Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller
Copyright: grafie Stefan Müller

W Hotel Amsterdam officieel geopend

22 oktober 2015, 11:44
Donderdag is het W Hotel in Amsterdam officieel geopend. Naar ontwerp van Office Winhov is het voormalige Rijksgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf aan de Spuistraat getransformeerd en uitgebreid. Het pand is onder meer voorzien van een dakopbouw met terrassen en een publiek zwembad.

Het monumentale gebouw tegenover het Paleis op de Dam huisvest na jaren van wisselend gebruik nu een vijfsterrenhotel met 172 kamers plus een publieke verdieping. De supermarkt op de begane grond zat er al enige tijd en maakt geen deel uit van de verbouwing. Het pand stamt uit 1925 en is destijds ontworpen door architect Joseph Crouwel.

In het oorspronkelijk ontwerp is een voor die tijd moderne betonconstructie gecombineerd met een monumentale bakstenen gevel. Een belangrijke inspiratiebron was het Larkin-gebouw van Frank Lloyd Wright. De krachtige baksteenplastiek van de oorspronkelijke gevel zijn leidend geweest voor de renovatie door Office Winhov.

Publieke karakter
Het bureau wilde het monumentale karakter van het gebouw versterken en tegelijk een verfijnde laag toevoegen die past bij het publieke karakter van een hotel. De gevel is bijvoorbeeld teruggebracht in de oorspronkelijke staat, waarbij ook de bovenverdieping zijn gesloten karakter heeft teruggekregen. Hiertoe zijn de niet-originele ramen op de vierde verdieping verwijderd.

De noodzakelijke uitbreiding van het gebouw is gerealiseerd door een verdichting van beide binnenhoven. De nieuwe gevel van die binnenhoven, gemaakt van glas met een goudkleurig metalen coatingpatroon en een bronskleurig aluminium constructie, mondt uit in de nieuwe dakopbouw. Samen vormen zij een contrasterende en duidelijk afleesbare uitbreiding van het bestaande gebouw.

De publieke functies van het hotel, zoals de receptie, de W lounge, de bar, het restaurant en de terrassen met een publiek zwembad, zijn in de nieuwe opbouw samengebracht; zij vormen de ‘kroon’ van het gebouw.

Omgekeerde organisatiestructuur
De opbouw biedt een panoramisch uitzicht over de historische binnenstad en de naastgelegen gebouwen zoals het paleis. Gasten en bezoekers worden, na binnenkomst aan de zijde van de Spuistraat, direct naar deze nieuwe verdieping gebracht. Daarmee is het W Hotel voorzien van een omgekeerde organisatiestructuur.

De hotelkamers zijn georiënteerd op zowel de straat als op de binnenhoven. De beide hoven zijn vanuit de brede gangen en de dakopbouw zichtbaar. Op de eerste verdieping, in ‘de buik’ van het gebouw, is een vergader- en evenementen ruimte toegevoegd.

In het ontwerp van de verdiepingen is het ritme en de zichtbaarheid van de oorspronkelijke betonconstructie gerespecteerd. Karakteristieke elementen zoals de wanden van geel geglazuurde bakstenen in de trappenhuizen zijn gerestaureerd.

BREEAM Very Good
Het project heeft een BREEAM Very Good-certificaat. De nieuwe installaties zijn aangesloten op een WKO (Warmte Koude Opslag Installatie) en zo compact mogelijk uitgevoerd. Hierdoor zijn ze binnen de bestaande contour van het gebouw gerealiseerd en is een hinderlijke installatieopbouw vermeden.

Het interieur is ontworpen door BK architecture uit Tel Aviv.

Andere nieuwsberichten

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

4 uur geleden

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

4 uur geleden

Bouw sluitstuk Newport Nesselande van start

Vandaag, 11:24

Stadsbestuur Rotterdam keurt masterplan Feyenoord City goed

Gisteren, 17:22

Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer vertraagd

4 uur geleden

Mobiliteitsplan Formule 1: op de fiets naar Zandvoort

Vandaag, 09:45

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

Gisteren, 14:58

Smal huis van Erwin Wurm te zien in Oude Kerk Delft

Gisteren, 11:33

Renovatie Binnenhof definitief jaar uitgesteld

Gisteren, 09:40

Kerkgebouw voor twee genootschappen in Leidsche Rijn

16 oktober, 4:33
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt