Copyright: Interieur hoofdkantoor Total in Den Haag ( Unica)
Copyright: Paul Kleerebezem ( Unica)
Copyright: Bediening via apps ( Unica)
Copyright: Interieur hoofdkantoor Total in Den Haag ( Unica)
Copyright: Paul Kleerebezem ( Unica)
Copyright: Bediening via apps ( Unica)

Verlichting Total reageert continu op gebruikers en daglicht

6 oktober 2015, 17:50
Advertorial
In samenwerking met technisch dienstverlener Unica publiceert Architectenweb een serie van drie artikelen over de manier waarop duurzame technologie architectuur van binnenuit transformeert. In het tweede deel staat de slimme verlichting centraal die is toegepast in het nieuwe kantoor van Total.

De verlichting die is toegepast in het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van oliemaatschappij Total in Den Haag past zich continu aan de bezetting en het binnenvallende daglicht aan. Loop je door het kantoor, dan zie je de verlichting subtiel om je heen veranderen. Allemaal om zo min mogelijk energie te verbruiken. Bovendien kunnen de hierbij toegepaste sensoren ingezet worden om de schoonmaak te optimaliseren en zelfs de beveiliging te verbeteren.

Niet aan of uit, maar gradaties ertussen
De slimme verlichting kan een energiebesparing van zo’n 50 tot 70% opleveren, stelt technisch dienstverlener Unica, dat het systeem levert. De lichtpunten zelf zijn door toepassing van LED al zeer energiezuinig. Maar door iedere lichtbron te koppelen aan een sensor die continu de beweging en het lichtniveau meet, kan iedere lichtbron zijn ideale lichtsterkte hebben. Dit zorgt voor een flinke besparing op de operationele kosten, maar verlaagt ook sterk de uitstoot van CO2.

“Traditionele verlichting staat aan of uit”, stelt Paul Kleerebezem, manager Unica Networks & Services. “Met deze slimme verlichting, die wij Smart LED noemen, worden allerlei gradaties hier tussenin geïntroduceerd. Op een zonnige dag is het verlichtingsniveau bijvoorbeeld overal een tandje lager.”

Van de verlichting in het hoofdkantoor van Total heeft Unica een video gemaakt, waarin Kleerebezem door het kantoor loopt. In de lange gang branden de lampen in zijn omgeving en op de plekken die hij gepasseerd heeft, dempt geleidelijk het licht. Als hij stilstaat, brandt de verlichting alleen in een kring om hem heen en is die op wat grotere afstand gedimd naar zo’n 20%. Dat blijkt een optimale waarde te zijn om energie te besparen, waarbij men zich tegelijkertijd prettig voelt. Kortom: de verlichting brandt alleen waar dat nodig is.

Verlichting via app aan te sturen
In veel projecten, zo ook in het kantoor van Total, meten de sensoren ook de temperatuur en kan het systeem gekoppeld worden aan de koeling en verwarming van de werkplekken.

“Het systeem zorgt er in de kern voor dat gebruikers een goed verlichte werkplek hebben met een prettige temperatuur”, vertelt Kleerebezem. “Het grote voordeel daarbij voor de gebruikers is dat zij de verlichting van hun werkplek via een app op hun smartphone of tablet zelf kunnen regelen.”

Inzet sensoren voor beheer, schoonmaak, beveiliging en bezetting
De informatie die de sensoren van de verlichting verzamelen kan ingezet worden om verschillende gebouwgebonden processen te optimaliseren. Aan het einde van de dag kan een gebouwbeheerder bijvoorbeeld eenvoudig zien of er nog mensen aanwezig zijn en waar ze zich in het gebouw bevinden.

Het systeem kan ook inzichtelijk maken welke ruimtes daadwerkelijk gebruikt zijn. Hierop kan de schoonmaak dan ingepland worden. Want waarom maak je bijvoorbeeld een vergaderruimte schoon als die niet gebruikt is?

“Het systeem kan ook voor gebouwbeveiliging worden ingezet”, aldus Kleerebezem: “In een van de gebouwen waar we Smart LED hebben toegepast, werd een inbreker betrapt door het lichtspoor dat hij ’s avonds achter liet. Bij zorginstellingen is deze bewegingsdetectie nuttig, als een medewerker het signaal krijg dat een dementerende patiënt over de gangen dwaalt.”

“Een heel andere mogelijkheid is om via dit systeem direct te zien welke vergaderruimtes beschikbaar zijn. En andersom: of een geboekte ruimte daadwerkelijk is gebruikt. In kantoren met flexwerkplekken hoeven medewerkers niet te zoeken naar een leeg bureau, want het systeem leidt ze direct naar een vrije werkplek.”

In 4 tot 6 jaar terug te verdienen
Smart LED is volgens Unica het beste toe te passen in wat grotere gebouwen, zoals kantoren en zorginstellingen. De terugverdientijd ligt rond de 4 tot 6 jaar en is gebaseerd op de energiebesparing en de lagere beheer- en onderhoudskosten.

Naast de besparing op energie en beheer zijn de voordelen van het systeem legio, maar niet altijd goed in geld uit te drukken. Kleerebezem: “Wat levert het bijvoorbeeld op als de conciërge aan het eind van de dag geen ronde hoeft te maken, ruimtes efficiënter worden gebruikt, medewerkers geen tijd verliezen om een werkplek te vinden, of prettiger werken omdat ze zelf het lichtniveau in de ruimte kunnen reguleren?”

https://youtu.be/140Pxmx19Is

Andere nieuwsberichten

AM en LOLA Landscape Architects presenteren manifest Geluksvogels

Vandaag, 15:16

Rotterdam Rooftop Walk geopend voor publiek

Vandaag, 11:36

Nieuw Certosa Initiative neemt bezit van industriële hal tijdens Milan Design Week

25 mei, 5:51

‘Zouden gevels op een gegeven moment ook zuurstof kunnen produceren?’

25 mei, 5:28

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt

Vandaag, 13:34

Woonminister De Jonge sluit bouwen op terpen en palen niet uit

Vandaag, 10:31

Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn

Vandaag, 09:49

Tentoonstelling over collectief wonen in Delft

25 mei, 11:49

Design District strijkt weer neer in de Van Nellefabriek in Rotterdam

25 mei, 11:26

Amerikaanse milieuprijs voor Urgenda-directeur Marjan Minnesma

25 mei, 9:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan