september een brouwerij/café geopend van klooster Kleiburg. Op veler verzoek is het klooster, dat gevestigd is in de Kleiburg-flat, eigen kloosterbier gaan maken. Dat gaat zo goed dat er een grotere brouwerij nodig is. En daar kan straks ook een biertje op het terras gedronken worden.

Als je nu in Amstel III rondloopt is de dynamiek nauwelijks zichtbaar. Maar de middag die ZO!City organiseerde laat zien dat het in het gebied bruist van de ideeën. Daarbij lijken de actoren in het gebied inmiddels klaar om aan de slag te gaan. De telefoon staat sinds een jaar roodgloeiend, vertelde Tamara Smit van de gemeente Amsterdam. De komende jaren lijkt er daarom toch een hoop te gaan veranderen in Amstel III.

Het gebiedsdashboard is te zien op de website www.zocity.nl

Een video waarin de werking van het gebiedsdashboard wordt uitgelegd:


https://vimeo.com/166327782

De (hilarische!) promotievideo voor de crowdfunding van ZOZO Holendrecht:

https://vimeo.com/166330401

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Rooftop Walk geopend voor publiek

2 uur geleden

Nieuw Certosa Initiative neemt bezit van industriële hal tijdens Milan Design Week

25 mei, 5:51

‘Zouden gevels op een gegeven moment ook zuurstof kunnen produceren?’

25 mei, 5:28

NL Architects, Bureau B+B en Christoph Wassmann winnen prijsvraag Sunken City

25 mei, 4:38

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt

31 minuten geleden

Woonminister De Jonge sluit bouwen op terpen en palen niet uit

3 uur geleden

Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn

4 uur geleden

Tentoonstelling over collectief wonen in Delft

25 mei, 11:49

Design District strijkt weer neer in de Van Nellefabriek in Rotterdam

25 mei, 11:26

Amerikaanse milieuprijs voor Urgenda-directeur Marjan Minnesma

25 mei, 9:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan