Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin

'Houten diamant' wint Reynaers Projectprijs

12 maart 2015, 13:24
De Reynaers Projectprijs 2014 is gewonnen door Dune House op Terschelling, een ontwerp van Marc Koehler Architects. De 'houten diamant' wint de zeventiende editie van de prijs.

Het was een spannende strijd om de Reynaers Projectprijs 2014. De Cacaofabriek in Helmond en Dune House op Terschelling wisselden steeds van koppositie met als de uiteindelijke winnaar Dune House. De villa, gelegen in de duinen, won met slechts één procent meer stemmen.

Houten diamant
Marc Koehler omschrijft Dune House als een loft, die half verzonken ligt in de duinen en uitzicht biedt over zee. Het concept van het huis is geïnspireerd op de beleving van het duinlandschap. Koehler: "In dit ontwerp hebben we het natuurlijk landschap willen respecteren en integreren."

Het dak en de gevel hebben dezelfde houten uitstraling, legt Koehler uit. De tinten van het hout sluiten aan bij de kleuren van het duinlandschap. "Dune House is een houten diamant", zegt de architect.

De route in het huis laat zich vergelijken met de wandeling rond het huis. "Het is alsof je een duinwandeling maakt. Door het woonprogramma op verschillende niveaus te situeren, ontstaan diverse zichtlijnen en ruimtes, net als in de duinen", aldus Koehler.

Aluminium tussen het hout
Opmerkelijk is de toepassing van aluminium tussen al het hout van de gevel. Koehler noemt het grote, schuine raam als een van de meest opvallende elementen van het project. Hiervoor is gebruik gemaakt van het aluminium vliesgevelsysteem CW 50-OW van Reynaers. Dit systeem combineert een ranke aluminium kliklijst aan de buitenzijde met een houten binnenzijde.

Huijberts Gevelbouw uit Opmeer was als gevelbouwer betrokken bij de realisatie van de aluminium gevelelementen. Paul Huijberts: "Dat grote raam vormde beslist een uitdaging." Het resultaat mag er zijn. Het raam zorgt vanuit de verschillende gezichtspunten voor een steeds andere ervaring van de natuur. Eenmaal bovenin het huis zorgt het raam voor een adembenemend uitzicht over de duinkop met in de verte de zee. Tegelijkertijd zorgt dit grote, schuine raam voor privacy, aldus Reynaers.

Projectprijs
Dune House werd samen met negen andere projecten door de vakjury genomineerd voor de Reynaers Projectprijs. Nieuw bij deze zeventiende editie van de projectprijs was dat de architect van een gebouw toelichting gaf op zijn ontwerp en de keuze voor het gebruik van aluminium systemen in de gevel. Hiervoor was van ieder afzonderlijk project een korte video gemaakt. Uit de tien genomineerden kon het publiek online zijn favoriete top drie samenstellen.

De vakjury beoordeelde alle 59 inzendingen voor de prijs en signaleerde daarbij enkele opvallende zaken. Zo blijkt daglicht bij particuliere woningen een steeds belangrijkere rol te spelen, laat Reynaers weten. Teveel daglicht is niet goed, maar (subtiele) lichtinval vanuit verschillende richtingen geeft ruimten een extra dimensie.

De jury is enthousiast over de uitwerking hiervan bij de genomineerde projecten: met raampartijen op ongebruikelijke plaatsen in de gevel en een structurele zonwering op de meest bezonde gevels wordt het daglicht gedoseerd.

Dune House toont ook de kracht van daglicht in het interieur. Hier bepalen het dagelijks veranderend licht en de seizoenen voor een belangrijk deel het gebruik van de woning. De bewoners kunnen met het daglicht wonen en werken, of juist op zoek gaan naar beschutting.

Uit het juryrapport
De jury omschreef Dune House als volgt: ‘’Dune House op Terschelling is in alle opzichten een uniek project. Hier hebben architect en opdrachtgever elkaar én de betrokken bouwpartners uitgedaagd tot hoogstaand maatwerk."

"De raampartijen zijn groot, grillig gevormd en tegelijkertijd zeer solide: dat is ook wel nodig in een omgeving met veel zand, water en wind. De kleurstelling van de materialen in de gevel is zorgvuldig afgestemd. In het interieur speelt de daglichttoetreding een belangrijke rol in de routing en het gebruik van de verschillende ruimten."

Prijs
Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnaar van de zeventiende Reynaers Projectprijs ontvangt 2.500,00 euro en mag een zelfde bedrag besteden aan een goed architectuurdoel.

Koehler, die eerder dit jaar werd uitgeroepen als Talent met Toekomst van de Nationale Bouwprijs, en Huijberts zijn blij met het winnen van de Reynaers Projectprijs. Huijberts: "Het was een spannende strijd en we beschouwen deze eerste plaats dan ook als een geweldig compliment voor het ontwerp en de realisatie van Dune House."

Andere nieuwsberichten

Nieuwe naam en associate partners voor jvantspijker & partners

15 oktober, 2:36

Wiegerinck ontwerpt nieuwbouw SInt Jans Gasthuis Weert

15 oktober, 1:29

Bouw cpo-project Jenga House op Oostenburgereiland van start

15 oktober, 11:47

Dirk Roosenburgprijs 2021 voor multifunctioneel centrum 't Karregat

15 oktober, 10:34

Einde dreigt voor Warmtebedrijf Rotterdam

15 oktober, 9:52

Coalitie van steden aan nieuw kabinet: los wooncrisis nu op

15 oktober, 9:21

TNO: ondergrondse energieopslag onmisbaar voor duurzame toekomst

14 oktober, 10:10

RLi: benut Nationaal Groeifonds voor verduurzaming economie

14 oktober, 9:43

Nieuw managementteam voor Ruimtevolk

13 oktober, 2:54

Samsom: echte oplossing hoge energieprijs is snel verduurzamen

12 oktober, 3:17
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan