Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof

Hoofdkwartier politie in voormalig kantoorcomplex

1 december 2015, 11:09
Aan de Nieuwe Uitleg in Den Haag heeft de politie een nieuw, ruim en licht hoofdkwartier. Daartoe heeft Ector Hoogstad Architecten het kantoorcomplex De Artillerie getransformeerd. Zorgvuldig is beoordeeld welke onderdelen behouden konden blijven.

De Artillerie, een in historiserende stijl gebouwd kantoorcomplex uit de jaren negentig heeft naar mening van Ector Hoogstad een interessante structuur. In het oorspronkelijke ontwerp kwam de ruimtelijke kwaliteit echter niet tot zijn recht. Door een aantal grondige aanpassingen is er “een luchtig, ruim en licht geheel” van gemaakt, aldus het architectenbureau.

Flexibiliteit
De politie had behoefte aan een nieuw onderkomen met een flexibel huisvestingsconcept. De Nationale Politie is een relatief jonge organisatie is: de vroegere vijfentwintig politiekorpsen zijn in januari 2013 opgegaan in één organisatie met tien regionale eenheden onder één korpschef.

Met een combinatie van verschillende soorten werkplekken kunnen afdelingen eenvoudig krimpen of groeien .

Centraal zijn speciale ruimten als de perszaal, de Nationale Briefingzaal en vergader- en conferentiezalen met foyers gesitueerd. Hier omheen is een kantoorgebied met teamkantoren, individuele kantoren en zeshonderd flexibele werkplekken gerealiseerd.

Glazen binnenwanden zorgen overal in het diepe gebouw voor daglicht en openheid. De grote transparantie zorgt ervoor dat mensen elkaar makkelijk vinden en informatie kunnen delen, zo geeft Ector Hoogstad aan. Een subtiele print op het glas waarborgt tegelijkertijd voldoende privacy.

Hergebruik
Het ontwerpteam heeft vooraf beoordeeld welke onderdelen effectief herbruikbaar waren, zowel vanuit economisch, duurzaam als esthetisch perspectief. Uiteenlopend van toiletgroepen, keukens en installatiegroepen tot kabelgoten zijn er onderdelen behouden als dat zinvol bleek.

“Door het gebouw niet simpelweg te strippen, maar goed en gedetailleerd te onderzoeken welke elementen restwaarde hebben en die op te nemen in het ontwerp, is er op geen enkele manier van verspilling”, legt architect-directeur Joost Ector uit.

In het kader van duurzaamheid is voorts de effectiviteit van de (deels hergebruikte) installaties verbeterd, zodat het gebouw energiezuiniger is geworden. Ook zijn de toegepaste materialen geselecteerd op basis van minimale milieubelasting en heeft het atrium een vier verdiepingen hoge ‘plantwall’ voor een aangenaam en gezond binnenmilieu.

Kleuren en materialen
De gebruikte kleuren zijn veelal losjes afgeleid van de traditionele politiekleuren blauw en goudgeel. De gekozen kleuren en materialen zijn tijdloos en in het hele gebouw onderling afgestemd. Daarbij heeft het architectenbureau een driedeling in het interieur gevolgd.

De kantoorgebieden zijn helder met licht- en middengrijs, aangevuld met blauwtinten. In representatieve ruimten is dit kleurpalet aangevuld met houten en metalen accenten. Voor bijzondere ruimten heeft Ector Hoogstad dit gamma iets zwaarder aangezet in de vorm van brons- en steentinten, in combinatie met glas en staal.

Andere nieuwsberichten

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

Vandaag, 15:03

Bouw woontoren De Vrijheid in Bajeskwartier Amsterdam gestart

Vandaag, 12:00

Multifunctionele ontwikkeling van Superimpose Architecture in China opgeleverd

Vandaag, 11:38

Voorstel voor sociale woningbouw boven ruimtes voor makers in M4H

Vandaag, 10:45

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

3 uur geleden

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Vandaag, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

Vandaag, 09:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17

Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

30 november, 9:40

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

29 november, 3:29
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan