Copyright: JHK Architecten
Copyright: JHK Architecten
Copyright: JHK Architecten
Copyright: JHK Architecten
Copyright: JHK Architecten
Copyright: JHK Architecten
Copyright: JHK Architecten
Copyright: JHK Architecten

JHK transformeert GGD-complex Zwolle

11 mei 2015, 16:25
Het GGD-complex in Zwolle gaat na een verbouwing grotendeels onderdak bieden aan de nieuwe culturele organisatie de Stadkamer. Het ontwerp voor de transformatie is gemaakt door JHK Architecten.

Het complex aan de Singel heeft in de loop van drie decennia zijn huidige vorm van vier gebouwen gekregen. Tot voor kort was het geheel in gebruik door de GGD, maar deze instelling terkt zich nu terug in het meest monumentale gebouw. De overige drie gebouwen gaan onderdak bieden aan de Stadkamer. Deze nieuwe culturele instelling is ontstaan vanuit de Bibliotheek Zwolle, kunstencentrum Muzerie en Kunst&Zo.

Met name het voorste gebouw, met één van de eerste CorTen-stalen gevels van Nederland, heeft volgens JHK Architecten "de potentie om zich te ontwikkelen tot een modern monument". Het gebouw is samen met de achterliggende kantoortoren, met een gevel uit sierbeton, omstreek 1970 ontworpen door architect Adrianus Carolus Nicolaï. Opdrachtgever was de IJsselcentrale.

Herstel entree
JHK Architecten stelt voor om de originele entree van het voorste gebouw weer in gebruik te nemen. De glazen plint, waarin oorspronkelijk een publiek toegankelijk informatiecentrum huisde, herkrijgt zijn openbare karakter. De entree komt daarmee ook weer dichter bij de Burgemeester Van Roijensingel te liggen.

Met de terugkeer van de oorspronkelijke entree verliest een verbindend bouwdeel uit 1985 zijn functie en kan worden gesloopt. Hiervoor in de plaats komt een nieuw bouwdeel. Dit biedt plaats aan een multifunctionele zaal voor lezingen, optredens, diners en andere evenementen die de Stadkamer organiseert.

Translucente gevel
In het ensemble van de Stadkamer heeft elk van de gebouwdelen een eigen karakter. Zo is de toren robuust en het entreegebouw, aldus JHK Architecten, eigenzinnig en kleurrijk. Het nieuwe bouwdeel wordt hier als contrasterend volume aan toegevoegd.

Het bouwdeel heeft een voor de functie passende gesloten gevel, maar is bekleed met een translucente huid, voorzien van een verticale belijning. Verlichting achter de translucente bekleding zorgt ‘s avonds voor een opvallend spel, afgestemd op de activiteiten binnen.

Licht en zicht
Het neutrale casco van het complex vormt volgens de architecten een perfect canvas voor de Stadkamer. Nieuwe vides, centraal op de vloeren, zorgen voor lucht en zicht en maken een doorlopende route mogelijk. Boven de grootste vide komt een daklicht zodat er veel daglicht het gebouw binnenvalt.

In de vides komen trappen, die wisselen van richting zodat er een ruimtelijk spel ontstaat. In de vide die de begane grond verbindt met de kelder komen naast een functionele trap ook een tribune en een glijbaan. Alle trappen hebben dichte balustrades die bekleed zijn met hout; de balustrades van de vide zijn van hardglas.

Op de begane grond wordt de betonnen constructie in het zicht gelaten. Plafondeilanden tussen de duidelijk aanwezige hoofddraagconstructie bieden de noodzakelijke akoestische voorzieningen. De verlichting accentueert de heldere draagstructuur en vormt een doorlopend geheel met de buitenverlichting.

Interieur
Het idee bij de indeling van het interieur is dat het gebouw naar boven toe steeds meer rust biedt. Op de begane grond zijn het cultureel café, de multifunctionele zaal en de publieke werkplaatsen gesitueerd. In de kelder en op de eerste en tweede verdieping is de collectie van de bibliotheek ingepast.

Op de derde verdieping is ruimte die kan worden verhuurd aan derden. Hier zijn ook een pantry en de vergaderkamers van de Stadkamer gesitueerd, die tevens gebruikt kunnen worden door de externe huurder. Op de vierde en vijfde verdieping komen de kantoren van De Stadkamer.

Het project betreft een vloeroppervlak van circa 5.900 vierkante meters. De verwachte oplevering van het complex na de transformatie, die wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zwolle, is in 2016.

Andere nieuwsberichten

Mecanoo en TU Delft starten Nonohouse als onderzoek naar schoner bouwen

Vandaag, 16:36

Studiospacious wint competitie woningen in Noord-Scharwoude

Vandaag, 15:02

Verslag van Architectenreis 2019: Kyoto

Vandaag, 14:00

Tweede gebouw Change= naar ontwerp OZ in Amsterdam

Vandaag, 12:02

Documentaireserie over volksbuurt in renovatie op NPO1

Vandaag, 15:52

Minimumtarief voor zzp'ers in architecten-cao opgenomen

Vandaag, 14:08

CBS: weer knauw voor nieuwbouw

Vandaag, 09:42

Infraprojecten soms jaren later door stikstof

Vandaag, 09:25

VR-tour door gesloopt woningbouwproject op IDFA

Gisteren, 15:49

Geboortehuis Hitler wordt politiebureau

Gisteren, 09:25
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan