Stad-Forum doet aanbevelingen gemengd wonen

22 april 2015, 15:09
Amsterdam hecht groot belang aan gemengd wonen. Stad-Forum doet op basis van onderzoek vier aanbevelingen om bewoners op ongeforceerde wijze te mengen.

De gemeente streeft al lange tijd gemengd wonen na. Zoveel mogelijk wil Amsterdam eenzijdig bewoonde buurten vermijden. Hoe laat je gemengd wonen echter slagen? Vorig jaar concludeerde Stad-Forum na onderzoek in samenwerking met de Adviesraad voor Diversiteit en Integratie (ADI) dat je vooral bewoners niet geforceerd moet mengen.

Urgente kwesties
Hoe je op ongeforceerde wijze gemengd wonen kan bereiken, is momenteel een belangrijke vraag, legt Marieke Berkers van Stad-Forum uit. "De stad is populair en wordt daardoor steeds drukker. Dat betekent dat je je moet afvragen hoe je verschillende bewonersgroepen in en verschillend gebruik van de openbare ruimte laat mengen", zegt Berkers.

Een tweede kwestie zijn de tijdelijke bewoners, uiteenlopend van doorstromers, studenten tot expats. Vanwege met name deze twee urgente kwesties vindt Stad-Forum het belangrijk dat er keuzes worden gemaakt, maar dat die ook beargumenteerd kunnen worden gemaakt. Het forum heeft een vervolgonderzoek geïnitieerd en komt op basis daarvan met vier aanbevelingen.

1. Gebouwen


Stop met menging binnen gebouwen en blokken. Talloze onderzoeken en praktijkvoorbeelden tonen aan dat homogene blokken in heterogene wijken de beste kansen bieden, voor alle Amsterdammers.

2. Openbare ruimte


Stimuleer menging in de openbare ruimte. Breng diversiteit aan in het programma in de verschillende wijken. Focus daarbij niet alleen op economische rijkdom in een gebied, maar kijk vooral ook naar de culturele rijkdom van een wijk.

3. Amsterdamse traditie


Koester de Amsterdamse traditie dat ook sociale woningbouw er chique uitziet. Sinds de Amsterdamse School is de stad vormgegeven met trotse sociale woningbouw die niet onderdoet voor de verschijningsvorm van veel duurdere woningen. Armoedige sociale woningbouw leidt tot aanzienlijke imagoschade van een buurt en uiteindelijk tot stigmatisering.

4. Balans


Vind balans tussen eigenaars en huurders, mensen die zich binden aan een buurt en passanten die slechts kort in een buurt wonen. Vooral de huidige grootschalige inzet op huurwoningen in de vrije sector en studentenwoningen trekken mensen aan met een veel kortere woonduur die zich minder binden aan een plek of een complex. Op plekken waar teveel van dit soort woningen gerealiseerd worden kan dit een ontwrichtende werking hebben op de sociale samenhang binnen een buurt.

Onderzoek
Het vervolgonderzoek van Stad-Forum is in verschillende delen uitgevoerd. Op verzoek van het forum heeft architectuurhistorica Kirsten Schipper van een aantal cases in de stad geïnventariseerd hoe het gemengd wonen er is opgelost.

Er is gesproken met architecten die ervaring hebben met dergelijke opgaven en er is een expertmeeting gehouden, waarin scherper is gesteld wat wel en niet werkt in de praktijk, zo legt Berkers uit.

Stad-Forum
Stad-Forum is een onafhankelijk initiatief rond thema’s over de ruimtelijke toekomst van Amsterdam. Het wil daarbij bewoners, ondernemers, experts, beleidsmakers en bestuurders van de stad met elkaar verbinden en bij ontwikkelingen betrekken.

Stad-Forum doet dat onder andere door het organiseren van debatten en evenementen. De trekkers van het forum zijn Marieke Berkers (architectuurhistorica), Wouter Veldhuis (partner-architect bij MUST) en Guido Wallagh (partner-adviseur bij Inbo).

Andere nieuwsberichten

Eerste woningen in kantoorgebied Amsterdam Bullewijk opgeleverd

3 februari, 1:39

Bouw woontoren Elements in Amstelkwartier van start

3 februari, 10:49

Totaalvisie van MIX architectuur voor een woonbuurt tussen bos en duin

2 februari, 5:28

Bouw woonblok Palazzo in Den Bosch van start gegaan

2 februari, 2:41

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

3 februari, 2:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

3 februari, 9:26

Provincies: maak geschenkwoningen Watersnoodramp rijksmonument

2 februari, 10:04

Utrecht werkt aan alternatief voor verbreding A27

2 februari, 9:30

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

1 februari, 4:48

Triodos verstrekt leningen aan bedrijven met circulair en biobased verdienmodel

1 februari, 12:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan