Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Stappen in het concept. MVRDV
Copyright: Zuidgevel. MVRDV
Copyright: Dak. MVRDV
Copyright: Plattegrond interieur. MVRDV
Copyright: Situatie op het tenniscomplex. MVRDV
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Stappen in het concept. MVRDV
Copyright: Zuidgevel. MVRDV
Copyright: Dak. MVRDV
Copyright: Plattegrond interieur. MVRDV
Copyright: Situatie op het tenniscomplex. MVRDV

Gravelrood clubgebouw voor IJburg

15 oktober 2015, 14:48
The Couch is een nieuw clubgebouw voor de Amsterdamse Tennisclub IJburg. Dat niet alleen: het compacte paviljoen met zijn gravelrode kleur en opvallende 'deuk' in het dak is een gemeenschappelijke zitbank voor IJburg, zo legt architect Winy Maas uit.

De Amsterdamse Tennisclub IJburg bestaat al sinds 2008 en heeft zijn terrein op Rietlanden Oost, één van de kunstmatige eilanden waaruit de wijk bestaat. De club heeft meer dan 2000 leden, tien gravelcourts, een tennisschool en een clubhuis in een provisorisch houten gebouw. Het werd tijd voor een volwaardig clubgebouw.

Toen de tennisclub MVRDV benaderde met de vraag om zo'n gebouw te ontwerpen, vroeg Winy Maas zich als eerste af wat het clubgebouw moest zijn. Waar zou hij met de beperkte mogelijkheden van de club de nadruk op leggen? Hij wilde dat het gebouw zowel zou aansluiten bij het tennisterrein als een gebaar zou maken in een wijk vol architectuur en architecten. The Couch, zo besloot hij, moest een nieuw adres geven aan IJburg.

Uitzicht
Het clubgebouw is een compact maar opvallend paviljoen geworden, gesitueerd aan de rand van het clubterrein. Aan de zuidkant biedt het zicht op de centre court en aan de noordkant op Haveneiland, aan de overzijde van het water. Het dak golft zowel omhoog als omlaag en versterkt daarmee de uitzichtfunctie naar beide zijden.

Het gebouw is een 36 meter lang volume met een oppervlak van 322 vierkante meter. Het begaanbare dak fungeert aan de kopse zijden als uitzichtplatform. Aan de lange noordzijde bolt het dak op tot een hoogte van zeven meter. Hierdoor heeft het paviljoen aan deze zijde een glazen gevel, die zorgt voor ruim binnenvallend daglicht en vrij zicht op het IJmeer.

Aan de zuidkant daalt het dak tot bijna op de grond, waardoor een informele tribune is ontstaan. Op deze 'couch' kunnen tot tweehonderd toeschouwers zitten. Vanuit het interieur is het zicht op de centre court veel minder goed, maar "je moet niet binnen willen zitten", zegt Maas. "Tennis is een sport die buiten gespeeld en gezien moet worden."

Ruimtelijk en intiem
In het clubgebouw zijn de kleedkamers, wc's, keuken en opslag aan de kopse zijden gesitueerd. Hierdoor blijft de hoofdruimte open van karakter. Daaraan draagt ook het ontbreken van kolommen bij; die zijn niet nodig doordat het dak bij het dal een steunpunt heeft en bij de koepel zichzelf steunt.

Het golvende dak doorbreekt het rechthoekige volume en creëert daarmee sfeer en intimiteit in het interieur. Ook de bekleding van het plafond en de wanden zorgen voor warmte met FSC-gecertificeerd larikshouten latten. De vloer en de bar zijn uitgevoerd in beton.

Signaal
De buitenkant van het gebouw is afgewerkt met een EDSM polymeer hotspray die The Couch waterdicht maakt. De kleur en de textuur van de kunststof verwijzen naar een gravelcourt. De textuur maakt het oppervlak bovendien antislip, niet onbelangrijk op een beloopbaar dak. Tot slot maakt de uitvoering in een monochrome signaalkleur de vorm van het volume sterker.

Het nieuwe clubgebouw is ook open voor niet-leden, om er te komen eten, borrelen of vanaf het dak een wedstrijd te bekijken. Met zijn opvallende rode verschijning is The Couch – door MVRDV samen met Studio Bouwkunde, constructeur ABT en Ballast Nedam Bouw gerealiseerd – inderdaad een uitnodigend en passend gebaar voor IJburg.

Andere nieuwsberichten

Afgeschuinde woning met gedraaide verdieping

Gisteren, 16:34

Zwembad van VenhoevenCS stimuleert gezondheid in brede zin

Gisteren, 09:49

Tilburg Architectuur Film Festival rond idealen en ruïnes

26 februari, 5:49

Karres en Brands maakt stedenbouwkundig ontwerp Poort van Hoorn

26 februari, 3:48

Airbnb gaat gemeenten helpen met handhaven toeristische verhuur

1 uur geleden

Tuin rijtjeshuis steeds kleiner, huisoppervlakte juist groter

Gisteren, 16:26

Softwarebedrijf voor professionele vastgoedmarkt haalt miljoen euro op

Gisteren, 13:49

Erfgoed Deal selecteert eerste zeven projecten

Gisteren, 11:44

Plan voor grote waterstoffabriek in Eemshaven

Gisteren, 09:25

3XN toont sculpturale en 'zelflerende' kantoorkubus Berlijn

26 februari, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt