Copyright: grafie Denis Markic / TenBrasWestinga
Copyright: grafie Denis Markic / TenBrasWestinga
Copyright: grafie Denis Markic / TenBrasWestinga
Copyright: Ontvangst (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Ontvangst (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Keuken (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Kleine zaal (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Kleine zaal (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Rutger Hauer-zaal (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Begane grond ( TenBrasWestinga)
Copyright: Eerste verdieping ( TenBrasWestinga)
Copyright: Doorsnede ( TenBrasWestinga)
Copyright: grafie Denis Markic / TenBrasWestinga
Copyright: grafie Denis Markic / TenBrasWestinga
Copyright: grafie Denis Markic / TenBrasWestinga
Copyright: Ontvangst (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Ontvangst (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Keuken (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Kleine zaal (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Kleine zaal (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Rutger Hauer-zaal (grafie Denis Markic / TenBrasWestinga)
Copyright: Begane grond ( TenBrasWestinga)
Copyright: Eerste verdieping ( TenBrasWestinga)
Copyright: Doorsnede ( TenBrasWestinga)

De Lawei weer fris na verbouwing en uitbreiding

6 november 2015, 12:23
In Drachten is schouwburg en centrum voor de kunsten De Lawei heropend na een verbouwing en uitbreiding. Naar ontwerp van TenBrasWestinga is het gebouw intern gereorganiseerd en uitgebreid met onder andere een vlakke vloerzaal en studio’s. Dankzij de nieuwe korengele gevelbekleding heeft het complex een andere uitstraling gekregen.

Met ruim 14.000 vierkante meter is het uitgebreide De Lawei het grootste theater van het noorden. Het complex beschikt over drie theaterzalen met eigen foyers, de Rutger Hauerzaal (multimediazaal vernoemd naar de acteur, die zijn toneelcarrière ooit in De Lawei begon), en twee studiozalen. Ook zijn er een restaurant, theatercafé en lounge- en conferentieruimten aanwezig.

De uitbreiding voorziet naast de vlakke vloerzaal en studio’s in een filmzaal, ateliers en leslokalen. Centrum voor de kunsten De Meldij heeft een nieuwbouw gekregen. Verder is de backstage logistiek vergroot en verbeterd en het laden en lossen inpandig gebracht.

Abe Bonnema
De Lawei bestaat sinds 1960 en dankt zijn oprichting aan de komst van een fabriek van Philips naar Drachten. In 1965 werd er een theaterzaal gebouwd, met 460 stoelen. De huidige grote zaal en de grote foyer werd in 1985 door architect Abe Bonnema aan het complex toegevoegd, tegelijk met lokalen voor het Centrum voor Cultuureducatie.

Door de vele verbouwingen, ombouwen en doorbraken was het gebouw onoverzichtelijk geworden. Bevoorradingslijnen en publiek liepen door elkaar, meldt TenBrasWestinga. Dit bureau had de schone taak om een nieuwe heldere structuur aan te brengen.

Een centrale route verbindt de entree van De Lawei met de nieuwe entree aan de westzijde van het complex. Aan deze zogenaamde slagader liggen alle publieke functies. De hoofdentree van De Lawei blijft aan het Laweiplein, maar heeft een hele nieuwe uitstraling door de bouw van de foyer van de Kleine Zaal op de eerste verdieping.

Open verbinding
Het theatercafé heeft veel meer uitstraling aan het plein en staat in open verbinding met het restaurant en de foyer van de Grote Zaal. Rondom de foyer van de Grote Zaal zijn de lounge- en conferentieruimten en de kunstgalerij gegroepeerd. De multifunctionele foyer is nog meer geschikt gemaakt voor manifestaties en evenementen.

Aansluitend aan de foyer is de royale entreehal van De Meldij gesitueerd. De golvende entreegevel maakt een nieuwe entree aan deze zijde vanzelfsprekend, aldus het bureau. De entreehal is georganiseerd om de brede tribunetrap, die tevens de toegang vormt naar de nieuwe vlakke vloerzaal. De hoogglanzende witte gietvloer weerkaatst het daglicht tot diep in het gebouw.

Het gebouw is duurzaam getransformeerd, onder meer dankzij het materiaalgebruik, een wko en een onderhoudsvrije gevel. In het hele gebouw is het BaOpt-luchtbehandelingssysteem toegepast. Het verhoogt het comfort en is meer dan 25 procent energiebesparend.

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

3 juli, 2:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

3 juli, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

3 juli, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan