Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: De historische ligzaal. Haags Gemeentearchief
Copyright: Buitenles. Haags Gemeentearchief
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Maarten van Schaik
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: De historische ligzaal. Haags Gemeentearchief
Copyright: Buitenles. Haags Gemeentearchief

Renovatie en uitbreiding voor eerste Buitenschool

4 november 2015, 12:29
De Eerste Nederlandse Buitenschool uit 1933, gelegen aan de rand van het duingebied bij Scheveningen, wordt momenteel gebruikt voor speciaal onderwijs. Om het gebouw daarvoor geschikt te maken en te laten voldoen aan huidige eisen is de school gerenoveerd en uitgebreid naar ontwerp van Nieuwe Architecten.

Oorspronkelijk is de Eerste Nederlandse Buitenschool gebouwd als herstellingsoord voor kinderen met tuberculose. Het complex bestond uit een schoolgebouw met vier lokalen en een gymzaal, vijf buitenlokalen in de nabije duinpannen en een lighal waar de tbc-patiëntjes 's middags rustten. In 1955 zijn meerdere lokalen en een eetzaal aan het complex toegevoegd.

Het hoofdgebouw, de lighal en de buitenlokalen zijn als geheel bewaard gebleven en gelden als gemeentelijk monument. Het monumentale deel van het complex gerestaureerd. Op de plaats van de niet-monumentale uitbreiding zijn een gymzaal en nieuwe lokalen met nevenruimte gerealiseerd.

Behoud en herstel
Het oorspronkelijke schoolgebouw is sober vormgegeven in de stijl van de Nieuwe Haagse School. De gevel is aan de buitenzijde gerestaureerd. De karakteristieke stalen kozijnen zijn daarbij behouden en voorzien van renovatieglas.

Het interieur is geschikt gemaakt voor hedendaags onderwijs en specifiek de huidige functie: onderwijs aan kinderen met een vorm van autisme. Voorts is het concept Frisse Scholen toegepast. De originele structuur van het gebouw als gangenschool is hersteld, waarmee ook het vluchtplan eenduidig is teruggebracht, aldus het Delftse bureau Nieuwe Architecten.

Nieuwe ruimte
Aan de voormalige gymzaal met een vrije hoogte van 5,5 meter is een entresol toegevoegd. Hierdoor hebben de architecten alle onderwijsondersteunende ruimten een plek kunnen krijgen. Onder de entresolvloer liggen onder meer docententoiletten, opslag- en serverruimte; boven zijn kantoren en behandelruimten voor medisch personeel gesitueerd.

Aan de andere zijde van de oude gymzaal is een ruime docentenkamer gecreëerd, met uitzicht op het groen. Daglicht bereikt de verdieping indirect door de docentenkamer en direct via nieuwe lichtkoepels in het dak.

Evenwichtige opzet
Om tot een evenwichtig geheel te komen wat betreft korrelgrootte en situering van bestaande en nieuwe gebouwen, heeft Nieuwe Architecten de nieuwbouw verdeeld over twee volumes. Daarbij is gebruik gemaakt van het hoogteverschil op de locatie. Het grootste volume is de nieuwe gymzaal, die half verdiept is uitgevoerd.

Het volume met lokalen is beduidend minder diep dan de gymzaal. Door de lokalen meer naar voren te leggen is toch een evenwichtige verhouding gecreëerd en tegelijkertijd aan de achterzijde een functionele patio ontstaan.

Metselwerk
De nieuwbouw sluit in materialisering aan bij het bestaande hoofdgebouw. Het metselwerk van de gevels volgt een honingraatpatroon en is voorzien van volgelnestelementen; dit verwijst naar de oude gevelstenen met bijenkorven die in het hoofdgebouw zijn terug te vinden.

Het schoolplein ligt tussen hoofdgebouw en nieuwbouw. De vormgeving ervan zorgt voor verschillende zones - voor meer of minder activiteit - die worden afgeschermd door nieuw opgetrokken duinen, zo legt Nieuwe Architecten uit.

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: Door de ogen van Arna

Gisteren, 15:43

Schiekadeblok herontwikkeld met twee torens en 680 woningen

Gisteren, 13:37

Nieuw dak AZ-stadion heeft ook psychologisch effect

Gisteren, 10:45

Amsterdam wil vermindering van prettoerisme, maar heeft daar geen nieuwe instrumenten voor

28 mei, 5:07

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

Gisteren, 09:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

Gisteren, 09:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25

Kamer wil crisisaanpak voor afhandeling bevingsschade

28 mei, 9:05

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

27 mei, 4:54

Icons At Risk presenteert lijst van bedreigde moderne huizen

27 mei, 11:55
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan