Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen
Copyright: Karel Bingen

Nieuw hart revitaliseert Laurentius Ziekenhuis

14 maart 2016, 16:16
Het gebouwencomplex van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond functioneerde niet meer. In plaats van de bestaande gebouwen geleidelijk te slopen en vervangen, heeft Wiegerinck architectuur stedenbouw er voor gekozen om met nieuwbouw als gerichte impuls de gebouwen te revitaliseren.

De impuls bestaat uit de toevoeging van een zogenoemde hotfloor – het bouwdeel met de technisch meest complexe functies – en een nieuwe hoofdentree. Hiermee geeft Wiegerinck het ziekenhuis tevens een nieuw gezicht.

De hotfloor is onlangs in gebruik genomen en de realisatie van de nieuwe hoofdentree wordt binnenkort gestart. In een later stadium kunnen de bestaande gebouwen van het ziekenhuis stapsgewijs worden gerenoveerd.

‘Down to earth’
De kracht van het plan is het ‘down to earth’ karakter, volgens Wiegerinck. Het architectenbureau heeft specialisten van het ziekenhuis gevraagd hoe de zorgvraag op hun vakgebied zich ontwikkelt en wat ze over tien jaar nodig hebben.

Het businessmodel rekent met nul procent groei, en dat is volgens het architectenbureau uniek. Er is rekening gehouden met de groeiprognoses van de regio en de daarmee gepaard gaande vraaguitval, zo legt Wiegerinck uit.

Het huidige Laurentius Ziekenhuis beslaat 53.000 vierkante meter, het nieuwe ziekenhuis straks ‘slechts’ 42.000, dankzij een compactere opzet. Uitgangspunten van het nieuwe ziekenhuis zijn een slimme logistiek en het verbinden van gebouwen uit verschillende periodes.

Ruggengraat
De bestaande bouw is solide en nog goed te gebruiken. Hoewel de ziekenhuisdirectie meende dat alles vervangen moest worden door nieuwbouw, heeft het architectenbureau haar ervan overtuigd dat een gerichte ingreep de gebouwen nieuw leven kon worden ingeblazen.

Frank Pörtzgen, architect en senior partner bij Wiegerinck architectuur stedenbouw, bedacht het logistiek masterplan en kwam het idee om de nieuwe hotfloor dicht tegen de bestaande bouw te schuiven. “De bestaande gebouwen zijn nog in een aanzienlijk goede staat. Ik zag dat we een binnenstraat konden maken, die kon fungeren als de nieuwe ruggengraat van het ziekenhuis.”

Hij noemt het een stadsstraatje, waaraan de diverse gebouwen met verschillend karakter liggen. Ze bestaan uit oude gedeelten van het klooster uit de jaren dertig en panden uit de jaren zestig tot en met negentig. De nieuwbouw van de hotfloor omarmt het geheel, legt Pörtzgen uit.

Daglicht
De nieuwe hotfloor vormt het kloppend hart van het ziekenhuis en omvat onder meer OK’s, Intensive Care en Hartbewaking. Ook de centrale keuken en restaurant kregen een plaats in de nieuwbouw. Centraal in de hotfloor bevindt zich een patio.

Het Laurentius Ziekenhuis krijgt straks ook een nieuwe hoofdingang. “Een transparante, optimistisch stemmende entree die moet uitstralen dat bezoekers welkom zijn”, volgens Pörtzgen. “Dit krijgt een vervolg in de lichte binnenstraat. Er is altijd daglicht, je kunt overal in het ziekenhuis naar buiten kijken.” Waar nodig wordt het daglicht versterkt met kunstlicht.

Klantvriendelijk
Verder is door kunstenaar Peter Struycken een specifiek kleurenpalet ontwikkeld, dat de rustige, heldere uitstraling onderstreept. Een ander belangrijk kenmerk is de klantvriendelijke logistiek. Pörtzgen: “Twee keer links of rechts en je bent waar je moet zijn, heel overzichtelijk.” Hij noemt het “een dienstbaar gebouw en geen podium voor zichzelf.”

De open, frisse en optimistische uitstraling spreekt ook uit de gevels, waar het ruime metselwerk en de horizontale ramen uit de bestaande bouw in terugkomen. “De oranje steen zorgt dat de zon gaat schijnen”, zegt de architect. “Het geheel wordt naar een vrolijker niveau getild.”

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

15 januari, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05

VEH aan DNB: Verhoog niet eigendomslasten maar pak hoge huren aan

14 januari, 10:00

'Inspiratieboek' voor fietsparkeren bij stations verschenen

13 januari, 2:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan