Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman

Renovatie winkelcentrum in Heerlen afgerond

24 juni 2015, 17:14
Bij de renovatie van winkelcentrum 't Loon in Heerlen stond het creëren van een levendige publieke ruimte centraal. Met het ontwerp van een nieuwe luifel, een duurzame gevel, een ondergrondse parkeergarage en een uitnodigend plein heeft Powerhouse Company het winkelcentrum aangepast aan de huidige eisen.

De renovatie van het winkelcentrum, die in opdracht van Nederlandse vastgoedbelegger NSI is uitgevoerd, was nodig na een verzakking in 2011. De gelegenheid werd aangegrepen om het na-oorlogse ontwerp aan te passen aan de wensen van het hedendaagse winkelpubliek.

Open en lichte ruimte
Met de vernieuwde gevel heeft Powerhouse Company een open en lichte ruimte gecreëerd, waarbij de winkels nu zichtbaar zijn vanaf het plein en vice versa. Het gebruik van zandsteen, zorgvuldig gekozen houten banken en een centrale tuin aan het nieuwe plein zorgen volgens het architectenbureau voor een aangename plek om te vertoeven.

Het plein, met een oppervlak van 4.000 vierkante meter, wordt gekenmerkt door een centrale opening. Deze zorgt voor toegang tot en daglicht in de ondergronds gesitueerde parkeergarage (met een oppervlak van 4.500 vierkante meter). Het winkelcentrum omvat 1.500 vierkante meter aan retail-ruimte.

Warme gloed
De nieuwe gevel kenmerkt zich door zijn transparantie en een elegant verticaal ritme, dat refereert aan de oorspronkelijke glazen gevel. De afgeronde hoek aan de rechterzijde van de gevel verzacht de klassieke compositie en rechte lijnen. Tevens leidt dit de voetgangers als vanzelf naar de ingang van het winkelcentrum.

De goudkleurige raamkozijnen tussen de onbehandelde houten palen weerkaatsen de speciaal voor dit project ontworpen verlichting. Dit zorgt in de avond voor een warme gloed. De ingang bestaat uit een hoge ruimte met een slanke aluminium, vrij hangende luifel. Het nieuwe ontwerp sluit aan op het bestaande gebouw uit de jaren 1960.

Toekomstbestendig
De nieuwe winkelruimte is ontworpen met oog op de toekomst, aldus Powerhouse Company. Het ruimschoots binnenvallende daglicht schept de mogelijkheid voor een interne uitbreiding.

Het gebouw is ook anderszins toekomstbestendiger gemaakt: het is ontworpen om eventuele verzakkingen te weerstaan.Het winkelcentrum ligt op een gevoelige plek, die tot de jaren 1950 gericht was op ondiepe mijnbouw. De parkeerplaats is opgebouwd uit massieve betonnen balken die werken als een brug over de grond, zo legt Powerhouse Company uit.

Andere nieuwsberichten

Almere kijkt naar uitstel, afstel of kleinere Floriade

Vandaag, 13:56

Architectuurcentra opereren in coronatijd: GRAS

Vandaag, 11:12

Schmidt Hammer Lassen wint prijsvraag Huis van Stad en Regio

Vandaag, 09:51

MLA+ maakt winnend plan Banshan Park Belt in Shenzhen

Gisteren, 17:35

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 van start

Vandaag, 09:23

Het is zo'n drie decibel stiller in Nederland

Gisteren, 13:50

ABN AMRO voorziet daling huizenprijzen door coronacrisis

Gisteren, 11:13

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

6 april, 3:34

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan