Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne

Verbouwing kantoor Vitens Zwolle afgerond

21 mei 2015, 12:42
Drinkwaterbedrijf Vitens had de wens zijn vestiging aan de Oude Veerweg in Zwolle grondig te verbouwen. Studio Groen+Schild kreeg de opdracht het kantoorinterieur geschikt te maken voor een andere manier van werken en de kernwaarden van de organisatie zichtbaar te maken in de huisvesting.

Het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle bestaat uit twee bouwdelen: laagbouw uit de jaren zeventig en hoogbouw uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het bestaande interieur was gesloten en donker; dit heeft het architectenbureau veranderd in een open en lichte werkomgeving, die de nieuwe organisatie - waarin flexibiliteit en samenwerken centraal staan - faciliteert.

In de laagbouw bevinden zich vergaderruimtes, een restaurant en een 'ontmoetingsplein' voor medewerkers en bezoekers. Waar vroeger bij binnenkomst alleen de balie en wachtruimte zichtbaar waren, kom je nu binnen met zicht op het restaurant waar je mensen ziet lunchen en werken.

Het restaurant en de koffiebar zijn verbonden met het vergadercentrum in het souterrain door een nieuwe trap, die centraal in de ruimte is gesitueerd. Het daklicht en de vide zorgen er voor dat daglicht in het souterrain valt.

Activiteit gerelateerd
De verdiepingen van de hoogbouw zijn voorzien van open werkruimtes langs de gevel en gesloten overlegplekken in het midden van de vloeren. Hiermee hebben de architecten een lichte werkomgeving met lange zichtlijnen gecreëerd.

Er zijn verschillende typen werkplekken gerealiseerd: open werkplekken, concentratiewerkplekken, gesloten vergaderruimtes en ruimte voor informeel overleg. De diverse plekken zijn flexibel te gebruiken de werknemer kiest de werkplek die past bij de activiteit van dat moment. Iedere kantoorverdieping heeft een pantry als centrale plek voor informele ontmoetingen.

Thema's
Met de medewerkers van Vitens is een thema voor het interieur ontwikkeld om de identiteit van de organisatie zichtbaar te maken in het gebouw. Betrouwbaar, helder en duurzaam zijn kernbegrippen die in sfeer en beleving zijn vertaald. De basis is natuurlijk en robuust, aldus Studio Groen+Schild. De toegepaste materialen zijn goed te onderhouden en veelal Cradle to Cradle-gecertificeerd.

Water is een terugkerend thema in het ontwerp. De vele ronde vormen zijn bijvoorbeeld afgeleid van kringen in het water. De balie, de bar, karpetten, meubilair en lampen zijn allemaal opgebouwd uit cirkels. Op meerdere plekken is een Join the Pipe geplaatst, een watertappunt om het drinken van kraanwater te stimuleren.

Logistiek
Omdat Vitens besloot tijdens de verbouwing in het gebouw te blijven werken, is de verbouwing gefaseerd uitgevoerd. Een goede afstemming tussen de betrokken partijen was belangrijk om bijvoorbeeld de vluchtwegen voor bouwvakkers en medewerkers te kunnen waarborgen.

"Een goed plan van aanpak van directievoerder SOM= heeft ertoe geleid dat de realisatie veilig tot stand is gekomen", stelt Studio Groen+Schild. De gefaseerde uitvoering had ook onverwacht positief effect, volgens het bureau. De medewerkers namen de overlast voor lief en raakten steeds meer betrokken bij de bouw en het eindresultaat.

Constructief evenwicht
De grootste technische uitdaging was de realisatie van de trap met vide en daklicht in de onderbouw, aldus de architecten. Het totale gewicht van de bestaande betonnen onderbouw bood voldoende tegenwicht aan de opwaartse druk van de naastgelegen waterpartij. Door het maken van een gat in de begane grondvloer en het dak zou een deel van het gewicht worden weggehaald.

Om te voorkomen dat de onderbouw omhoog zou worden geduwd is er een laag beton aan de vloer van het souterrain toegevoegd. De planning en volgorde van het aanbrengen daarvan en het maken van de gaten werden zorgvuldig afgestemd om het constructieve evenwicht van het gebouw op peil te houden.

Andere nieuwsberichten

Gerechtsgebouw Breda straalt gezag en rust uit

Vandaag, 14:30

Aftermovie uitreiking Architectenweb Awards 2018

Vandaag, 14:21

Stedelijk gordijn van ecoLogicStudio is fotobioreactor

Vandaag, 11:10

Beeldverslag uitreiking Architectenweb Awards

9 november, 12:23

AM en VanWonen tekenen voor Hart van de Waalsprong Nijmegen

2 uur geleden

Bouw digitaliseert snel en industrialiseert matig

4 uur geleden

Groot fonds voor zonnepanelen op scholen

Vandaag, 12:10

Molenbewoners zuchten onder massatoerisme

9 november, 2:14

Nationale aanpak voor toekomst kerkgebouwen

9 november, 1:41

BAM Bouw en Vastgoed presteert sterk

8 november, 10:13
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon / ROCKWOOL B.V.
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan