Copyright: Entree naar de openbare ruimte. rijssen.nl
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder met op de achtergrond gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder (rechts) en gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Centrale entree naar gebouw Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: De Bolder. 2by4-architects
Copyright: De verstandelijk beperkte ouderen hebben een verdiepte buitenruimte. Joost Brouwers
Copyright: Geveldetail verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: De grote loggia’s van gebouw Eltheto vormen een eigen veilige buitenruimte. 2by4-architects
Copyright: Verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: Plangebeid met de vier zorggebouwen. 2by4-architects
Copyright: Zorgservicecentrum. 2by4-architects
Copyright: Corridor. 2by4-architects
Copyright: Entree naar de openbare ruimte. rijssen.nl
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder met op de achtergrond gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder (rechts) en gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Centrale entree naar gebouw Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: De Bolder. 2by4-architects
Copyright: De verstandelijk beperkte ouderen hebben een verdiepte buitenruimte. Joost Brouwers
Copyright: Geveldetail verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: De grote loggia’s van gebouw Eltheto vormen een eigen veilige buitenruimte. 2by4-architects
Copyright: Verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: Plangebeid met de vier zorggebouwen. 2by4-architects
Copyright: Zorgservicecentrum. 2by4-architects
Copyright: Corridor. 2by4-architects

Plein met vier zorgspecifieke woongebouwen

22 september 2015, 12:30
In de dorpskern van Rijssen is het WoonZorgPlein Eltheto gerealiseerd voor senioren met intramurale en extramurale zorgvraag en senioren met een verstandelijke beperking. De vier gebouwen rond een gezamenlijke buitenruimte zijn ontworpen door 2by4-architects.

De opdrachtgevers, Goede Woning en Carint Reggeland, wilden een woonzorggebied waarbij de nadruk zou liggen op het wonen en het zo lang mogelijk zelfstandig blijven. 2by4-architects heeft daarom een ontwerp gemaakt met de levensstijl van de toekomstige bewoners als uitgangspunt.

Met een leefstijlenonderzoek zijn de verschillende behoeftes ten aanzien van de leefomgeving en de zorgvraag in kaart gebracht. Het ontwerp is een pregrammatische vertaling daarvan. Het totale complex bestaat uit vier losstaande gebouwen, die elk een eigen doelgroep met specifieke levensstijl en zorgvraag huisvesten.

Groene buitenruimte
De vier gebouwen hebben elk een eigen, herkenbare uitstraling en staan gezamenlijk op en rond een hoogwaardige buitenruimte. De buitenruimte is een belangrijke drager van het plan, zo legt 2by4-architects uit. Ze is erop gericht om eenzaamheid te voorkomen en bewoners actief te betrekken bij het sociale leven.

De bewoners mogen deels zelf invulling geven aan de buitenruimte. Er is plek voor gezamenlijke activiteiten. De buitenruimte is voorzien van veel groen; de bewuste keuze voor groenblijvende beplanting in elk seizoen zorgt voor een gevarieerd beeld, maar draagt ook bij aan een 'healing environment', aldus de architecten.

Verschillende gebouwen
De vier gebouwen verschillen in vorm vanwege de verschillende bewoners en hun leefstijlen, de stedenbouwkundige inpassing en de relatie die ze elk hebben met de buitenruimte. In materiaalgebruik zijn de volumes familie van elkaar; de basis is bij alle een stucwerk gevel met warme accenten bij de balkons en loggia's.

In het hart ligt gebouw 'de Bolder', dat twee programma's bevat. De transparante plint huisvest een zorgservicecentrum; de vier verdiepingen erboven zijn bestemd voor zorgtoegankelijke huurwoningen. De appartementen, gericht op een hoge mate van zelfstandigheid, worden ontsloten door een centrale corridor. Op de begane grond bevinden zich ook een restaurant, kapper en stiltecentrum.

Belevingsgang
Gebouw 'de Roef' is bedoeld voor ouderen met een verstandelijke beperking. Op de begane grond bevinden zich de zelfstandiger bewoners, die een eigen buitenruimte hebben. Door die verdiept aan te leggen, kon een afscheiding met een hek worden vermeden.

De afhankelijker bewoners leven op de verdieping. De interne gang heeft hier een breedte van zeven meter, waardoor er een 'belevenisgang' met themanissen kon worden gerealiseerd. De bewoners kunnen op de gesloten afdeling vrij dwalen en telkens opnieuw ontdekkingen doen in de binnenruimte.

Visuele relatie
Verpleeghuis 'Eltheto' huisvest vier kleinschalige woongroepen voor verpleeghuiszorg en twee kleinschalige woongroepen somatiek. Volgens de behoefte van de bewoners hebben alle kamers en gezamenlijke ruimtes hier een directe visuele relatie met de buitenruimte en de omgeving.

De verschillende woonkamers van de woongroepen zijn duidelijk herkenbaar in het gevelbeeld. Het gebouw heeft een moderne en levendige uitstraling door de compositie van de ramen, de houten accenten en de grote patio’s, balkons en loggia’s.

Sociale interactie
Gebouw ‘het Landvast’ sluit naadloos aan op de schaal van de omliggende woningen. Het gebouw bestaat uit kleinschalige appartementen, die op de begane grond grenzen aan de buitenruimte. De bewoners mogen die deels zelf inrichten. Dit stimuleert sociale interactie tussen bewoners onderling en tussen de bewoners en de buurt. Ook de breed uitgevoerde galerijen maken privaat gebruik mogelijk.

De appartementen bezitten twee slaapkamers, waarvan de hoofdslaapkamer door een brede schuifdeur in relatie staat met de woonkamer. Hierdoor kan de bewoner die moet rusten of aan bed gekluisterd is onderdeel blijven van de dagelijkse woonactiviteiten.

Andere nieuwsberichten

Architectenweb symposium 'Het nieuwe hybride stadsblok' op 1 februari gaat door

1 uur geleden

Boek: de wooncoöperatie als route naar betaalbaar wonen

3 uur geleden

Team Atelier Kempe Thill mag Droogdokkensite Antwerpen herontwikkelen

3 uur geleden

Rotterdam heeft stedenbouwkundige plannen Schiekadeblok bijgeslepen

Gisteren, 16:44

Debat in Rotterdam over leegstand huurwoningen in topsegment

2 uur geleden

Rode lampen windmolens kunnen uit, zeggen branche en provincies

Gisteren, 13:44

Sterkste stijging huizenprijzen in meer dan veertig jaar

Gisteren, 09:47

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

21 januari, 5:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

21 januari, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

21 januari, 10:01
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan