Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas
Copyright: Leon Abraas

Uitbreiding Max Planck Instituut geopend

10 juni 2015, 16:01
De uitbreiding van het Max Planck Instituut in Nijmegen is vandaag officieel geopend door prinses Laurentien. Wiegerinck architectuur stedenbouw heeft in samenwerking met Heinle, Wischer und Partner

het ontwerp voor dit onderzoeksgebouw gemaakt.
Het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek is gevestigd op het terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen en maakt deel uit van het Duitse Max Planck Gesellschaft. Door toename van de onderzoeksactiviteiten was het noodzakelijk het bestaande gebouw uit te breiden.

Voor de nieuwbouw is een ontwerp gemaakt door Wiegerinck architectuur stedenbouw, in samenwerking met Heinle, Wischer und Partner. Het gebouw is uitgebreid met laboratoria, specifieke onderzoeksruimten en kantoren. Tevens is het auditorium in oppervlakte verdubbeld.

Structuur en landschap
Bij het ontwerp van de uitbreiding stonden twee belangrijke doelen centraal. Ten eerste moest een goede functionele verbinding met het bestaande gebouw worden gerealiseerd, met een voortzetting van zowel de logistieke als ruimtelijke structuur.

Ten tweede was er de vraag om een geraffineerd gebouwontwerp, met aandacht voor de landschappelijke inpassing en de verhouding tot de nabijgelegen universiteitsgebouwen.

Bestaand concept versterkt
Het bestaande gebouw wordt ruimtelijk gekarakteriseerd door een centrale corridor die alle ruimtes ontsluit. In het ontwerp voor de uitbreiding is deze as verlengd en bovendien geplooid. Daardoor is een U-vormig volume ontstaan, dat op twee plekken met het bestaande gebouw is verbonden.

De patio die door de U-vorm is gecreëerd, biedt ruimte aan het nieuwe auditorium. Waar de centrale as eindigt, ontstaat een vanzelfsprekende plek voor informele communicatie en ontmoeting, met uitzicht op het naastgelegen bos.

Interactie met landschap
De gevel van gecoate glaspanelen met variërende tekeningen van boomsilhouetten reflecteert op subtiele wijze de omgeving. Het verschil tussen reflectie en tekening is niet scherp. Hierdoor ontstaat ten eerste een verwijzing naar de bijzondere plaats, aldus Wiegerinck, ten tweede markeert de gevel de nieuwbouw als een afzonderlijk entiteit.

Programma
Op de begane grond bevindt zich de entree met aansluiting op de centrale as en het auditorium. Via de corridor hebben de onderzoekers toegang tot het de diverse laboratoria; bezoekers vinden langs deze as de diverse wachtruimten.

In de kelder bevindt zich een virtual reality-laboratorium voor neurobiologisch onderzoek. De eerste verdieping biedt ruimte aan diverse kantoren. Op de daarboven gelegen bouwlaag zijn verdere laboratoria en kantoren gesitueerd.

Zelfstandig binnen geheel
De uitbreiding betreft in totaal 2.900 vierkante meter. Zowel de ruimtelijke relaties als de uitstraling van het gebouw zetten de ruimtelijkheid en architectuur van het bestaande gebouw door.

Tegelijkertijd maken ze van de nieuwbouw een zelfstandige identiteit, zo geeft Wiegerinck aan. Hierdoor zijn oud en nieuw zelfstandige gebouwen, die op een vanzelfsprekende manier een ensemble vormen.

Andere nieuwsberichten

Woonbuurtje op plek voormalig zwembad in Capelle

40 minuten geleden

Eerste stadswoningen in Sphinxkwartier refereren aan fabrieksverleden

2 uur geleden

DGBC introduceert BREEAM-NL voor bestaande woningen

4 uur geleden

Universiteitscomplex in centrum Utrecht ondergaat renovatie

Gisteren, 17:39

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

4 uur geleden

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

Vandaag, 09:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

Gisteren, 16:53

Nijmegen wil gebouw Museum Het Valkhof kopen

Gisteren, 09:46

Aanpak Ringweg Zuid Groningen valt 111 miljoen euro duurder uit

Gisteren, 09:17

Directiewisseling bij BoschSlabbers

19 januari, 5:14
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan