Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme

Balans en openheid voor provinciehuis Brabant

5 november 2015, 16:51
Onlangs is de renovatie van het provinciehuis van Noord-Brabant in ’s-Hertogenbosch afgerond. KAAN Architecten heeft de balans in het oorspronkelijke ontwerp van Hugh Maaskant hersteld en het gebouw geschikt gemaakt voor Het Nieuwe Werken. Er is meer openheid gebracht in het gebouw, dat in het een zuidoostelijk gelegen deel van de stad staat.

Het in 1971 geopende provinciehuis is een van de bepalende werken in het oeuvre van Maaskant. Met zijn uitgebalanceerde compositie van een horizontale publieke plint en het verticale kantoorvolume vormt het een herkenningspunt in het Brabantse landschap. Beide volumes zijn één laag opgetild om ruimte te maken voor parkeren en uitgevoerd in industrieel ogend beton.

Het sterke karakter van Maaskant’s architectuur uit zich in de dialoog tussen grote gebaren en kleine details. Hiermee poogde de architect de interactie tussen ambtenaar, bestuurder en bewoner aan te moedigen. Door de jaren is deze intentie echter steeds meer verloren geraakt. Hier lag dan ook de grootste opgave voor de renovatie in besloten.

Een goed begrip van de oorspronkelijke ruimtelijke opzet van het gebouw was vereist, meldt KAAN Architecten, net als de wens verschillende later aangebrachte veiligheidsmaatregelen ‘op te schonen’ en het gebouw klaar te maken voor het hedendaagse kantoorgebruik

Permanent toegankelijk
KAAN Architecten heeft in de geest van Maaskant’s oorspronkelijke ontwerp gewerkt, maar zijn eigen draai aan de uitwerking gegeven. De centrale hal is permanent toegankelijk gemaakt; de Statenzaal en de Bois Le Duc zaal zijn nu ook toegankelijk tijdens plenaire sessies. Het centrale entreegebied is opengemaakt en verbindt alle drie verdiepingen van de horizontale plint.

Een nieuwe geronde trap biedt vanuit hier toegang tot de parkeerlaag op de begane grond; er is een nieuw koffiebar ontworpen en de imposante trappartij van het auditorium is in ere hersteld. De kantoren in de plint zijn weer zichtbaar gemaakt achter de originele wanden van glazen bouwstenen.

In de kantoortoren zijn de verhokte vloeren opengebroken om plaats te maken voor flexibele werkplekken. Per cluster van drie verdiepingen bieden deze plaats aan tien personen op acht werkplekken, geheel in stijl met Het Nieuwe Werken.

Deze drie verdiepingen zijn geclusterd en intern verbonden door nieuw aangebrachte trappen. Liften stoppen voortaan nog maar eens per cluster, zodat gebruikers aangemoedigd worden de trap te nemen.

Commissarispenning
Architect Vincent Panhuysen, partner bij KAAN Architecten, heeft deze week uit handen van de Brabantse Commissaris van de Koningin de Commissarispenning ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding als dank voor de ‘bijzondere en zorgvuldige wijze waarop hij de vernieuwing van het provinciehuis van Brabant heeft begeleid’.

Andere nieuwsberichten

BIG wint prijsvraag voor Vltava Filharmonie in Praag

20 mei, 12:24

Een stoel als een dragende schelp

20 mei, 11:33

Gouden A.A.P. 2022 toegekend aan Namenmonument en basisschool

19 mei, 10:00

Zecc en Lindeloof ontwerpen woonblok bij oude scheepswerf Krimpen aan den IJssel

19 mei, 4:50

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13

Minister De Jonge wil groter deel huurmarkt reguleren

19 mei, 1:11

CBS: afgifte vergunningen woningbouw stevig gedaald

19 mei, 10:19

Geen toestemming voor studentencampus Amstelveen

18 mei, 2:47
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan