Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: JHK Architecten
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: JHK Architecten
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg

Industrieel pand omgetoverd tot kantooromgeving

7 maart 2016, 14:47
Offshore ingenieursbureau GustoMSC is onlangs verhuisd naar de Timmerfabriek in Schiedam. JHK Architecten heeft in samenwerking met de gebruiker en ABT de voormalige scheepstimmerwerkplaats getransformeerd tot kantooromgeving. Bij het ontwerp stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen.

De uit 1948 stammende, 9.500 vierkante meter grote Timmerfabriek staat op het voormalige terrein van de scheepswerf Wilton Fijenoord. Kenmerkend zijn de expressieve betonnen constructie en vier schaaldaken, die eveneens in beton zijn uitgevoerd. Grote glasoppervlakken in de gevel zorgen voor licht in het interieur, dat bestaat uit open werkvloeren rond een atrium.

Bij de transformatie is het atrium weer open gemaakt, waardoor de ruimte zowel het organisatorisch als visueel hart van het gebouw vormt. De begane grond is in hoogte teruggebracht door een nieuwe verdiepingsvloer in te brengen. Onder de vloer bevindt zich een parkeergarage, terwijl de bovenkant is ingevuld met het bedrijfsrestaurant, vergaderfaciliteiten en werkplekken.

Het atrium is vanaf de entree bereikbaar via een grote luie trap. De twee verdiepingen rond het atrium, waar zich het merendeel van de werkplekken bevindt, worden via twee trappen vanuit het atrium met de centrale ruimte en onderling verbonden. De werkverdiepingen zijn van het atrium gescheiden door een glazen pui, die brandoverslag en geluidsoverlast voorkomt.

Zo open mogelijk
De verdiepingen zijn ieder minimaal vijf meter hoog. Om de industriële schaal van het pand zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, zijn de werkvloeren zo open mogelijk gelaten. Faciliteiten als pantry’s, reproruimtes, overleg- en concentratieplekken zijn in vrijstaande volumes in de ruimte geplaatst om geluidsoverlast op de open werkvloer tot een minimum te beperken.

De werkplekken zelf, die zich hoofdzakelijk in de zone aan de gevel bevinden, worden van elkaar gescheiden door halfhoge akoestische wanden. Deze wanden zijn eenvoudig verplaatsbaar en delen de ruimte niet volledig op, waardoor het open karakter van het pand gehandhaafd blijft.

Het sobere en doelmatige karakter van het bestaande gebouw is vertaald in het kleurgebruik. Een palet van wit- en grijstinten zorgt samen met het vele glas en beton voor een neutrale basis voor het interieur. Door de nieuw toegevoegde interieurelementen af te werken in hout, is gezorgd voor warme accenten. Bovendien refereert dit materiaal aan de oude functie van het gebouw.

De terugkerende kleuraccenten in meubels, vloer- en wandafwerkingen bestaan uit staalblauwe tinten die passen bij het maritiem-industriële karakter van GustoMSC. Het bedrijfsrestaurant midden in het atrium is ontworpen als een groene ‘binnentuin’, met verschillende groentinten in het meubilair en de vloerafwerking. Een levende boom maakt het beeld compleet.

‘Clean’
Naast het behoud van het open karakter hebben de architecten gestreefd naar een zo ‘clean’ mogelijke uitstraling, zodat de beeldbepalende constructie optimaal tot zijn recht komt. Om deze reden zijn de installaties zoveel mogelijk weggewerkt in nieuwe verhoogde vloeren. Deze vloeren zijn op zo’n wijze aangebracht dat ze zicht naar buiten mogelijk maken.

Inblaas- en afzuigroosters en aansluitpunten voor data en elektra zijn in de vloer opgenomen en kunnen dankzij het modulaire vloersysteem naar wens verplaatst worden. Verlichting is geïntegreerd in de akoestische plafonds die vrij hangen van de bestaande constructie. De betonconstructie blijft op die manier in zicht en wordt het (warmte)accumulerend vermogen van het beton maximaal benut.

De gevels waren al voorzien van nieuwe kozijnen met isolatieglas. De borstweringen en het dak, die nog niet waren geïsoleerd, zijn met behulp van voorzetwanden en isolatie op het dak nageïsoleerd. Op die manier kon het zicht op de cassetteplafonds worden behouden. Bij de verwarming van het gebouw wordt gebruik gemaakt van de restwarmte die vrijkomt in het productieproces van de naastgelegen staalharderij.

Andere nieuwsberichten

Dok architecten ontwerpt woontoren in Zaans stationsgebied

13 september, 4:03

Villa Carnegie zoekt verbinding met historie en groen

13 september, 2:50

Barcode Architects en Karres+Brands maken plan Weezenlanden-Noord

13 september, 2:06

Nieuw Kulturhus als huiskamer voor inwoners Haaksbergen

13 september, 1:44

Nieuw stikstofrekenmodel voor kleine projecten

13 september, 2:43

Topman KLM geen voorstander van Schiphol in zee

13 september, 10:11

Stikstof: mogelijk ook problemen voor Afsluitdijk

12 september, 9:45

Miljoenensubsidie voor warmtebatterij

11 september, 5:15

'Corporaties halen doelen niet om geldtekort'

11 september, 9:40

Boek belicht Tiny Houses in Almere

11 september, 9:05
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan