Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Zuidgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Westgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Begane grond. Barozzi Veiga
Copyright: Eerste verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Tweede verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Derde/vierde verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Zaal. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Situatie. Barozzi Veiga
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Simon Menges
Copyright: Zuidgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Westgevel. Barozzi Veiga
Copyright: Begane grond. Barozzi Veiga
Copyright: Eerste verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Tweede verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Derde/vierde verdieping. Barozzi Veiga
Copyright: Zaal. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Doorsnede. Barozzi Veiga
Copyright: Situatie. Barozzi Veiga

Klassieke muziek in sneeuwwit concertgebouw

8 januari 2015, 11:20
In de Poolse stad Szczecin is temidden van historische bebouwing een sneeuwwit concertgebouw verrezen. Het ontwerp van het Spaanse architectenbureau Barozzi Veiga zoekt tegelijkertijd contrast met en aansluiting bij de omgeving en de traditie.

De nieuwe Philharmonic Hall van Szczecin is gesitueerd op historische grond. Hier heeft het 'Konzerthaus' gestaan, dat in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. De realisatie van het nieuwe concertgebouw herstelt tegelijkertijd een stedelijke hoek in een wijk nabij het oude stadscentrum.

Interieur
Het gebouw biedt onderdak aan een concertzaal voor duizend toeschouwers, een kamermuziekzaal voor tweehonderd toeschouwers, een expositie- en conferentieruimte en een royale foyer, die ook dienst kan worden ingezet voor evenementen. Een doorgaande publieke 'promenade' over de verschillende verdiepingen verbindt alle functies in het gebouw.

Aan de randen van de plattegrond zijn overwegend serviceruimten gesitueerd. Daarmee heeft Barozzi Veiga ten eerste een centraal vlak gecreëerd, waarin beide concertzalen zijn geplaatst. Ten tweede hebben de architecten met deze ring willen zorgen voor een relatie tussen het gebouw met zijn omgeving.

Puntige contouren
Aan de buitenzijde oogt de Philharmonic Hall als een samengesteld en complex volume. De verspringende en nagenoeg geheel gesloten gevel en de puntige contouren suggereren een geabstraheerde verzameling gebouwen. Deze kenmerken zorgen ook voor aansluiting bij de bestaande aangrenzende bebouwing, terwijl het ijzige exterieur een contrast vormt.

De architecten hebben het gebouw opgevat als een 'lantaarn': de gevel is uitgevoerd in wit glas, dat oplicht waar het interieur wordt verlicht. De sobere en strenge vormgeving van de buitenzijde en de verkeerszones in het gebouw vormt een groot contrast met de uitvoering van de grote zaal.

Traditie
"Aansluitend bij de centraal-Europese traditie van klassieke concertgebouwen, is decoratie ornamenteel en functioneel", leggen de architecten uit. De zaal vertoont gefacetteeerde wanden en plafond, opgebouwd volgens een Fibonacci-reeks, waarbij het aantal facetten toeneemt vanaf het podium. De goudkleurige afwerking versterkt de band met de traditionele concertgebouwen, aldus Barozzi Veiga.

Andere nieuwsberichten

Distributiecentrum met gestapelde functies voor Schiphol Trade Park

27 november, 2:12

Renovatie en uitbreiding gemeentehuis Alblasserdam voltooid

27 november, 12:26

Winnaars Arie Keppler Prijs 2020 bekend

27 november, 10:55

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

26 november, 5:40

Utrecht bouwt vooral binnenstedelijk en rond ov-knooppunten

27 november, 9:38

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

27 november, 9:10

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

26 november, 1:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

26 november, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan