Copyright: Olafur Eliasson, Mariana Arando en Luca Fondello met het winnende lampontwerp. VELUX Groep
Copyright: Olafur Eliasson, Mariana Arando en Luca Fondello met het winnende lampontwerp. VELUX Groep
Copyright: Enganchate, het winnende lampontwero. VELUX Groep
Distributie van Little Sun-ledlampen, ontworpen door Olafur Eliasson.
Little Sun-ledlamp, ontworpen door Olafur Eliasson
Copyright: Olafur Eliasson, Mariana Arando en Luca Fondello met het winnende lampontwerp. VELUX Groep
Copyright: Olafur Eliasson, Mariana Arando en Luca Fondello met het winnende lampontwerp. VELUX Groep
Copyright: Enganchate, het winnende lampontwero. VELUX Groep
Distributie van Little Sun-ledlampen, ontworpen door Olafur Eliasson.
Little Sun-ledlamp, ontworpen door Olafur Eliasson

Schoon en betrouwbaar licht voor Afrika

19 november 2015, 14:56
Twee Argentijnse studenten hebben een wedstrijd voor het ontwerpen van een zonnelamp gewonnen. De VELUX Groep en de sociale onderneming Little Sun gaan nu samenwerken met Plan International om de zonnelamp te distribueren in Zimbabwe, Zambia en Senegal.

Begin dit jaar bundelden de VELUX Groep en Little Sun hun krachten om de Natural Light International Design Competition te lanceren. Designstudenten van over de hele wereld werd daarbij gevraagd de Natural Light-zonnelamp te ontwerpen: een lamp die schone, betrouwbare en betaalbare verlichting kan leveren aan de wereldwijd 1,2 miljard mensen die zonder elektriciteit moeten leven.

De winnende ontwerpers
In totaal ontving de organisatie 172 ontwerpen uit 65 verschillende landen. De jury was onder de indruk van de creatieve, innovatieve en complexe ideeën van de deelnemende studenten, zo vertelt de VELUX Groep. De Argentijnse studenten Industrieel Ontwerp Mariana Arando (22 jaar) en Luca Fondello (23 jaar) van de Universiteit van Buenos Aires (afdeling Architectuur, Design and Urban Planning) maakten het winnende ontwerp 'Enganchate'.

Kunstenaar Olafur Eliasson, medeoprichter van Little Sun en voorzitter van de Natural Light-jury: “De ingezonden ideeën waren zeer divers. De competitie bleek vooral populair bij een jonger publiek, wat mij het vertrouwen geeft dat de volgende generatie ook gebruik zal maken van zonne-energie.”

“Zorgen dat mensen toegang hebben tot licht is niet alleen het invullen van een functionele behoefte”, vervolgt Eliasson. “Het gaat ook om begrip van de intieme band tussen energie en onze ambities, onze gemeenschappelijke mondiale verlangen naar geluk. Ik ben ervan overtuigd dat deze twee designaspecten steeds meer moeten worden gezien als één. Het winnende ontwerp doet dit en veel meer: door energie in je hand te hebben voel je je machtiger.”

Distributie van natuurlijk licht
De samenwerking met Plan International zorgt ervoor dat de duurzame lampen op zonne-energie geleverd worden aan mensen in gebieden zonder elektriciteit. Het project werkt met een programma waarin de lokale gemeenschap wordt betrokken en hun positie wordt versterkt.

Op basis van het winnende ontwerp worden in totaal 14.500 Natural Light-lampen geproduceerd; Plan levert de lampen eind 2015, begin 2016 in Zimbabwe, Zambia en Senegal.

“De VELUX Groep heeft zich altijd al ingezet om de wereld nieuwe mogelijkheden te bieden voor toegang tot daglicht en frisse lucht, en om iets terug te geven aan de maatschappij”, vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. “Ons bedrijf staat voor kennis over licht en we gebruiken onze expertise waar we denken dat deze de grootste invloed zal hebben.”

“Als onderdeel van ons 75-jarig bestaan zijn we dan ook zeer verheugd dat we 14.500 betaalbare en duurzame zonnelampen kunnen doneren”, zegt Sombroek verder. “Het winnende ontwerp is niet alleen perfect vanuit een esthetisch oogpunt, maar is ook een weldoordacht concept. We zijn er dan ook van overtuigd dat de lamp zeer bruikbaar is en voor het licht zal zorgen zoals we dat bedoeld hebben.”

Lokaal ondernemen
Het concept van het distributiemodel komt sterk overeen met microfinanciering. Kleine, lokale ondernemers die onder normale omstandigheden geen lening kunnen krijgen door een gebrek aan vast inkomen of zakelijk onderpand, kunnen door dit model wel een kleine lening krijgen om hun bedrijf te beginnen.

Om hun verkoop op weg te helpen, ontvangen deze ondernemers eerst een aantal gratis Natural Light-zonnelampen. Als ze die voorraad hebben verkocht, hebben ze niet alleen winst gemaakt, maar ook startkapitaal vergaard om extra lampen aan te schaffen. Zo kunnen ze hun eigen zelfvoorzienende bedrijfje oprichten.

“Plan is een ervaren en gevestigde ngo-partner en we hebben het volste vertrouwen dat zij het winnende zonnelampontwerp naar gebieden zullen brengen die de meeste hulp nodig hebben”, aldus Sombroek.

Inkomen en verantwoord licht
Gwen Wisti, Managing Director van Plan International Denemarken, legt uit dat jongeren in Senegal, Zimbabwe en Zambia op deze manier kunnen overhalen om ondernemer te worden, twee pluspunten heeft. De jongeren hebben een inkomen, terwijl tegelijkertijd hun gemeenschappen toegang tot schone en betaalbare verlichting krijgen.

Hij voegt daaraan toe: “Dankzij de royale bijdrage van de VELUX Groep kan Plan nog meer jongeren bereiken en ze een kans geven nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hun leefomstandigheden te verbeteren. Complete gemeenschappen waar elektriciteit schaars is kunnen profiteren van de lampen op zonne-energie.”

“In landen waar de werkloosheid hoger ligt dan zestig procent, zal dit programma een groot verschil uitmaken voor bewoners”, aldus Wisti. “Het biedt ze een kans om in hun eigen onderhoud te voorzien. Dit komt overeen met de missie van Little Sun om ervoor te zorgen dat schone, betaalbare en betrouwbare verlichting op een duurzame manier beschikbaar is voor iedereen.”

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Gisteren, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Gisteren, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan