Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Copyright: Slangen+Koenis Architecten

Slangen+Koenis ontwerpt zwemstadion Vilnius

23 juni 2015, 10:01
Slangen+Koenis Architecten heeft de selectie voor het nationaal zwemstadion van Litouwen gewonnen. In het complex in hoofdstad Vilnius komen een vijftig- en 25 meterbad met springbassin, plus diverse ondersteunende faciliteiten. Het gebouw wordt gerealiseerd in een wijk die is gerealiseerd in de Sovjettijd.

Lazdynai onderscheidt zich van andere Sovjetwijken doordat het stedenbouwkundig plan is aangepast aan het bestaande landschap. Ook het nieuwe zwemstadion zal worden ingebed in het landschap. Het gebouw komt aan een hoofdweg met meer openbare gebouwen te staan. De baden liggen verzonken in een achtergelegen heuvel en de bijbehorende tribunes zullen hier vloeiend in overlopen.

Bovendien ontstaat er ruimte voor een royaal entreeplein tussen het zwemcomplex en een voetgangersgebied langs de straat. De entree van het gebouw is vormgegeven als een glazen uitsnede in de heuvel. Het groene dak blijft als park toegankelijk voor omwonenden. De hoger gelegen badoverkapping is ontworpen als een ‘zwevend’ object dat de vorm van de heuvel volgt.

Vanuit de entreehal op de begane grond hebben bezoekers rechtstreeks zicht op het Olympisch zwembad en zijn alle functies direct toegankelijk. Alle gesloten ruimten zijn geclusterd in vrijstaande blokken om de plattegrond zo flexibel en overzichtelijk mogelijk te maken.

Multifunctionele ruimte
Links van de entreehal bevindt zich een multifunctionele ruimte voor ‘droge’ sporten, rechts zijn de personeelsruimten en medische kamers gesitueerd. De kleedzone ligt tussen de baden en is voorzien van twee aparte ingangen, waardoor het mogelijk wordt om de zwembaden zowel zelfstandig als gezamenlijk te gebruiken.

Een grote wenteltrap in het hart van de entreehal leidt de bezoekers naar het café en de tribunes op de verdieping. Het café ligt tussen de baden en het park en is ook direct van buitenaf toegankelijk. De tribunes omringen de twee baden en vormen samen een continue lus, waardoor een ‘echte’ arena ontstaat.

Het arenagevoel wordt versterkt door de vormgeving van het dak. De hoge opbouw volgt de afgeronde hoeken van de arena. De spanten over de zwembaden zijn per twee gekoppeld en omkleed met een doorschijnend plafond. Zodoende stroomt indirect daglicht tussen de spanten naar binnen.

De gekromde bovenbouw is bekleed in glasvezelbetonpanelen. De twee buitenhoeken zijn recht en accentueren daarmee de langwerpige vorm die boven een afgeronde glazen band de vorm van de heuvel volgt. De toepassing van gebogen glas in combinatie met ‘stenig’ materiaal moet het gebouw de majestueuze uitstraling geven die hoort bij een belangrijke publieke sportaccommodatie.

Duurzame exploitatie
Het gedeeltelijk ondergrondse ontwerp, met zijn compacte configuratie en optimaal gebruik van daglicht, maakt een zeer duurzame exploitatie mogelijk, meldt Slangen+Koenis. De technische installaties zijn ontworpen om het warmte- en energieverbruik zoveel mogelijk te beperken met behoud van gebruiksgemak en comfort.

Bij de behandeling van het zwembadwater, normaal gesproken goed voor zeventig procent van het energieverbruik in een zwemcomplex, worden filters toegepast waarmee een waterbesparing van tachtig procent wordt bereikt.

In 2017 moet het gebouw klaar zijn.

Andere nieuwsberichten

Pauwert respecteert Bossche school bij herbestemming en nieuwbouw

Gisteren, 17:58

Kunstzinnige schermen tussen de medewerkers van EDGE

Gisteren, 15:29

Ontwerp van MoederscheimMoonen voor herontwikkeling in Rivium

Gisteren, 13:34

Blokkerlocatie Gouda herontwikkeld tot woongebied

Gisteren, 12:29

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

Gisteren, 16:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Gisteren, 09:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

Gisteren, 09:09

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

7 juli, 2:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

7 juli, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

7 juli, 9:08
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan