Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde
Copyright: Tim Van de Velde

Karakteristieke silo herbestemd tot Fooddock

20 januari 2016, 10:42
Het gemeentelijk monument De Zwarte Silo in Deventer is herbestemd tot een levendige horecagelegenheid. Wenink Holtkamp Architecten heeft het gesloten industriële gebouw transparanter gemaakt, waarbij de zonering en sfeer van het gebouw als leidraad zijn genomen.

De Zwarte Silo is in 1923 ontworpen door de in Deventer woonachtige architect Maarten van Harte. De hoge silo functioneerde tot 1990 als graanopslag; sindsdien was het karakteristieke gebouw niet meer in gebruik. In opdracht van BOEi heeft Wenink Holtkamp Architecten gerestaureerd en getransformeerd.

Het Eindhovense architectenbureau heeft het voorheen gesloten opslaggebouw omgevormd tot een transparante hal met plek voor verschillende, kleinschalige eetgelegenheden: Fooddock. Door het openen van het gebouw is het aangrenzende havengebied deel van de interieurbeleving gemaakt. De rauwheid, die met name het interieur van het gebouw kenmerkt, is zo veel mogelijk in tact gelaten.

Zonering
De Zwarte Silo valt onder te verdelen in vier volumes met elk een eigen functie. De hoge silo functioneerde als graanopslag. Het lage volume aan de Mr.H.F.de Boerlaan fungeerde als pakhuis met kantoor; het lage gebouwdeel aan de oostzijde van de graansilo’s deed dienst als zoutopslag en het kleinste volume was aanvankelijk de paardenstal.

De duidelijke zonering van functies hebben de architecten behouden; wel is met strategisch geplaatste openingen een verbinding gemaakt tussen het verhoogde silogedeelte en de oude zoutopslag.

In de oostgevel – oorspronkelijk een dichte en ondergeschikte gevel – heeft Wenink Holtkamp een grote opening van 9,2 meter breed en 2,8 meter hoog gemaakt; hierdoor is de omliggende haven tot diep in het gebouw waarneembaar.

Overslag
De lage bakstenen volumes vormen een langgerekte plint die vroeger aan de zuidzijde de boten van de IJssel naar de haven leidde; daarom is de lengte van de bakstenen plint gelijk aan de lengte van een binnenvaartschip, zo leggen de architecten uit. De oude gevelopeningen, vanwaar alle overslag tussen boot en gebouw werd uitgevoerd, zijn weer teruggebracht.

Aan de noordzijde stond de trein opgesteld. Het daar gelegen perron met bijbehoren luifel is bij de restauratie in ere hersteld. Tevens zijn aan deze zijde enkele grote puien toegevoegd, die zorgen voor de visuele verbinding tussen de ‘foodhall’ en het Havenkwartier. Wenink Holtkamp heeft daarbij het ritme van de openingen onder de kenmerkende lateien teruggebracht.

Eenheid
Bij de herbestemming is door de toepassing van meerdere grijstinten – met name staalgrijs – eenheid ontstaan tussen de bakstenen laagbouw en de hoge silo. De Zwarte Silo is een belangrijk icoon van het Havenkwartier en de stad. Samen met De Grijze Silo markeert het gebouw vanaf de A1 de entree tot het centrum van Deventer.

Andere nieuwsberichten

De Nijl Architecten realiseert CPO Minidorp aan de rivier

2 uur geleden

Woning met de staart tussen de bomen

Gisteren, 16:31

Een werkomgeving voor expositiemakers

Gisteren, 14:59

Nieuw paviljoen met expositie bij Pools Militair Ereveld in Breda

3 augustus, 5:53

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

Vandaag, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

Gisteren, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

Gisteren, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan