Copyright: Zicht vanuit het park. XDGA
Copyright: Impressie interieur. XDGA
Copyright: Situatie. XDGA
Copyright: Eerste verdieping. XDGA
Copyright: Tweede verdieping. XDGA
Copyright: Doorsnede. XDGA
Copyright: Zicht vanuit het park. XDGA
Copyright: Impressie interieur. XDGA
Copyright: Situatie. XDGA
Copyright: Eerste verdieping. XDGA
Copyright: Tweede verdieping. XDGA
Copyright: Doorsnede. XDGA

Brede school met gestapelde buitenruimte

20 augustus 2015, 17:35
Het architectenbureau Xaveer De Geyter Architects (XDGA) heeft een ontwerp gemaakt voor de transformatie van het zogeheten stadsgebouw in de Oude Dokken te Gent. Het gebouw gaat onderdak bieden aan een kinderdagverblijf, een basisschool, een buitenschoolse opvang en een sportvoorziening. Opvallend aan het ontwerp is de oplossing voor de buitenruimte.

XDGA heeft het ontwerp voor het stadsgebouw gemaakt in samenwerking met de studiebureaus Ney & Partners en Boydens. Het beoogde programma voor het pand, gelegen aan de Schipperskaai in de Oude Dokken, is volgens het architectenbureau vrij uitgebreid en vraagt veel buitenruimte op een tamelijk beperkte plek.

Verticale verdeling
In het ontwerp brengt het architectenbureau het programma onder in een compact volume van 40 bij 31 meter. De diverse functies - kinderdagverblijf, basisschool, buitenschoolse opvang en de sporthal voor zowel de school als de wijk - worden verdeeld over de vijf verdiepingen van het gebouw.

Om het probleem van de buitenruimtes voor elk van de functies op te lossen, heeft XDGA ook die gestapeld in één grote buitenruimte. De buitenruimtes sluiten direct aan op de functie waartoe ze behoren.

Stalen constructie
Het gebouwde en het 'open' volume vullen samen de maximaal mogelijke envelop op de locatie. De eenheid van het 'binnenvolume' en het 'buitenvolume' ontstaat uit de gedeelde gevelconstructie, een gegalvaniseerd stalen frame.

Aan de kant van de buitenruimte is de constructie bedekt met een metalen gaas, voorzien van vegetatie. Uit deze groene wand is een aantal ramen gesneden. Aan de kant van de binnenruimtes is de gevel ontworpen als een patchwork van open en dichte vlakken. Daardoor behoudt men van binnenuit zicht op het naastgelegen plein, de straat, de kade of het park.

Andere nieuwsberichten

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

Gisteren, 14:40

Rijk gedecoreerde Sint-Franciscuskerk in oude luister hersteld

Gisteren, 14:29

Rijnboutt aan de slag met vernieuwing Lodewijk van Deysselbuurt

Gisteren, 11:32

Ook woningen met extra hoogte in dubbel woongebouw door Arons en Gelauff

Gisteren, 10:46

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

Gisteren, 15:57

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

Gisteren, 15:36

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

2 juni, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan