IABR–2016: tentoonstelling en debat

25 januari 2016, 16:50
Het programma van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) 2016 krijgt steeds meer vorm. Meer nog dan voorgaande edities, zo stelt de organisatie, wordt de zevende aflevering een integratie van tentoonstelling en programma.

IABR–2016–THE NEXT ECONOMY start in het weekeinde van 23 en 24 april 2016. Opnieuw staat de toekomst van de stad centraal, met als hoofdvraag ‘wat is de relatie tussen ruimtelijke vormgeving en de economie van morgen?’ Het kloppend hart, aldus de organisatie, is de tentoonstelling in Fenixloods II in de Rotterdamse wijk Katendrecht.

Zestig internationale projecten
Op een oppervlakte van 2.600 vierkante meter presenteert IABR–2016 meer dan zestig internationale projecten. Samen tonen zij een waaier aan denkbare toekomsten: van nieuwe woon- en werklocaties, schone energiesystemen en modellen voor gebiedsontwikkeling, tot nieuwe vormen van samenwerking, gezondheidszorg en solidariteit.

Deel van de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld ook de resultaten van dit ontwerpend onderzoek uit de eigen Ateliers. De drie Ateliers die sinds eind 2014 actief zijn, staan in het teken van het thema The Next Economy en richten zich op drie belangrijke kwesties met het oog op de toekomstige stedelijke economie in Nederland.

In Groningen kijkt men naar de kansen die de energietransitie oplevert, in Utrecht naar de relatie tussen gezondheid en stedelijke ontwikkeling; en in Rotterdam naar wat in de toekomst de werkelijke factoren zijn die de stad productief maken.

Dat laatste gebeurt ook in Brussel, terwijl in Atelier Albania ideeën zijn ontwikkeld voor een heel nieuwe aanpak van de nationale planning waarbij duurzame ontwikkeling voorop komt te staan.

Lezingen en debatten
IABR–2016–THE NEXT ECONOMY zal meer nog dan voorgaande edities, zo stelt de organisatie, een integratie zijn van tentoonstelling en programma. Met WHAT’S NEXT? – een programma van conferenties, lezingen en debatten – wil de IABR bezoekers verlokken actief deel te nemen aan de discussie over de toekomst van de stad.

Hoofdcurator Maarten Hajer spreekt iedere donderdagavond met een gast om verdieping te geven aan thema’s uit de tentoonstelling. Daaronder zijn bekende denkers, zoals Mariana Mazzucato (professor Economics of Innovation aan de University of Sussex) en Keller Easterling (architect en verbonden aan Yale University).

In samenwerking met Ruimtevolk wordt in een serie bijeenkomsten gediscussieerd over onderwerpen die de IABR permanent op de kaart wil zetten, zoals de rol van ontwerp, nieuwe financieringsmodellen en good governance als het gaat om het maken van de stad van de toekomst.

In een serie Next Salons wordt met wisselende gasten op zondagmiddagen van gedachten gewisseld over het verloop en de opbrengsten van het debat dat in IABR–2016 gevoerd wordt. De vele gedachtewisselingen sluit de IABR op 3 juli af met een groot slotdebat, die overal in de tentoonstellingsruimte van IABR–2016 zal plaatsvinden.

Next op Zuid
Voor een speciaal programma zoekt IABR samenwerking met lokale partners als Afrikaanderwijk Coöperatie, het Verhalenhuis, Heijmans, Woonstad Rotterdam, AIR en de Gemeente Dit programma moet de gebiedsontwikkeling van Katendrecht, Afrikaanderwijk en Charlois in een internationale context plaatsen.

Ook zegt de IABR zoveel mogelijk diensten en producten te gaan afnemen van lokale partijen als cateraars en schoonmaakbedrijven. Samen met lokale ondernemers worden rondleidingen in Katendrecht georganiseerd.

IABR–2016–THE NEXT ECONOMY vindt plaats van 23 april tot en met 10 juli. Locatie is Fenixloods II (eerste etage), Paul Nijghkade 19 in Rotterdam.

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Vandaag, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Vandaag, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Vandaag, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

Gisteren, 15:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Vandaag, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Vandaag, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

Gisteren, 17:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Gisteren, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

Gisteren, 09:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan