Bert Dirrix verkozen tot Architect van het Jaar (+video)

18 december 2015, 17:24
Bert Dirrix mag zich Architect van het Jaar 2015 noemen. De huidige Spoorbouwmeester en medeoprichter van diederendirrix architecten ontving de onderscheiding vrijdag in het Mosa Architectural Center in Amsterdam. Volgens de jury voldoet Dirrix aan bijna alle acht thema’s op basis waarvan kandidaten voor de prijs waren geselecteerd.

De jury prijs zijn onbetwist vakmanschap, consistent oeuvre met grote betekenis voor de stedelijke ruimte, inventieve omgang met het gebouwde erfgoed, stabiel ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en generositeit. Ook Buro Van Stigt, ZUS, Office Winhov, MVRDV en OKRA Landschaparchitecten behoorden tot de finale selectie.

Dirrix studeerde in 1978 af aan de TU Eindhoven, waarna hij enkele jaren bij bureaus als EGM Architecten en Jo Coenen werkte. In 1985 richtte hij met Rein van Wylick een eigen bureau op, dat sinds 2005 (na de toetreding van Paul Diederen) diederendirrix architecten heet. De aard van de projecten loopt uiteen van woningbouw tot scholen en transformatie.

Het bureau won verschillende prijzen, waaronder meerdere keren de Dirk Roosenburgprijs en de landelijke Betonprijs. In 2013 werd Ketelhuis Ceres in Eindhoven verkozen tot BNA Gebouw van het Jaar. Zelf heeft Dirrix in 1990 de Prix de Rome voor architectuur gewonnen, die als de belangrijkste prijs voor jonge architecten in Nederland geldt.

Als persoon gekozen
“Naast zijn dagelijks werk in de architectuur heeft Dirrix altijd een grote betrokkenheid gehad bij de maatschappij en bij het architectuuronderwijs, vandaar dat de jury juist hem als persoon heeft gekozen als laureaat”, zo is genoteerd in het juryrapport.

“Op ontelbare plaatsen voerde hij supervisie over grote stedelijke projecten, waarin hij zelf een kleiner gebouwd aandeel had, hij nam deel in welstandscommissie en kwaliteitsteams, vervulde bestuurlijke rollen in commissies en het architectuurcentrum en hij nam plaats in nationale en internationale jury’s. Sinds dit jaar vervult hij ook nog de belangrijke rol van Spoorbouwmeester.”

“Zijn carrière in het onderwijs is indrukwekkend. Op Groningen na gaf hij les aan álle Academies van Bouwkunst in ons land: hij doceerde in Tilburg, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam en Arnhem maar ook aan de Design Academy in zijn eigen stad. En de meesten van ons kennen hem tenslotte natuurlijk van zijn belangrijke bijdrage aan het architectuuronderwijs aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven waaraan hij bijna tien jaar lang als hoogleraar verbonden was.”

Geen trompetnarcist
Volgens de jury is Dirrix in één aspect bescheiden gebleven: het uitdragen van een eigen visie. “Hij is niet overal aanwezig om zijn werk aan te prijzen of te verkopen, of zoals een van de juryleden het zei: hij is tenminste geen trompetnarcist!”, aldus het juryrapport.

“Die bescheidenheid past misschien ook wel bij de groep architecten die na hun opleiding in Eindhoven op een vergelijkbare manier in het vaderlandse architectonische landschap staan en opereren. Tegenover het veel minder coherente ‘westen’ of anders gezegd de Randstad, met zijn vaker voorkomende streven naar uniciteit, heeft de noodzaak om te moeten ‘opvallen tussen de collega’s’ inmiddels explosieve vormen aangenomen.”

“Die wat stillere groep architecten uit de toen nog jonge faculteit Bouwkunde in de Lichtstad werd ook wel ‘De Eindhovense School’ genoemd, naar de titel van een belangrijke expositie van hun werk in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Nu emeritus hoogleraar Gerard van Zeijl zegt in Cursor 6 uit 1999 over die vroege jaren: “Op architectuurgebied ontstond al snel een evenwicht tussen een artistieke aanpak en een reflectief bewustzijn. Er vond een oriëntatie plaats op de culturele grondslagen van de architectuur, waarbij die architectuur ook duidelijk werd geponeerd als onderzoeksobject. Men zocht naar een balans tussen techniek en culturele notie.”

“Wellicht is het die analytische aanpak en grotere diepgang in hun werk die wij soms verwarren met stilte? Toch heeft de onbaatzuchtige bescheidenheid van deze laureaat de jury er mede toe gebracht om architect Bert Dirrix van diederendirrix architecten uit Eindhoven met deze Architect van het Jaar Prijs 2015 nu eens vol in de schijnwerpers te zetten.”

5.000 euro
Aan de prijs Architect van het Jaar is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Alcoa Architectuursystemen. Architectenweb is mediapartner.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking is de volgende video vertoond. Hierin stelt de jury zich voor en introduceert deze de overwegingen die ten grondslag lagen aan zijn uiteindelijke oordeel.

https://www.youtube.com/watch?v=uIHe_1sij4g

Andere nieuwsberichten

Onderzoek flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

3 uur geleden

Video's: genomineerden Abe Bonnema Architectuurprijs 2021

26 november, 3:55

EGM brengt Ronald McDonald Huiskamer onder in zwevende 'kiezelstenen'

26 november, 2:22

Vernieuwing woonzorgterrein Den Ooiman gaat van start

26 november, 11:58

Aedes: woningcorporaties bouwden 15.000 nieuwe woningen in 2020

3 uur geleden

Noord-Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

4 uur geleden

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37

Atradius: veel wanbetaling in de bouw

25 november, 10:26
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan