Grote stap in sociale duurzaamheid Rockwool

9 juli 2015, 11:00
Onze maatschappij ondergaat een transitie naar een duurzame en circulaire economie, met steeds meer aandacht voor sociale duurzaamheid. Rockwool onderstreept deze overgangsfase met de presentatie van haar MVO-verslag ‘(Re)builing the future’, het manifest Sociale Duurzaamheid en de Social Impact Tool ‘AQSI’, een instrument om inzicht te verkrijgen in de sociale prestaties van een gebouw.

De presentatie vond op 30 juni 2015 plaats bij de Deense ambassade, waar talrijke MVO-deskundigen en Mark Frequin, Directeur Generaal Wonen en Bouwen, hun visie op de transitie gaven.

“MVO wordt gedefinieerd als de integratie van sociale en milieu-overwegingen binnen uw gehele bedrijf en het zegt alles over het lange termijn concurrentievermogen van uw bedrijf”, opende de Deense ambassadeur Ole Emil Moesby de bijeenkomst bij de Deense ambassade in Den Haag.

"Denemarken is één van de koplopers op het gebied van MVO en sociale duurzaamheid. Rockwool is dat ook als bedrijf in de Benelux. Uitgangspunten daarbij zijn waardedeling en het creëren van een win-winsituatie. Het gaat om oplossingen voor de bouwsector en een strategie die zowel het bedrijf als de maatschappij voordelen biedt. Maar dat kun je niet alleen. Die uitdaging moet je samen met de stakeholders aangaan.”

MVO-verslag
Hannie Stappers, director Public Affairs bij Rockwool, overhandigde het tweede MVO-verslag aan Willem Lageweg, directeur MVO Nederland en Sabine Denis, directeur van het Belgische duurzaamheidsnetwerk The Shift. Stappers: “Ons MVO-verslag slaat een nieuwe weg in en gaat over waardecreatie en de echte sociale impact van gebouwen."

"Belangrijke conclusie is dat de waarde van ‘het menselijke kapitaal’ in een gebouw schromelijk wordt onderschat", zei Stappers. "De kwaliteit van een gebouw wordt nog te veel bepaald door de laagste prijs en te weinig door de prestatie van de uiteindelijke gebruikers in een gebouw. We hebben geen zicht op de kosten die gepaard gaan met bijvoorbeeld het minder presteren van werknemers of afnemende leerprestaties van leerlingen door een slechte akoestiek of slecht binnenklimaat."

"Ook moet er meer aandacht komen voor de onderhoudskosten van een gebouw en de circulaire economie, waarbij producten gerecycled, ge-upcycled en hergebruikt worden.”

Toekomstige trends
Bij de totstandkoming van het verslag is ook gebruik gemaakt van de visie van de stakeholders als het gaat om toekomstige trends. “Uit een enquête die we onlangs onder onze stakeholders hebben gehouden, zijn drie hoofdtrends naar voren gekomen: ‘Noodzaak van een robuuste samenleving’, ‘Transitie naar een circulaire economie’ en ‘Inzicht in milieu- en maatschappelijke impact’."

"Om onze stakeholders effectief te ondersteunen tijdens de overgang naar meer duurzaamheid heeft Rockwool deze trends in haar MVO-verslag beschreven, samen met best practices én tools. De transitie begint vandaag! Zowel wij als onze klanten moeten ons bewust zijn van de toekomstige impact van deze trends op ons bedrijfsmodel en onze bedrijfsvoering.”

Sociale duurzaamheid en AQSI
Drs. Mark Frequin, Directeur Generaal Wonen en Bouwen, lanceerde samen met Erwin Prins, Managing Director Rockwool Benelux, het Manifest Sociale Duurzaamheid. Met de ondertekening van dit manifest door een groot aantal belanghebbenden, zoals MVO Nederland, DGBC, Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen, GPR Gebouw, VACPunt Wonen en Slim Bouwen, gaan de deelnemers een inspanningsverplichting aan om sociale duurzaamheid meetbaar en bespreekbaar te maken.

Navolgend introduceerde Rockwool de Social Impact Tool ‘ AQSI’. Het bedrijf heeft daartoe het initiatief genomen om de belangrijke Europese Norm EN 16309 ‘Duurzaamheid van bouwwerken - Beoordeling van de sociale prestatie van gebouwen – Berekeningsmethoden’ te vertalen in een praktisch instrument.

AQSI (Assessing and Qualifying on Social Impact of buildings) ondersteunt belanghebbenden als architecten, ontwikkelaars, verzekeringsmaatschappijen, investeerders en pensioenfondsen bij het implementeren van sociale prestaties van een gebouw.Uiteindelijk levert dit een meer winstgevende business-case op. Het streven is dat AQSI in duurzaamheidsinstrumenten wordt geïntegreerd om echte en transparante bouwprestaties te ondersteunen en te waarderen.

Impact voor de eindgebruiker
Harm Valk, sr. Adviseur Nieman Groep, lichtte de lancering van AQSI aan het eind van de bijeenkomst nog toe: “We bouwen voor mensen en dan is het belangrijk om sociale duurzaamheid meetbaar te maken. Deze tool maakt de sociale kwaliteiten van een bouwwerk zichtbaar, die normaal niet gemeten worden."

"Een gebouw moet veilig en comfortabel voelen. Dan pas voldoet het aan de verwachtingen", vervolgde Valk. "Gebouweigenaren moeten daarom meer bewust worden van de sociale prestaties. Echte duurzaamheid in de gebouwde omgeving draait daarom voor mij volledig om de impact voor de eindgebruiker. Bij Rockwool herken ik deze benadering; mensen die van buiten naar binnen

denken en niet primair vanuit hun producten. Dat is opmerkelijk voor een leverancier.”

Op de foto: Willem Lageweg (MVO Nederland) en Sabine Denis (The Shift) namen de eerste exemplaren van het nieuwe MVO-verslag in ontvangst, gevolgd door de Managing Directors van de Rockwool-bedrijven Rockpanel, Rockfon, Grodan, RTI, Lapinus Fibres en Rockwool Benelux. In het midden Hannie Stappers, director Public Affairs Rockwool.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan