Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt
Copyright: Michiel Poodt

Temp. geeft ruimte aan Reddingmuseum

9 september 2015, 15:18
Het Reddingmuseum in Den Helder heeft een ingrijpende verbouwing ondergaan; het bleek een complexe opgave. Temp.Architecture heeft het ontwerp voor het museum gemaakt en het proces begeleid.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers bevindt zich sinds 2003 op het terrein van de voormalige rijkswerf Willemsoord in een oude werkplaats voor motorenonderhoud. Het gebouw is destijds gerenoveerd en voorzien van een moderne aanbouw. De voormalige werkplaats telt drie verdiepingen.

Op Willemsoord vindt momenteel een grootschalige transformatie plaats. Theater Kampanje, dat nu in het centrum van Den Helder is gevestigd, verhuist naar het aan het Reddingmuseum grenzende gebouw. Omdat een deel van het museum in dit gebouw was ondergebracht, moet ook het Reddingmuseum worden verbouwd.

Wensen
De verbouwing stelde bureau Temp.architecture uit Amsterdam voor een complexe opgave. Het gehele programma van het Reddingmuseum moest in het reeds gevulde gebouw worden ondergebracht, de ruimtelijk en installatietechnisch verbonden gebouwen dienden ontkoppeld worden, en de complexe structuur en het erfgoedkarakter van het gebouw.

Verder moesten de architecten de nieuwe gebruikerswensen worden gehonoreerd en waren er veel partijen met wie alles rond de verbouwing moest worden afgestemd. Bovendien moesten de werkzaamheden aan het museum zo min mogelijk invloed hebben op de planning van het theater en het functioneren van het museum.

Impasse doorbreken
Aanvankelijk was het Reddingmuseum niet goed vertegenwoordigd in het proces en kreeg het vinden van oplossingen voor de genoemde opgaven te weinig aandacht. De consequenties van het ontwerp van het theater werden dermate groot voor het museum, dat de museumdirecteur dreigde naar een andere locatie te gaan. Opdrachtgever Zeestad vroeg Temp. de impasse te doorbreken.

De vraag aan het bureau was om de gebruikerswensen te inventariseren, het ontwerp voor het museum te maken en het proces te begeleiden. "Naast compensatie voor de verdwenen ruimten wilde de museumdirectie de kantoren verplaatsen om zo extra expositieruimte te creëren", vertelt Tom Bergevoet, die samen met partner Maarten van Tuijl de opdracht heeft uitgevoerd.

"Verder moest de entree worden herzien omdat het museum en het theater een gedeelde ingang zouden krijgen", zegt Bergevoet. In totaal moest zo'n 400 vierkante meter vloeroppervlak aan het gebouw worden toegevoegd, voor onder meer expositieruimte, balie, koffiekamer, vergaderruimte, ruimte voor de technische dienst, berging, kantoren en toiletten.

Uitbreiding
De nieuwe toevoeging moest liefst ook het oude gebouw en de aanbouw uit 2003 tot een sterkere eenheid aaneenklinken. De architect van het theater - van Dongen-Koschuch - wenste dat het museumdeel aan de nieuwe, gedeelde entree transparant zou worden. Hier kon dan ook geen bouwvolume worden toegevoegd.

Temp. heeft de uitbreiding inpandig opgelost door op de plek van het bestaande, gebouwbrede tochtportaal een tussenverdieping te creëren. Begevoet: "Het is feitelijk een gebouw in een gebouw geworden. Op de tussenverdieping bevinden zich de kantoren, de technische dienst, een vergaderruimte en extra expositieruimte."

De architecten kozen bewust voor een contrast tussen het bestaande gebouw en de toevoeging. Het nieuwe volume is helder wit het blauw en oranje van de KNRM als accenten. "Ze vormt letterlijk een brug tussen het oorspronkelijke gebouw en de aanbouw uit 2003", aldus Bergevoet.

In 2003 weggewerkte betonnen liggers zijn weer zichtbaar gemaakt. Het gedeelte naast de entree is open gehouden met aangrenzend de balie van het museum, waardoor een vanzelfsprekende binnenkomst is gevormd.

Maatpak
Het is gelukt, zo stelt Bergevoet, om de ruimtelijke puzzel op te lossen, de helderheid te vergroten en het bestaande een nieuwe logica te geven. "Met andere woorden: het is echt een maatpak geworden voor het reddingmuseum."

Andere nieuwsberichten

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

12 mei, 4:00

IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord van Rudy Uytenhaak in gebruik genomen

12 mei, 3:31

DELVA presenteert centrumplan Ouderkerk aan de Amstel

12 mei, 2:32

Strootman en De Zwarte Hond maken masterplan voor Twents TSB-terrein

12 mei, 10:31

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

12 mei, 5:12

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

12 mei, 9:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

11 mei, 5:24

DDW zoekt ontwerpers voor fysieke editie 2021

11 mei, 2:44

Risico op vervuiling drinkwater door boringen voor bodemenergie

11 mei, 9:40

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

10 mei, 4:04
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan