Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Patroon gebaseerd op 'Akker met ploegende boer' van Vincent van Gogh
Patroon gebaseerd op 'Duinen en de zee bij Zoutelande' van Jan Toorop
Patroon gebaseerd op 'Amandelbloesem' van Vincent van Gogh
Presentatie los meubilair
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Copyright: Matthijs van Rhoon
Patroon gebaseerd op 'Akker met ploegende boer' van Vincent van Gogh
Patroon gebaseerd op 'Duinen en de zee bij Zoutelande' van Jan Toorop
Patroon gebaseerd op 'Amandelbloesem' van Vincent van Gogh
Presentatie los meubilair

Rijkskantorencomplex De Resident geopend

11 november 2015, 10:06
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag rijkskantorencomplex De Resident in Den Haag geopend na een ingrijpende modernisering. Het ontwerp van het complex naast station Den Haag Centraal is gemaakt door een samenwerkingsverband van cepezed (atrium en ontwerpcoördinatie), HofmanDujardin (interieur) en ingenieursbureau Antea (installaties, constructies en brandveiligheid).

De Resident bestaat uit de gebouwen Helicon en Castalia, die respectievelijk veertien en twintig verdiepingen beslaan. De beeldbepalende torens zijn in de jaren negentig ontworpen door Sjoerd Soeters en Michael Graves en omvatten samen 55.000 vierkante meter. Met het bureau van Soeters is nauw overleg gevoerd over de ingrepen, meldt cepezed.

Het complex biedt een onderkomen aan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De modernisering maakt deel uit van de afslanking van de rijksoverheid en de overgang naar nieuwe werkvormen.

Entreeatrium
Het Parnassusplein fungeerde voorheen als buitenruimte tussen Helicon (SZW) en Castalia (VWS) en is door cepezed omgevormd tot gezamenlijk, semiopenbaar entreeatrium voor beide ministeries. Het verbindende bouwdeel is ruim zeventig meter lang, twintig meter hoog en heeft bij een geheel eigen beleving zo min mogelijk impact op de bestaande bouw.

Het is geconstrueerd uit grote staalportalen met daarop een glazen dak. De samengestelde portaalprofielen zijn uitgezet op een stramien van 3,60 meter, hebben een diepte van een meter en zijn in wit bekleed met stalen zetwerk en doekbespanning. Zij functioneren zo als neutrale coulissen die bij een zichtlijn overlangs een volledig zelfstandig bouwdeel constitueren, maar bij een zichtlijn overhoeks de ruimte laten aan de oorspronkelijke bouw.

De koppen van het atrium hebben transparante gevels waarvoor ter afsluiting in de avonduren vijf meter hoge taatsdeuren zijn geplaatst met daarop bewegwijzering en het logo van de Rijksoverheid.

Het atrium bevat onder meer een publiek café, maar ook een groot ‘meubel’ van bijna veertig meter lang en vijf meter breed dat de verkeersstromen naar de twee ministeries en de beveiligingszonering organiseert. Het meubel heeft een staalconstructie bekleed met composiet en bevat onder meer een glazen portiersloge en lift. Het dek is bekleed met hout en draagt drie grote bomen.

Interieur
De interne herinrichting is onder meer gericht op het mogelijk maken van verschillende manieren van werken. Op de onderste lagen zijn functies met een algemeen rijkskarakter als ontmoetingsplekken, aanlandplekken, vergaderruimten, een opleidingscentrum, bibliotheek, grand café en een restaurant verwezenlijkt.

De verdiepingen daarboven hebben een transformatie ondergaan van cellenkantoren naar een meer open kantooromgeving met ruime werkvelden waarin zich op verschillende posities ruimten als concentratie-, overleg- en vergaderplekken bevinden. Ook is iedere verdieping voorzien van een eigen ‘huiskamer’.

Waar het atrium ontworpen door cepezed de vorm aanneemt van een zo neutraal mogelijke toevoeging, haakt het interieurontwerp van HofmanDujardin aan bij de postmoderne aard van de bestaande gebouwen, waarin zowel Soeters van Eldonk als Michael Graves ruim hebben geciteerd uit de bouwhistorie, veelal ook van Nederlandse bodem.

Gouden Eeuw
Geprikkeld door overeenkomsten tussen kenmerken van De Resident en bijvoorbeeld gebouwkarakteristieken als te zien op schilderijen uit de Gouden Eeuw of tekeningen door Berlage, is HofmanDujardin tot het concept ‘enlarging Dutch classics’ gekomen.

Hiervoor heeft het bureau een lange reeks schilderijen van zowel Oud-Hollandse als klassiek-moderne Hollandse meesters geselecteerd, deze enorm uitvergroot en op de plattegronden van de verschillende kantoorverdiepingen geprojecteerd. In grote delen hiervan is de vloerafwerking vervolgens gebaseerd op deze projecties.

Dit heeft geleid tot een schakering van sferen met wortels in het Nederlands cultuurgoed, zonder dat dit direct als zodanig herkenbaar is. Bij de keuze van de schilderijen is rekening gehouden met het betreffende ministerie; voor SZW zijn thema’s meer gerelateerd aan bijvoorbeeld arbeid gebruikt, voor VWS onderwerpen meer gerelateerd aan welzijn.

Andere nieuwsberichten

Vloeiende lijnen en afgeronde vormen voor woongebouw Ede

Gisteren, 17:10

Groen licht voor nieuwe bediencentrale haven Scheveningen

Gisteren, 10:46

Hellingbaan verbindend element in getransformeerde Citroëngarage Noord

22 januari, 2:43

Sabine Marcelis doet interventie in Barcelona Paviljoen

22 januari, 2:08

Alternatieve reisgids voor 'treurplekken' in Nederland

Gisteren, 13:30

'Verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen van de baan'

Gisteren, 09:11

Architectuurcentrum Rondeel viert 25-jarig jubileum

22 januari, 4:10

EIB verwacht korte terugval in bouwsector

22 januari, 10:28

Vlaamse architectuur vertaald naar andere stedelijke contexten

21 januari, 1:21

'Hergebruik producten en grondstoffen loopt wereldwijd terug'

21 januari, 10:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan