Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: Benthem Crouwel Architekten
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: Benthem Crouwel Architekten

Amtrium duurzame toevoeging aan RAI-complex

16 juli 2015, 15:58
Vorige maand is op het RAI-terrein in Amsterdam het Amtrium geopend. Het multifunctionele congresgebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architekten, is als eerste congresgebouw ter wereld onderscheiden met een BREEAM Excellent-certificaat voor duurzaamheid. Een kas die fungeert als klimaatzone en ‘city farm’ speelt hierbinnen een prominente rol.

In het ‘derde generatie beursgebouw’ zijn onder meer congreszalen, kantoren en een voor iedereen toegankelijk restaurant gehuisvest. De groenten en kruiden die in het restaurant worden geserveerd, zijn afkomstig uit de kas. Ook beschikt het gebouw over allerlei extra’s, zoals vleermuiskasten op het dak en in de noordgevel nestmogelijkheden voor de huismus en gierzwaluw.

Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is een goede aansluiting met het bestaande complex en een verbinding met het Scheldeplein. Het Amtrium bestaat grofweg uit twee van elkaar te onderscheiden volumes. De publieke onderbouw sluit aan op de horizontale plint van het bestaande Europa-complex en zorgt dankzij diens transparantie voor een nieuwe relatie tussen de RAI en de woonwijk.

Compact
De functies zijn georganiseerd in een zo compact mogelijk volume. Op de begane bevindt zich een grote congreszaal, die kan worden verdeeld in twee kleinere ruimtes. Rond de zaal ligt een royale foyer met een entree aan het voorplein van de RAI en een directe verbinding met de Noordoosthal van het RAI-complex.

Om zoveel mogelijk ruimte op de begane grond beschikbaar te maken voor het publiek, zijn ondersteunende functies zoals techniek, garderobe en toiletgroepen in de kelder geplaatst. In het hart van de foyer liggen roltrappen die het publiek naar de eerste verdieping brengen en terug.

Doordat op de eerste verdieping een vide rond de roltrappen ligt, ontstaat een twaalf meter hoge ruimte. Hier valt licht vanuit het atrium op de roltrappen en de wand van de grote zaal, wat de zichtbaarheid en oriëntatie voor bezoekers vergemakkelijkt.

De kantoorverdiepingen zijn dertig meter diep; een maat waar binnen alle gangbare kantoorconcepten gefaciliteerd kunnen worden. Deze afmeting geeft ook de mogelijkheid om in de toekomst de gebruiksfunctie te wijzigen naar bijvoorbeeld een vergader- en congrescentrum.

Een atrium brengt daglicht tot in het hart van deze verdiepingen. Zo ontstaan lichte, ruimtelijke verdiepingen die zowel in traditionele kantoorcellen kunnen worden ingedeeld als met een open indeling volgens het Het Nieuw Werken-principe.

Duurzame technieken
In het gebouw zijn allerlei duurzame technieken toegepast. Via de kas annex klimaatzone wordt lucht voorverwarmd met warmte van de zon, terwijl de lucht van het congresruimten wordt afgevoerd. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de irrigatie van de planten en voor voeding van de sprinklerinstallatie.

Liften, installaties en noodtrappen zijn allemaal geïntegreerd in de klimaatzone. Het atrium zorgt voor luchtverversing in de kantoren en is verbonden met de klimaatzone in een duurzaam klimaatconcept.

In het atrium wordt gebruik gemaakt van restwarmtesystemen in combinatie met een warmte-opslag en warmtekrachtkoppeling. In de zomer wordt warmte opgeslagen, in de winter kou, en restwarmte wordt omgezet in elektriciteit. Alle installaties zijn energiezuinig en maken maximaal gebruik van duurzame bronnen, meldt Benthem Crouwel.

Vijftig procent van de kantoorgevel is gesloten uitgevoerd, wat de isolatiewaarde verbetert. Dankzij de specifieke vormgeving van gesloten delen en het toevoegen van een glazen vin reageert de gevel op factoren als opwarming door de zon, lichtinval en het uitzicht.

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

Gisteren, 16:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

Gisteren, 14:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

Gisteren, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

Gisteren, 09:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

Gisteren, 15:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Gisteren, 09:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan