Copyright: Gevel. Daan Briedé
Copyright: Gevel. Daan Briedé
Copyright: Gevel. Daan Briedé
Copyright: Entree. Daan Briedé
Copyright: Foyer. Daan Briedé
Copyright: Foyer. Daan Briedé
Copyright: Loopbrug. Daan Briedé
Copyright: Loopbrug. Daan Briedé
Copyright: Entresol. Daan Briedé
Copyright: Tuinzaal. Daan Briedé
Copyright: Tuinzaal. Daan Briedé
Copyright: Gang. Daan Briedé
Copyright: Serre. Daan Briedé
Copyright: Kantoor. Daan Briedé
Copyright: Trappenhuis. Daan Briedé
Copyright: Gevel. Daan Briedé
Copyright: Gevel. Daan Briedé
Copyright: Gevel. Daan Briedé
Copyright: Entree. Daan Briedé
Copyright: Foyer. Daan Briedé
Copyright: Foyer. Daan Briedé
Copyright: Loopbrug. Daan Briedé
Copyright: Loopbrug. Daan Briedé
Copyright: Entresol. Daan Briedé
Copyright: Tuinzaal. Daan Briedé
Copyright: Tuinzaal. Daan Briedé
Copyright: Gang. Daan Briedé
Copyright: Serre. Daan Briedé
Copyright: Kantoor. Daan Briedé
Copyright: Trappenhuis. Daan Briedé

Frisokazerne verbouwd tot cultureel centrum

19 januari 2015, 15:32
De historische Frisokazerne in Ede is herbestemd tot onderkomen van het Akoesticum, een nieuw instituut voor de podiumkunsten. Het ontwerp voor de transformatie is gemaakt door Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen.

Het Rijksmonument J.W. Frisokazerne is een van de twee prominentste legergebouwen op het kazerneterrein in Ede. Het gebouw stond leeg op het moment dat de initiatiefnemers van het nieuw op te zetten Akoesticum een geschikte ruimte voor hun plan zochten. De gemeente is eigenaar en steunt het initiatief voor het instituut. Het Akoesticum moet een instituut voor de podiumkunsten, gericht op beroeps- en amateurmusici zijn.

Het gebouw biedt onderdak aan een uitvoeringszaal, repetitiezalen, kantoorruimtes, een hotel en een horecagelegenheid. Om het monumentale gebouw geschikt te maken voor de nieuwe functie heeft Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen op twee niveaus ingrepen gedaan. De interne routing is aangepast om de Frisokazerne voor publiek toegankelijk te maken. Daarnaast zijn de inferieure aanpassingen van na de Tweede Wereldoorlog ongedaan gemaakt.

Ontsluiting
Het gebouw bestaat uit een voorgebouw van 140 meter lang met aan de achterzijde over de gehele lengte een gang die de vertrekken aan de voorzijde ontsluit. Haaks hierop staan vier achtervleugels; tussen de twee middelste vleugels is het binnenterrein overkapt, zodat hier voorheen legervoertuigen konden worden opgesteld.

Tussen deze vleugels zijn twee serres toegevoegd, waardoor een nieuwe ontsluitingsas is ontstaan. Deze as functioneert als centrale straat en vervangt de oorspronkelijke ontsluitingsgang, die niet toereikend zou zijn voor de verwachte aantallen mensen. De nieuwe ontsluitingsas verbindt verschillende functies, maar is tevens een ontmoetingsplek.

Het openbreken van wanden rondom de voormalige entree zorgt voor meer ruimte. Er is een grote doorgang naar de overdekte binnenplaats ontstaan. Deze ruimte van bijna 750 vierkante meter, met een hoogste punt van veertien meter, is het hart van het gebouw, aldus het architectenbureau. In het midden is een witte doos geplaatst, die de uitvoeringszaal herbergt. Vanuit de centrale hal zijn alle functies te bereiken.

Respect
Het architectenbureau heeft ernaar gestreefd het gebouw in zijn structuur herkenbaar te houden. Toevoegingen als serres en de uitvoeringszaal met loopbruggen respecteren het gebouw. De nieuwe invulling is als onderdeel zichtbaar en zorgvuldig ingevoegd, zo stelt Sluijmer en van Leeuwen.

Het gebouw is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en in de wederopbouwperiode op kale en doelmatige wijze hersteld. Aan de hand van historisch fotomateriaal is gevel gereconstrueerd. De toegangsdeuren bestaan weer uit houten paneeldeuren. Ook in het interieur zijn alle toevoegingen uit de jaren vijftig en daarna ongedaan gemaakt. De oorspronkelijke kleurstelling van deuren, kozijnen en muren zijn teruggebracht.

Energie
De Frisokazerne is voorzien van hoogwaardige isolatie aan de binnenzijde. De oorspronkelijke houten ramen zijn gerestaureerd en binnen de oude detaillering voorzien van zeer dun isolatieglas. Alle installaties zijn in de structuur van het gebouw ingepast. Op termijn wordt voor het kazerneterrein een biomassacentrale aangelegd.

Het totale oppervlak van de Frisokazerne beslaat 7.650 vierkante meter bvo; het gebouw is volgens het architectenbureau voor €5.400.000 (excl.installaties) gerenoveerd en herbestemd. De transformatie is in december 2014 afgerond. Op 23 januari wordt het rijksmonument officieel geopend door Koning Willem Alexander.

Andere nieuwsberichten

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 uur geleden

Architecten 3D-printen mee aan spatmaskers voor zorgpersoneel

2 uur geleden

Rotterdam-Zuid krijgt twee buurtschappen in parkomgeving

Vandaag, 11:42

Bouw woontoren Bolero naast OCC gestart

Vandaag, 09:15

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

3 uur geleden

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

Vandaag, 09:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

Vandaag, 09:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

Gisteren, 14:45

Design District 2020 afgelast

Gisteren, 09:45

Hans Schepman benoemd tot partner bij Juli Ontwerp

31 maart, 3:05
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan