Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en
Copyright: architecten|en|en

Uitbreiding Beatrix College van architecten|en|en

4 februari 2015, 15:32
Voor het Beatrix College in Tilburg heeft architecten|en|en een nieuw leshuis gerealiseerd. Het ontwerp als een zelfstandig, maar met het grotere geheel verbonden, gebouw sluit aan bij de geschiedenis van de school.

De opgave voor architecten|en|en was om een nieuw leshuis (ten behoeve van VMBO-onderwijs) aan het bestaande Beatrix College toe te voegen. Met het oog op gemeentelijke prognoses moest de nieuwbouw na vijftien jaar verwijderd kunnen worden, maar de levensduur moest wel veertig jaar zijn. Het budget was gebaseerd op tijdelijke bouw.

Het architectenbureau heeft daarom gekozen voor een opzet in IFD (Industrieel Flexibel en Demontabel bouwen). Daarbij was de totale ontwerp- en bouwtijd beperkt tot een jaar en moesten de drie bestaande gebouwen in bedrijf blijven.

Zelfstandige leshuizen
Kenmerkend voor het Beatrix College is de opbouw: in verschillende fasen zijn vanaf midden jaren negentig meerdere leshuizen ontstaan, die zelfstandig functioneren maar met elkaar zijn verbonden door een looproute op de eerste verdieping. Elk gebouw heeft dezelfde opzet met een neutraal lokalenblok en een bijzondere, eigen aula en buitenruimte.

Met zijn ontwerp voor de uitbreiding sluit architecten|en|en aan bij deze traditie. Het gebouw maakt onderdeel uit van het grote geheel door de verbinding met het oudste gebouw. Die verbinding is gecreëerd door middel van het atrium, een lichte, luchtige en hoge ruimte. Hier is de gebouwentree gesitueerd.

Licht en ruimte
De nieuwe entree is bereikbaar via een patio tussen de nieuwbouw en de bestaande gebouwen. De patio, een beschutte buitenruimte, is verkeerszone en verblijfsgebied tegelijk. Door de bestrating door te trekken in het atrium, legt het architectenbureau de relatie tussen buiten en binnen. Het atrium fungeert als aula, werplek en verkeersruimte. De ruimte biedt mogelijkheden voor lunchen en werken, presentaties en bijeenkomsten.

Het atrium ademt rust uit dankzij de natuurlijke uitstraling en het ruim binnenvallend daglicht. Door middel van een doorbraak op de eerste verdieping sluit een loopbrug aan op de looproute die ook de bestaande drie gebouwen verbindt. De ruimte is voorzien van brede trappen en verspreid gesitueerde plekken waar kan worden gewerkt. De trapsgewijze opbouw bevordert contact en overzicht.

Kleurexplosies
De lokalen, praktijk-, staf- en nevenruimten zijn gesitueerd in een geslotener 'lokalenvolume' dat een sterk IFD-karakter heeft. Het lokalenblok heeft een doelmatige opzet. Gangen worden afgewisseld met pleinen, waaraan de toegangen tot lokalen en sanitaire ruimten liggen.

De verkeersruimtes heeft architecten|en|en uitgevoerd als kleurexplosies: een sprekende accentkleur per verdieping, doorgetrokken in de sanitaire ruimten. De kleuren begeleiden de route vanuit het atrium naar de lokalen en zijn, aldus het architectenbureau "een welkome afwisseling tussen de lessen".

Andere nieuwsberichten

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

UNStudio voorziet C&A-pand Eindhoven van opvallende glazen erkers

3 april, 2:20

Heembouw verzorgt circulaire renovatie van loods C-Bèta

3 april, 9:40

Team 4 Architecten neemt bureau Rik Lagerwaard over

3 april, 9:05

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

1 april, 2:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan