MVRDV ontwerpt Weense toren met 'taille'

22 januari 2015, 11:55
MVRDV heeft de ontwerpprijsvraag voor een multifunctionele wolkenkrabber naast het bekende gebouwencomplex Gasometer in Wenen gewonnen. Het 110 meter hoge gebouw krijgt een opvallend gedraaide ‘taille’, die volgens het Rotterdamse bureau een aantal voordelen biedt in klimatologisch en stedenbouwkundig opzicht.

Volgens het bestemmingsplan was er ruimte voor een driehoekige toren van 75 meter hoogte. MVRDV heeft een efficiëntere en smallere vierkante plattegrond voorgesteld waardoor het geheel hoger wordt.

Om deze ingreep in het bestemmingsplan mogelijk te maken zijn de onderste tien verdiepingen van het gebouw parametrisch gevormd om de gebouwen in de buurt met niet meer dan twee uur schaduw per dag te belasten. Hierdoor ontstaat een toren met een taille.

“Als wij de twee-uur-schaduw-regeling serieus nemen ontstaat een ongekende toren. Een gebouw met een sexy taille", zegt architect en medeoprichter van MVRDV Winy Maas. Het plein rondom de toren wordt een gigantische zonwijzer waarop uur voor uur de voortgang van de schaduw te volgen is, aldus het architectenbureau.

Flexibele ruimte
In de toren komt voor meer dan 35.000 vierkante meter aan flexibele ruimte, die zowel voor woningen als kantoren gebruikt kan worden. Verder zijn er horeca, winkels en 110 parkeerplaatsen voorzien in het gebouw, dat direct naast een metrostation komt te staan. De hoger gelegen verdiepingen zijn multifunctioneel, terwijl de lagere meer specifieke gebruiksmogelijkheden krijgen.

De individueel gevormde verdiepingen van de taille zijn voorzien van buitenruimtes die deels via trappen onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor wordt de taille een instrument om het lagere deel van de toren aan te sluiten op het plein en komen er op meer plekken ingangen voor de toren.

De taille heeft volgens MVRDV nog een ander gunstig effect, zij functioneert als windbreker die de voor de Donau vallei typische stormwinden breekt en van het plein afleidt zodat voetgangers rondom het gebouw en bezoekers van de terrassen er geen last van hebben.

Vierkante plattegrond
De gedraaide lagere tien verdiepingen sluiten aan bij de hoogte van de bebouwing in de omgeving terwijl de hogere twintig verdiepingen een vierkante plattegrond hebben. De hogere verdiepingen in combinatie met een zeer efficiënte kern leiden tot een netto vloeroppervlak van tachtig procent kolomvrije ruimte die ook nog 3.5 meter plafondhoogte heeft, meldt MVRDV.

De verdiepingen kunnen daardoor woningen worden of in verschillende kantoortypes worden opgesplitst. De functie kan indien gewenst ook op een later tijdstip nog worden aangepast, laten de architecten weten.

Er wordt een kostengunstige bouwmethode gekozen waarbij gebruikt gemaakt wordt van kolommen van komposiet en betonvloeren. De ramen van de staal en glasgevel kunnen open om natuurlijke ventilatie mogelijk te maken. In de kelder van het gebouw komen de 110 parkeerplaatsen.

Start bouw 2016
MVRDV won de wedstrijd samen met Bollinger + Grohmann Ingenieure Wenen en duurzaamheidadviseurs Energy Design Cody Consulting. Aan de prijsvraag namen verder bureaus als KCAP, Dominique Perrault en Sauerbruch Hutton deel. De start van de bouw is gepland voor 2016.

Trefwoorden

mvrdv toren wenen

Andere nieuwsberichten

Lage horizon

1 uur geleden

Bosvilla met een bijna mathematische opbouw

Gisteren, 17:27

Met Kelbergen 2.0 geeft HOH Architecten voorbeeld van verbetering door verdichting

Gisteren, 15:19

Silvolde krijgt woonbuurt met 'rivierduin' als hart

Gisteren, 14:29

Bouwend Nederland: bouwverzekeraar Woningborg heeft steun nodig

33 minuten geleden

'Mantra sober en doelmatig al zo oud als het Binnenhof zelf'

Gisteren, 16:13

China kampt met grote stroomtekorten

Gisteren, 09:20

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

24 september, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

24 september, 9:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan