Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: cepezed
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Hugo Thomassen
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: Leon van Woerkom
Copyright: cepezed
Copyright: Leon van Woerkom

Glazen paviljoen op een plateau van cepezed

2 april 2015, 14:07
Voor KWR Watercycle Research Institute heeft cepezed een licht en transparant gebouw ontworpen. Het ontwerp is sterk verweven met het omliggende landschap. Het interieur is ontworpen door Fokkema & Partners Architecten

.

Het nieuwe kantoorgebouw op een groene locatie aan de Groningenhaven in Nieuwegein vervangt het verouderde en achterhaalde onderkomen. Architectenbureau cepezed heeft een gebouw ontworpen als een licht en transparant paviljoen op een plateau, ruim een meter opgetild van het maaiveld.

Het paviljoen, met een bruto vloeroppervlak van 6.370 vierkante meter, heeft grotendeels glazen gevels. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding tussen het interieur en de omliggende groene omgeving. Voor een aangename buitenruimte en een effectieve zonwering is het gebouw rondom aan de bovenzijde voorzien van een brede luifel, zo legt cepezed uit.

Twee beuken langs atrium
De gebouwstructuur bestaat voor een belangrijk deel uit twee generieke beuken met een diepte van twaalf meter. Ze hebben een bruto verdiepingshoogte van vier meter en er zijn geen dragende wanden in deze beuken. Dit maakt een flexibel gebruik mogelijk voor elke gewenste combinatie van laboratoria, kantoren en gedeelde functies als overlegplekken in diverse maten.

De beuken staan met elkaar in verbinding door middel van doorgangen en loopbruggen. Tussen de beuken in is een getrapt atrium het hart van het gebouw. De plek is bedacht voor ontmoeten, werken en overleggen, maar ook drinken en eten.

Onderin, aan de zuidzijde van het gebouw, is een restaurant gesitueerd. Doordat dit afsluitbaar is van de rest van het atrium, is het restaurant multifunctioneel inzetbaar. Doordat de andere functies separaat zijn ontsloten, blijven ze steeds goed bereikbaar.

Groen
Parkeerplaatsen zijn vrij in het groen rond het gebouw gesitueerd. De fietsenstalling ligt verzonken onder het looppad naar het gebouw. Het vegetatiedak van het paviljoen lijkt via het centraal gesitueerde atrium naar binnen te lopen, wat de relatie tussen binnen en buiten nog eens versterkt.

Voorts is het gebouw voorzien van meerdere integraal mee-ontworpen duurzaamheidsmaatregelen, die passen bij KWR, een onderzoeksinstituut op het gebied van water en watercycli. Deels zijn de maatregelen dan ook gericht op een optimale waterhuishouding.

Interieur
Het interieur, grotendeels in natuurtinten gematerialiseerd, gaat in de rustige uitstraling van het gebouw mee, zo laat Fokkema & Partners weten. In het atrium organiseren een aantal grotere elementen, uitgevoerd in zwart mdf het interieur. Daaromheen is een ruime diversiteit aan plekken te vinden om te werken, vergaderen en ontmoeten.

Alle werknemers zijn flexibel en kiezen een eigen werkplek binnen deze mix van functionele plekken en zones in een meer informele, soms zelfs huiselijke sfeer. Het flexibele werkconcept en het open interieur zorgen ervoor dat werknemers elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. Zo is een transparante en informele sfeer ontstaan binnen de verder functioneel georganiseerde onderzoeksomgeving.

Andere nieuwsberichten

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

2 uur geleden

Rijk gedecoreerde Sint-Franciscuskerk in oude luister hersteld

2 uur geleden

Rijnboutt aan de slag met vernieuwing Lodewijk van Deysselbuurt

Vandaag, 11:32

Ook woningen met extra hoogte in dubbel woongebouw door Arons en Gelauff

Vandaag, 10:46

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

1 uur geleden

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

1 uur geleden

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

Gisteren, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan