Copyright: Boerhaave Medisch Centrum, exterieur. Marcel van der Burg
Copyright: Boerhaave Medisch Centrum, voorzijde. Marcel van der Burg
Copyright: Brede gang. Marcel van der Burg
Copyright: Trappenhuis bij entree. Marcel van der Burg
Copyright: Entree. Marcel van der Burg
Copyright: Trappenhuis. Marcel van der Burg
Copyright: Patiëntenkamer. Marcel van der Burg
Copyright: Poliklinische operatiekamer. Marcel van der Burg
Copyright: Steriele gang bij de OK's. Marcel van der Burg
Copyright: Operatiekamer 1. Marcel van der Burg
Copyright: Operatiekamer 2. Marcel van der Burg
Copyright: Voorgevel. NAP
Copyright: Doorsneden. NAP
Copyright: Plattegronden. NAP
Copyright: Plattegronden. NAP
Copyright: Situatie. NAP
Copyright: Maquette. NAP
Copyright: Maquette. NAP
Copyright: Gebouw voor herbestemming. Marcel van der Burg
Copyright: Boerhaave Medisch Centrum, exterieur. Marcel van der Burg
Copyright: Boerhaave Medisch Centrum, voorzijde. Marcel van der Burg
Copyright: Brede gang. Marcel van der Burg
Copyright: Trappenhuis bij entree. Marcel van der Burg
Copyright: Entree. Marcel van der Burg
Copyright: Trappenhuis. Marcel van der Burg
Copyright: Patiëntenkamer. Marcel van der Burg
Copyright: Poliklinische operatiekamer. Marcel van der Burg
Copyright: Steriele gang bij de OK's. Marcel van der Burg
Copyright: Operatiekamer 1. Marcel van der Burg
Copyright: Operatiekamer 2. Marcel van der Burg
Copyright: Voorgevel. NAP
Copyright: Doorsneden. NAP
Copyright: Plattegronden. NAP
Copyright: Plattegronden. NAP
Copyright: Situatie. NAP
Copyright: Maquette. NAP
Copyright: Maquette. NAP
Copyright: Gebouw voor herbestemming. Marcel van der Burg

Oude school biedt ruimte aan moderne kliniek

13 oktober 2015, 13:23
Een leegstaand schoolgebouw in Amsterdam Zuid heeft een herbestemming gekregen als modern medisch centrum. Network of Architects & Planners (NAP) heeft met respect voor de bestaande Amsterdamse School-architectuur de nieuwe zorgfunctie ingepast.

Omdat het Boerhaave Medisch Centrum, de grootste privékliniek voor plastische chirurgie in Nederland, wilde moderniseren en uitbreiden, zocht de kliniek een nieuw onderkomen. De keuze viel op een leegstaand schoolgebouw, dat in 1933 is gebouwd als gereformeerde kweekschool. De laatste twintig jaar bood het monumentale pand onderdak aan het Amsterdam Mediacollege.

De ruimtelijke opzet bleek van het schoolgebouw bleek zeer geschikt voor het inpassen van de zorgfunctie. De brede gangen maken het beddentransport probleemloos mogelijk en de ruime lokalen kunnen ruimte bieden aan patiënten- en behandelkamers. Het half verdiept op de begane grond gelegen gymnastieklokaal was met zijn hoogte en vrije indeelbaarheid uitermate geschikt voor de operatieafdeling.

Indeling
NAP heeft een efficiënte en heldere indeling gerealiseerd. Vanuit de entreehal zijn alle afdelingen bereikbaar via de lift en een ruim trappenhuis. Een tweede inpandig trappenhuis is toegevoegd voor het personeel en als vluchtweg.

De operatieafdeling ligt een halve verdieping onder maaiveld. Het hart van de afdeling wordt gevormd door twee ultramoderne operatiekamers, aldus NAP. In één daarvan zijn de traditionele OK-lampen vervangen door in het plafond geïntegreerde, op afstand instelbare led-armaturen. Deze geïntegreerde lichtkoepels verstoren bovendien zo min mogelijk de werking van het luchtdruksysteem in de OK.

Op de eerste verdieping liggen de patiëntenkamers en de poliklinische operatiekamer. De tweede verdieping huisvest de medische specialisten voor reguliere zorgdiensten en de tandheelkundige praktijk. Op de bovenste verdieping zijn de administratieafdeling, de kantine, een vergaderzaal en de technische ruimtes ondergebracht.

Architectonische kwaliteit
Een uitbouw op de begane grond biedt ruimte aan een aantal nevenfuncties van de operatieafdeling. Het dak van de uitbouw is ingezet voor extra groen in het binnengebied. De zolder is uitgebouwd en voorzien van zinken gevelbekleding, in aansluiting op het omliggende daklandschap.

De buitenzijde van het gebouw bevond zich nog grotendeels in originele staat; NAP de oorspronkelijke architectonische kwaliteit van het gebouw behouden en beter zichtbaar gemaakt. Nieuwe elementen als vluchtdeuren en een hellingbaan heeft het architectenbureau zo zorgvuldig mogelijk in het gevelbeeld ingepast.

Het interieur heeft van NAP een lichte en schone uitstraling gekregen. Daaraan draagt het ruim binnenvallende daglicht in de hoge ruimten met vele ramen bij. De architecten hebben lichtgrijze gietvloeren en deuren en witte wanden en plafonds afgewisseld met een aantal kleur- en materiaalaccenten. Ook in het interieur laat NAP originele elementen weer geheel tot hun recht komen.

Andere nieuwsberichten

Studio RAP levert drijvende woning van hout en kurk op

25 november, 2:38

Kantoorpand Van Hallstraat Amsterdam getransformeerd tot woongebouw

25 november, 12:23

Weg vrij voor realisatie woningbouwproject Nieuw Bergen in centrum Eindhoven

25 november, 10:46

Auditorium als centrale ontmoetingsplek op de ASML-campus

24 november, 5:20

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

25 november, 9:22

Aedes: corporaties bouwden meer woningen, maar ambities geremd

24 november, 1:57

Amsterdam wil minder statushouders in wooncomplexen met jongeren

24 november, 9:51

Een op drie nieuwe woningen moet voor ouderen worden gebouwd

24 november, 9:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan