MVRDV ontwerpt Weense toren met 'taille'

22 januari 2015, 11:55
MVRDV heeft de ontwerpprijsvraag voor een multifunctionele wolkenkrabber naast het bekende gebouwencomplex Gasometer in Wenen gewonnen. Het 110 meter hoge gebouw krijgt een opvallend gedraaide ‘taille’, die volgens het Rotterdamse bureau een aantal voordelen biedt in klimatologisch en stedenbouwkundig opzicht.

Volgens het bestemmingsplan was er ruimte voor een driehoekige toren van 75 meter hoogte. MVRDV heeft een efficiëntere en smallere vierkante plattegrond voorgesteld waardoor het geheel hoger wordt.

Om deze ingreep in het bestemmingsplan mogelijk te maken zijn de onderste tien verdiepingen van het gebouw parametrisch gevormd om de gebouwen in de buurt met niet meer dan twee uur schaduw per dag te belasten. Hierdoor ontstaat een toren met een taille.

“Als wij de twee-uur-schaduw-regeling serieus nemen ontstaat een ongekende toren. Een gebouw met een sexy taille", zegt architect en medeoprichter van MVRDV Winy Maas. Het plein rondom de toren wordt een gigantische zonwijzer waarop uur voor uur de voortgang van de schaduw te volgen is, aldus het architectenbureau.

Flexibele ruimte
In de toren komt voor meer dan 35.000 vierkante meter aan flexibele ruimte, die zowel voor woningen als kantoren gebruikt kan worden. Verder zijn er horeca, winkels en 110 parkeerplaatsen voorzien in het gebouw, dat direct naast een metrostation komt te staan. De hoger gelegen verdiepingen zijn multifunctioneel, terwijl de lagere meer specifieke gebruiksmogelijkheden krijgen.

De individueel gevormde verdiepingen van de taille zijn voorzien van buitenruimtes die deels via trappen onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor wordt de taille een instrument om het lagere deel van de toren aan te sluiten op het plein en komen er op meer plekken ingangen voor de toren.

De taille heeft volgens MVRDV nog een ander gunstig effect, zij functioneert als windbreker die de voor de Donau vallei typische stormwinden breekt en van het plein afleidt zodat voetgangers rondom het gebouw en bezoekers van de terrassen er geen last van hebben.

Vierkante plattegrond
De gedraaide lagere tien verdiepingen sluiten aan bij de hoogte van de bebouwing in de omgeving terwijl de hogere twintig verdiepingen een vierkante plattegrond hebben. De hogere verdiepingen in combinatie met een zeer efficiënte kern leiden tot een netto vloeroppervlak van tachtig procent kolomvrije ruimte die ook nog 3.5 meter plafondhoogte heeft, meldt MVRDV.

De verdiepingen kunnen daardoor woningen worden of in verschillende kantoortypes worden opgesplitst. De functie kan indien gewenst ook op een later tijdstip nog worden aangepast, laten de architecten weten.

Er wordt een kostengunstige bouwmethode gekozen waarbij gebruikt gemaakt wordt van kolommen van komposiet en betonvloeren. De ramen van de staal en glasgevel kunnen open om natuurlijke ventilatie mogelijk te maken. In de kelder van het gebouw komen de 110 parkeerplaatsen.

Start bouw 2016
MVRDV won de wedstrijd samen met Bollinger + Grohmann Ingenieure Wenen en duurzaamheidadviseurs Energy Design Cody Consulting. Aan de prijsvraag namen verder bureaus als KCAP, Dominique Perrault en Sauerbruch Hutton deel. De start van de bouw is gepland voor 2016.

Trefwoorden

mvrdv toren wenen

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond breidt winkelcentrum Stadshagen uit

6 december, 4:17

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis in gebruik genomen

6 december, 11:49

Drie gebouwen met een zee van terrassen door Arons en Gelauff

6 december, 9:02

EKP-terrein 's-Hertogenbosch wordt multifunctioneel gebied

5 december, 2:33

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53

'Bouwsector koploper groei ondanks problemen'

5 december, 10:27

ANWB: elektrische auto breekt door in 2020

5 december, 9:47

'Kijken naar Boijmans' in debatcentrum Arminius

4 december, 4:15
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan