Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: Model van de vide ( DP6 architectuurstudio)
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: Model van de vide ( DP6 architectuurstudio)
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio

ROC-gebouw Friese Poort scoort 'excellent'

29 oktober 2015, 12:00
In Drachten is het nieuwe gebouw Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort voltooid. Het is de eerste school in Nederland die met BREEAM-NL Excellent is gecertificeerd. Dat meldt DP6 architectuurstudio, de ontwerper van het complex.

Het architectonisch concept van Zorg en Welzijn is gebaseerd op het karakter van de opleidingen en de studenten, vertelt het bureau. Zowel in exterieur als interieur is verbinding het centrale thema. Het gebouw maakt de bewegingen van dragen en beschermen, van het toesteken van een helpende hand, aldus DP6.

Het gebouw kent een splitlevel-opbouw, met een atrium als hart. Deze ruimte verbindt de zogeheten onderwijsteams met elkaar, die ieder een eigen plek rond het atrium hebben. Door de vloeren aan weerszijden van het atrium een halve verdieping te laten verspringen houden de teams zicht op elkaar en is het gemakkelijk ‘oversteken’.

Aan de buitenzijde wordt het gevouwen ritme van de gevel afgewisseld met houten gevelbekleding. Binnen is het atrium gematerialiseerd in larikshout en bamboe. “Door de toepassing van hout ontstaat er binnen een warme atmosfeer die zorgt voor een kleinschalige, intieme sfeer zoals die ook in het oude gebouw van Zorg en Welzijn te vinden was”, zegt projectarchitect Richelle de Jong.

Gebouwschil geminimaliseerd
Het ontwerp- en bouwproces is vanaf het eerste schetsontwerp ingericht volgens de eisen van BREEAM-NL Excellent. Zo is de gebouwschil geminimaliseerd en zeer goed geïsoleerd en zijn de gevelindelingen zo geoptimaliseerd dat daglicht grotendeels de kunstverlichting vervangt.

De vide zorgt voor een grote hoeveelheid natuurlijke lichtinval in het hart van het gebouw. Het gebouw voor Zorg en Welzijn wordt duurzaam verwarmd en gekoeld via een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem.

Er wordt onder andere gebruik gemaakt van LED-lampen, daglichtafhankelijke verlichting en CO2-sturing van de ventilatie om het energieverbruik te beperken. PV-panelen worden op het dak ingezet om het gebouw van electriciteit voorzien. Er is een EPG-score behaald die 63 procent lager is dan het Bouwbesluit vereist.

Natuurlijke habitat
Het gebouw is samen met de campus ontworpen en speelt in op de natuurlijke habitat. Inheemse plant- en diersoorten hebben een plek gekregen; zo biedt het gebouw nestelmogelijkheden voor gierzwaluwen en vleermuizen. De verwevenheid met het landschap is verder onder meer te zien in de gevels, die de glooiingen van het campusterrein weerspiegelen.

De overgang van buiten naar binnen is geleidelijk door de overstekken van de gevel en de trappartij die naar de entree leidt. Ook het atrium legt de verbinding tussen binnen en buiten, tussen opleiding en campus, ingebed in de glooiingen van de grasheuvels.

Andere nieuwsberichten

KAAN Architecten realiseert compact multifunctioneel gebouw in Nantes

Gisteren, 15:36

Countryside-tentoonstelling in Guggenheim New York van start gegaan

Gisteren, 14:56

Lister buildings en cepezed samen in modulaire woningbouw met hout

Gisteren, 13:26

Voormalig Betonson-terrein in Arkel wordt groen woongebied

Gisteren, 11:35

Staatssecretaris maakt Zeeuwen excuses om mariniersverhuizing

Gisteren, 16:48

Den Haag verhuist rosse buurt, Amsterdam zoekt alternatief voor ramen

Gisteren, 16:03

'Natuurbank' om schade stikstof te compenseren

19 februari, 2:49

Kabinet wil meer en gerichter woningen bouwen

19 februari, 9:59

Nederlanders wonen steeds verder van hun werk

19 februari, 9:29

Katwijk alsnog akkoord met bouw 5000 woningen op oud vliegveld

18 februari, 3:18
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan