Copyright: De Vlieger. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: Zichtlijnen via vides. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De hoofdtrap van het gebouw tussen de twee buitenruimtes. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: De stiltepatio. Dols grafie
Copyright: staand metselwerk over de volledige breedte. Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Drie volumes, drie thema's. Architecten aan de Maas
Copyright: De Vlieger. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: Zichtlijnen via vides. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De hoofdtrap van het gebouw tussen de twee buitenruimtes. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: De stiltepatio. Dols grafie
Copyright: staand metselwerk over de volledige breedte. Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Drie volumes, drie thema's. Architecten aan de Maas

Onderwijs, kenniscentrum en wijkfunctie onder een dak

6 april 2016, 15:04
De scholen, peuterspeelzaal en maatschappelijke functies van De Vlieger in Deurne heeft Architecten aan de Maas ondergebracht in drie bouwvolumes met een heldere lay-out. Het gebouw is eind februari feestelijk geopend.

De Vlieger is de Brede Maatschappelijke Voorziening in de Koolhof, een wijk met 4.500 inwoners en maar liefst 54 nationaliteiten. Het gebouw huisvest de vervangende nieuwbouw van de basisschool de Piramide en de school voor speciaal basisonderwijs de Brigantijn. Verder biedt De Vlieger onderdak aan de peuterspeelzaal Spring, de wijkraad en de gemeentelijke gymzaal.

Bij het ontwerp is veel aandacht gegeven aan de maatschappelijke functie van het gebouw in de wijk. Een aantal faciliteiten kan door zowel de kinderen van de scholen en de peuterspeelzaal als de wijkbewoners worden gebruikt, zoals een kooklokaal, een handvaardigheidslokaal en de aula.

Het gebouw ligt in een parkachtige omgeving. Het ontwerp sluit hierbij aan door materiaal- en kleurgebruik. Architecten aan de Maas heeft gekozen voor baksteen in een lichte kleur en olijfgroene kozijnen en profielen.

Concentratie
De Vlieger is opgebouwd uit drie bouwvolumes, elk met een eigen thema: concentratie, maatschappij en professional. De drie volumes hebben ook elk een eigen vormentaal. Een in glas uitgevoerde ‘kunststraat’ verbindt de volumes.

Het grootste volume heeft het thema concentratie. Hier zijn de leslokalen van beide basisscholen en de peuterspeelzaal ondergebracht. Het is volledig uitgevoerd in metselwerk en de raampartijen zijn grotendeels uitgevoerd als Frans balkon.

Om de verticaliteit van de Franse balkons kracht bij te zetten is, naast horizontaal, ook verticaal metselwerk gebruikt. Dit staand metselwerk loopt door over de volledige breedte van het gebouw.

Verbindingsgang
Het architectenbureau heeft het gebouw een ritmische opbouw gegeven aan zowel de buiten- als de binnenzijde. De binnenpuien zijn identiek en het bureau heeft gekozen voor een ton sur ton kleurgebruik in natuur- en groentinten, aangevuld met ijsblauwe kleurvlakken. Vides zorgen voor zichtlijnen tussen onder- en bovenbouw.

De horizontale structuur van het grote volume zet zich voort in de vliesgevel van de verbindingsgang met het ‘maatschappij-volume’. Aan weerszijden van de zogenoemde kunststraat ligt een patio: respectievelijk een stilte- en een ravotpatio. Beide zijn vormgegeven als buitenkamers.

Maatschappij en kennis
Het volume met het thema ‘maatschappij’ is aan de straat gesitueerd; hierin bevindt zich dan ook de hoofdentree. Op dit bouwdeel is het derde volume met geplaatst in de vorm van een glazen doos. Dit is het volume met als thema professional en biedt ruimte aan het staf- en kenniscentrum.

Het volume op de begane grond is georganiseerd rond de aula, die fungeert als ruimtelijke en functionele verbinding. Twee spiltrappen verbinden de twee volumes rechtsreeks. De aula is een entreeplein die de omliggende, maatschappij gerelateerde ruimten ontsluit: de gemeentelijk gymzaal, het kooklokaal, het handvaardigheidslokaal en de ruimte voor de wijkraad.

Uitvoering toont functie
Het volume kent een afwisseling van grote glasvlakken met gesloten metselvlakken, waarin bloemenramen zijn geplaatst. De gevel is een vertaling van de interne functies. Het volume op de verdieping is nagenoeg geheel transparant.

Dit volume biedt plaats aan een kennis- en expertisecentrum, dat in het teken staat van contact. Daarbij gaat het om professionals onderling, maar ook om contact tussen professionals, de ouders van de leerlingen en de buurt. De vliesgevel draagt het transparante karakter van de functie uit.

Multifunctionele faciliteiten
De ingebrachte faciliteiten kunnen de traditionele afbakening van activiteiten doorbreken, volgens het architectenbureau: “Zo wordt er aan gedacht om ouders die in de toekomst gebruik maken van de kinderopvang de mogelijkheid te bieden om in het gebouw samen met hun kinderen de avondmaaltijd te eten voordat zij naar huis gaan.”

De keukenfaciliteiten kunnen bijvoorbeeld ook overdag worden gebruikt door de kinderen voor kooklessen en ‘s avonds door de wijkbewoners voor kookclubs.

Gerelateerde projecten

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan