Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock
Copyright: grafie Harry Cock

Gebouw Astron gerenoveerd en uitgebreid

13 april 2015, 15:23
De Zwarte Hond heeft het onderkomen van Astron in Nationaal Park Dwingelderveld (bij Dwingeloo) voor een tweede keer uitgebreid. Ook werd het bestaande gebouw van het instituut voor radioastronomie gerenoveerd. De centrale functies zijn ondergebracht in een nieuw volume dat is ‘vervlochten’ met het oude gebouw.

De kantoren bevinden zich in een nieuwe vleugel, waarvan de gevel het complex weer doet opgaan in de omgeving. Ook zorgt de façade ervoor dat er geen lichtoverlast ontstaat voor de omringende natuur. De gehele uitbreiding voorziet in kantoren, vergaderruimten, een bibliotheek, een colloquiumzaal en een controlekamer.

De Zwarte Hond heeft het uit 1980 stammend gebouw in 1996 ook al eens uitgebreid. Astron ging er in eerste instantie vanuit een nieuw gebouw te realiseren naast het bestaande. “Door de centrale functies echter te positioneren rondom de entree en de kantoren te plaatsen in een nieuwe vleugel in de oksel van de bestaande gebouwen, is er eenheid in het complex gecreëerd”, meldt De Zwarte Hond.

“Het hele instituut ligt nu rondom de lichte centrale hal wat met recht het hart van het gebouw te noemen is. De entree is verbeterd, vergroot en uitgebreid met de hal van de nieuwbouw. Vanaf hier zijn alle gebouwdelen direct bereikbaar. Korte looplijnen en één centraal ontmoetingspunt waar alle wetenschappers elkaar ontmoeten zijn het resultaat.”

De kantoren zijn ondergebracht in een nieuwe vleugel, die zo is geplaatst ten opzichte van het bestaande gebouw dat het zicht op het landschap overal zo optimaal mogelijk is. Deze nieuwe kantoorvleugel heeft een hightech-gevel die in een intensief project met de gevelbouwer is ontwikkeld.

Kleurenpalet
De gevel is van strekmetaal in verschillende brons- en bruintinten. Het kleurenpalet is gebaseerd op het riet, de grassen en de bomen die het gebouw omringen. Staatsbosbeheer stelde namelijk als voorwaarde voor de uitbreiding dat het gebouw zich niet expressief zou tonen in het natuurgebied, laat De Zwarte Hond weten.

“De medewerkers kunnen kiezen om een zonwerend element voor zijn of haar raam te plaatsen of om juist de zon binnen te laten. De luiken zijn handmatig op elke gewenste stand te verschuiven. Aan het einde van de dag sluiten alle gevelelementen automatisch.”

“Op deze manier wordt lichtuitstraling van binnen naar buiten voorkomen en wordt de lichtoverlast op de natuur tot een minimum beperkt. De half verdiepte begane grond verdieping is voorzien van een doorlopende glaslijn: een visuele referentie naar het gebouw uit 1996.”

Glas
In het hart van het gebouw is op de kopse kanten zo veel mogelijk glas toegepast, zodat daglicht optimaal kan binnentreden en het landschap altijd zichtbaar is. Ook de colloquiumzaal is voorzien van zo’n groot glasvlak.

“Het rustige interieur in wit en antraciet zorgt dat de nieuwe ruimtes naadloos aansluiten op het bestaande gebouw en niet duidelijk is waar het deel uit 1996 ophoudt en het nieuwe deel begint”, aldus De Zwarte Hond.

Andere nieuwsberichten

cepezed realiseert natuurinclusieve nieuwbouw op campus TU Delft

2 uur geleden

Nieuw multifunctioneel complex langs A10 Zuidas

4 uur geleden

Gmp wint competitie voor modernisering staatsbibliotheek in Berlijn

4 uur geleden

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2019

Vandaag, 15:31

Amsterdam wil fors meer wooncoöperaties

Vandaag, 09:48

'Utrecht meest lawaaiige gemeente van Nederland'

Vandaag, 09:29

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

20 september, 3:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

20 september, 9:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

19 september, 9:48

'Steden en ov-sector komen met deltaplan spoor'

19 september, 9:31
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan