Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett

De Binckhorst kiest voor pvc rond het bassin

9 december 2015, 9:58
Advertorial
Het zwembad van De Binckhorst ontvangt elke week ruim driehonderd mensen met een beperking, die er volop genieten van het water. Na ruim twintig jaar intensief gebruik was de faciliteit aan renovatie toe. Onder andere installaties, vloer en plafond werden vernieuwd. Een van de opvallendste, bijzonder efficiënte oplossingen is de toepassing van pvc vloerbekleding van Tarkett, rond het bad en tegen wanden.

De Binckhorst, gelegen te Rosmalen, is één van de locaties van de zorgorganisatie Cello. De organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking heeft een aantal locaties, hoofdzakelijk in het noordoosten van Noord-Brabant en het zuidwesten van Gelderland gesitueerd. Hier kunnen jong en oud met een verstandelijke beperking wonen, werken en een vrijetijdsbesteding vinden. Naast dit laatste speelt het zwembad in de Binckhorst een belangrijke rol voor bewegings- en fysiotherapieën.

“Zeven dagen per week, van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds, maken onze cliënten gebruik van het zwembad”, vertelt Wilbert Bressers van Cello. “Voor veel bezoekers is zwemmen ook een goede bewegingsmogelijkheid. Omdat het zo’n belangrijke voorziening is, besloot de directie het zwembad te renoveren. De installatie voor waterzuivering, chloortoevoeging en dergelijke was toe aan vervanging; tegelijkertijd kwam de provincie met een aantal aandachtspunten. Cello heeft toen besloten de renovatie als totaalproject aan te pakken.”

Beweegbare bodem
Naast de installatie is ook de beweegbare bodem van het bassin vernieuwd. Deze speciale bodem is vooral belangrijk voor de cliënten die slecht ter been zijn. “We hebben wel een tillift om ze in het water te brengen, maar sommigen willen ook in het bad grond onder de voeten voelen. De bodem is instelbaar van drie tot honderdveertig centimeter diepte”, zegt Bressers. “Daarnaast is de bodem een energiezuinige oplossing; in de hoge stand gebruiken we hem om de warmte van het water ’s nachts beter vast te houden.”

Ook het plafond is vervangen. De platen waren in de loop der jaren vergeeld en aangetast door chloor, waardoor ze weinig licht meer reflecteerden. Verder staken er onder andere haken en ogen door het plafond van oude installaties, die moesten worden verwijderd. Er is een nieuw, speciaal plafond aangebracht, dat bestand is tegen chloor en hoge luchtvochtigheid.

Efficiënte vloerbekleding
Een belangrijk punt in de renovatie was ook de vloer rond het bassin, die niet meer schoon te krijgen was en daardoor te glad werd. “Daarmee kwam de veiligheid van onze cliënten in het geding”, zegt Bressers. Er is even verrassende als praktische en efficiënte oplossing voor de vloer gevonden. Rond het bassin is Safetred Universal Plus, een pvc-vloer van Tarkett toegepast.

De Binckhorst heeft een zogenoemd overstroombad, zonder opstaande rand. De nieuwe vloer zou op de bestaande antisliptegels worden aangebracht. Een nieuwe tegelvloer zou daarbij problemen hebben geleverd met de afwerking in bijvoorbeeld hoeken en met name aan de randen van het bassin, zo legt Bressers uit. Een vinylvloer bleek een goed alternatief en heeft een antislipwaarde van R11, die zelfs hoger is dan van de oorspronkelijke tegelvloer. “Dat geeft cliënten een gevoel van vertrouwen als ze er lopen, ook als de vloer nat is.”

Naast de hoge antislipwaarde heeft de toegepaste pvc-vloer van Tarket als voordelen dat ze makkelijk is te onderhouden, dat ze waterdicht is en bijzonder goed bestand is tegen chemicaliën en zuren. Ook is ze zeer goed thermisch te lassen om het totaal waterdicht te houden, zo geeft de producent aan. Deze voordelen gelden overigens ook voor Tarkett ProtectWALL, waarvan muren in de kleedruimtes en een gang zijn voorzien.

Toepassing
Safetred Universal is verlijmd op de bestaande vloer met een speciale, waterbestendige lijm. Ook de gebruikte sifons voor het afvoeren van water zijn van Tarkett. De pvc vloerbedekking valt in de sifon en wordt met een klem vastgezet, waarna het rooster er op wordt geplaatst.

In de kleedruimtes en een gang is ProtectWALL, met een dikte van twee millimeter, toegepast tot circa een meter hoog in een golvend patroon of met golfdessin. “De onderste rijen tegels waren beschadigd, maar als je na twintig jaar tegels gaat vervangen, wordt het resultaat nooit mooi”, stelt Bressers. “Nu bedekt het pvc die onderste, kapotte tegels. We kunnen zeker weer twintig jaar vooruit.”

Andere nieuwsberichten

Mastenbroek presenteert actieplan om stikstofuitstoot te verlagen

Gisteren, 16:20

Johann Eckartz wint Euregionale Architectuur Prijs 2019

Gisteren, 14:42

Nieuwbouw EMA aan de Zuidas opgeleverd

Gisteren, 11:48

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

'Grote kosten voor gemeenten door PFAS-beleid'

Gisteren, 09:37

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan