'Enorm aantal deelnemers' aan prijsvraag COA

16 maart 2016, 16:20
De prijsvraag A Home away from Home heeft “een enorm aantal deelnemers” opgeleverd, zo meldt Architectuur Lokaal. Ruim 350 inzendingen ontving de organisatie op de vraag naar innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers.

De inzendingstermijn voor A Home away from Home sloot op 14 maart. De prijsvraag is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in samenwerking met Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Volgens de organisatie is 78 procent van de inzenders professional, 22 procent student. Bijna een derde van de inzendingen heeft een voorstel rond het ombouwen van leegstaande gebouwen, de overige inzendingen tonen ontwerpen voor flexibele wooneenheden op beschikbare terreinen.

Ontwerpers
Ontwerpers blijken zich graag te buigen over het urgente maatschappelijke vraagstuk, concludeert Architectuur Lokaal. Van de deelnemende professionals is 64 procent ontwerper, aldus de organisatie. Het grootste aantal, 51 procent, betreft architecten. Daarnaast doen stedenbouwkundigen, interieurarchitecten, productontwerpers en kunstenaars mee.

Interessant is dat in veel gevallen ontwerpers in multidisciplinaire teams hebben samengewerkt. Onder de deelnemers zijn verschillende voormalige vluchtelingen, die vanuit eigen ervaring een visie geven op de opgave.

Onder de studenten valt de relatief grote betrokkenheid op van de TU Delft. Bijna de helft van alle deelnemende studenten studeert hier. Meer dan 35 procent van de studenten studeert aan een hogeschool. Vier procent van de inzendingen komt uit het buitenland.

Flexibel en passend
De deelnemers is gevraagd een antwoord te geven op de vraag hoe het COA beter kan inspelen op de constant fluctuerende vraag naar huisvesting voor asielzoekers; tegelijkertijd was de vraag de asielzoekers een passend tijdelijk thuis te bieden.

De inzendingen moeten bovendien geschikt zijn voor de huisvesting van andere doelgroepen. De prijsvraag richt zich verder op het bevorderen van de dynamiek in steden door nieuwe vormen van flexibele huisvesting.

De deelnemers aan de prijsvraag kregen nadrukkelijk de vraag mee om met innovatieve oplossingen te komen die verder reiken dan de huidige huisvestingsvormen. Ontwerpkracht gecombineerd met nieuwe productietechnieken, materiaaltoepassingen en technische innovaties kunnen volgens Rijksbouwmeester Floris Alkemade daarvoor de sleutel vormen.

De mogelijkheid tot flexibel gebruik en een snelle oplevering zijn belangrijke aandachtspunten, maar niet de enige. Carolien Schippers, Unitmanager Huisvesting van het COA noemt verder bijvoorbeeld duurzaamheid – energiezuinig, circulair – en betaalbaarheid – zowel in exploitatie, vervoer als opslag. “De ontwerpen moeten bovendien een aanwinst betekenen voor de omgeving, ruimtelijk én sociaal”, zegt Schippers

Jury
Zo snel mogelijk na haar beraad op 6 april maakt de jury de uitslag van de eerste ronde bekend. De winnaars mogen in de volgende ronde hun ideeën en voorstellen uitwerken tot realistische en haalbare ontwerpen. Voor het vervolg op de prijsvraag heeft COA de intentie om de meest geschikte ontwerpen te laten doorontwikkelen tot prototypes.

Andere nieuwsberichten

Een Dordtse woning strekt zich door een voormalige zeilmakerij

Gisteren, 17:49

KAW ontwerpt gevarieerd woon-zorgcomplex voor Rotterdam-Zuid

Gisteren, 16:41

Vossius Gymnasium verbouwd door Marlies Rohmer met passend antwoord

Gisteren, 14:10

Amsterdam start tender woongebouw op kavel Koffiefabriek

Gisteren, 13:29

'Woning van het gas halen kost gemiddeld 40.000 euro'

Gisteren, 11:31

'Vorig jaar voor 7,8 miljard in Nederlandse woningen belegd'

Gisteren, 09:35

Start aanvraagtermijn op ontwikkeling gerichte SLIM-subsidie

1 maart, 3:45

Publiek medecurator Amsterdam Light Festival 2021

26 februari, 12:06

'Afname vergunningen woningbouw werkt lang door in omzet architecten'

26 februari, 10:44

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

25 februari, 10:56
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan