Overzicht begrotingen Miljoenennota 2016

15 september 2015, 17:28
Het kabinet zet voor volgend jaar onder meer in op een betere bereikbaarheid, duurzaamheid en een betere doorstroming in de huurmarkt. Dat blijkt uit de begrotingen die dinsdag zijn gepresenteerd door de verschillende ministeries. Een overzicht van de belangrijkste punten.

2016 wordt het jaar waarin knopen worden doorgehakt over de aanleg van een reeks belangrijke wegen, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij gelden als grote ontbrekende schakels in het wegennet.

Het gaat onder meer om de omstreden Blankenburgverbinding onder de Nieuwe Waterweg ten westen van Rotterdam en de verlenging van de A15 bij Arnhem, de A13/16 bij Rotterdam en de ring rond Utrecht. Daarnaast worden de A1, A6 en A9 bij Amsterdam aangepakt.

Het gaat om projecten die voor de economie van groot belang zijn, aldus minister Melanie Schultz van Haegen: “Nu het economisch met ons land weer beter gaat, verwachten we meer mensen en goederen op weg, water en spoor.”

Volgend jaar zal in totaal 5,8 miljard euro worden uitgegeven aan wegen, spoorwegen en vaarwegen, waarvan bijna de helft aan nieuwe investeringen. Zo begint de invoering van het Europees spoorbeveiligingssysteem ERTMS in Nederland. Wat de scheepvaart betreft, wordt gestart met de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden.

Het is voor de Nederlandse economie ook belangrijk dat de luchtvaartsector zijn internationaal sterke positie houdt. Om Schiphol te kunnen laten groeien is ook de ontwikkeling van de vliegvelden Lelystad en Eindhoven nodig, aldus de minister. De uitbreiding van Lelystad begint volgend jaar.

Water en klimaatverandering
Volgend jaar worden vrijwel alle projecten van het project Ruimte voor de Rivier opgeleverd, meldt het ministerie voorts. Dat betekent dat het water op ruim dertig plaatsen in ons land meer ruimte krijgt om bijna vijf miljoen mensen beter te beschermen.

Volgend jaar staat ook in het teken van het nieuwe waterveiligheidsbeleid. De ambitie voor de langere termijn is om iedereen in Nederland tenminste een zelfde beschermingsniveau te geven en het land waterrobuust in te richten, aldus het ministerie. Uit het Deltafonds wordt in 2016 zo’n 1,2 miljard euro besteed aan maatregelen om het land te beschermen tegen overstromingen en te zorgen voor voldoende zoet water.

“Het klimaat verandert. Daar gaan we werk van maken”, laat staatssecretaris Mansveld weten. “Een wereldwijd klimaatakkoord moet in december 2015 in Parijs leiden tot ambitieuze afspraken om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen. Duurzaamheid gaat samen met economische kansen. Daar is iedereen voor nodig. En daarom werk ik actief samen met andere landen, steden en bedrijven aan concrete acties om ons weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.”

Duurzame energie
Het wordt aantrekkelijker om lokaal duurzame energie op te wekken. De regeling hiervoor wordt verruimd, waardoor bijvoorbeeld buurtbewoners die gezamenlijk investeren in de aanschaf van zonnepanelen tot bijna 200 euro per jaar kunnen besparen op hun energierekening.

De korting op de energiebelasting gaat omhoog van 7,5 cent naar 9,0 cent per kilowattuur, blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting Economische Zaken van minister Henk Kamp. Voor consumenten en bedrijven wordt het hierdoor interessanter om een speciale energiecoöperatie op te richten.

Vrije huursector
Om de doorstroming op de huurmarkt te verbeteren, wil het kabinet het voor bouwers en beleggers aantrekkelijker maken om te investeren in de vrije huursector. Ook komen er meer vormen van tijdelijke huurcontracten. Dat staat in de begroting van het Ministerie voor Wonen en Rijksdienst.

De Woonbond is niet blij met de laatste maatregel, omdat dit de rechten van huurders aantast en ‘geen oplossing is voor het echte probleem, namelijk een tekort aan betaalbare huurwoningen.’

Opdrachtgevers krijgen een sterkere positie bij eenvoudige nieuwbouw en seriematige verbouw. De aannemer blijft na oplevering aansprakelijk voor zichtbare en verborgen gebreken. Marktpartijen zijn voortaan zelf verantwoordelijk voor kwaliteitsbewaking. Zij moeten zorgen dat het bouwwerk aan de wettelijke eisen voldoet. De controle op de bouwkwaliteit wordt zo sneller en goedkoper, aldus het ministerie.

Omgevingswet
De Tweede Kamer heeft op 1 juli van dit jaar ingestemd met de Omgevingswet, die een eind moet maken aan versnipperde regelgeving. In 2016 worden de vier Algemene Maatregelen van Bestuur getoetst, geconsulteerd en aangeboden aan de Kamer: het Omgevingsbesluit, het Besluit Kwaliteit van de Leefomgeving, het Besluit Bouwwerken Leefomgeving en Activiteiten in de Leefomgeving.

Het Ministerie van I&M ontwikkelt met de bestuurlijke koepels een digitaal platform, waardoor straks bijvoorbeeld vergunningen digitaal aangevraagd kunnen worden.

Andere nieuwsberichten

Rijnboutt transformeert verborgen telefooncentrale naar woningen

28 minuten geleden

Bouw kabelbaan Floriadeterrein Almere van start gegaan

4 uur geleden

Biobased villa’s van Natrufied aan de Texelse duinen

4 uur geleden

Onderzoeksvoorstel BURA en Civic wint Highrise Innovation Award

Gisteren, 15:09

Eerste publieke presentatie Rotterdamse stadsprojecten

1 uur geleden

Voorbereidingen bouw Vijzelgrachtgarage gestart

Gisteren, 16:30

Amsterdam trekt miljoenen uit voor projecten tegen extreem weer

Gisteren, 12:19

Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie

Gisteren, 09:40

Rutte: investeren in klimaataanpassing is ook waar voor ons geld

25 januari, 2:55

'Lagere overheden hebben 1,8 miljard nodig voor klimaatakkoord'

25 januari, 9:18
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan