Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Situatie. DAT
Copyright: Begane grond. DAT
Copyright: Eerste verdieping. DAT
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Situatie. DAT
Copyright: Begane grond. DAT
Copyright: Eerste verdieping. DAT

Nieuwe school volgt deels oude gebouwstructuur

15 december 2014, 17:50
Het onlangs in gebruik genomen Educatief Cluster in Den Dungen brengt een aantal onderwijsfuncties samen. Door de karakteristieke structuur van het oorspronkelijke schoolgebouw deels te handhaven en uit te breiden met nieuwbouw, benadrukt architectenbureau DAT de synergie binnen het Educatief Cluster.

Het nieuwe Educatief Cluster is gerealiseerd op de locatie van de voormalige Josefschool in Den Dungen. Het oorspronkelijke structuralistische gebouw uit de jaren zeventig van de vorige eeuw had een kenmerkende honingraatstructuur. De Architectenwerkgroep Tilburg (DAT) heeft met het oog op de nieuwe functies een deel van de bebouwing bewaard en deze aangevuld met nieuwbouw.

De opgave betreft in totaal 1260 vierkante meter BVO nieuwbouw en 600 vierkante meter renovatie. De oorspronkelijke gebouwstructuur van zeshoeken is zeer herkenbaar gebleven in het nieuwe gebouw. DAT heeft de structuur aangeheeld en een grote gemeenschappelijke ruimte gecreëerd voor alle aparte clusters. Van alle gebruikers van het gebouw – een basisschool met acht klassen, een peuterspeelzaal, een kinderdagopvang en een buitenschoolse opvang – grenzen de clusters aan dit centrale hart.

Gemeenschappelijk hart
Gebruikers ervoeren het oorspronkelijke gebouw als donker met te weinig oriëntatiemogelijkheden. DAT heeft voor de nieuwbouw de honingraatstructuur omgevormd tot twee halve 'zonnebloemen'; met centrale hart is een lichte hal, ter vervanging van het vroegere donkere knooppunt. Boven de centrale hal heeft het architectenbureau de uitbreiding gerealiseerd.

De centraal gelegen gemeenschappelijke ruimte kan worden gebruikt als speelplein of werkruimte. Met dit hart is volgens DAT dubbel gebruik van ruimtes goed mogelijk en wordt de synergie binnen het Educatief Cluster benadrukt.

Het architectenbureau is terughoudend gebleven in materiaalgebruik: houten latten en pleisterwerk. De houten latten als gevelbekleding op de begane grond zorgen voor eenheid van oud- en nieuwbouw. De latten lopen van buiten door naar binnen, als een begeleiding van de looproute van de entrees naar de gemeenschappelijke ruimte.

Dorpsplein
Op de locatie is tevens een nieuwe pleinruimte gemaakt, waarbij een bestaand bouwwerk – de snackbar in de 'New Kids'-films – is geïntegreerd. Samen met het terrein rond de school is een samenhangende nieuwe plek in het centrum van het dorp ontstaan.

Dit biedt ruimte voor het organiseren van allerlei activiteiten rond het nieuwe onderwijs- en educatiegebouw, waarmee het voor de hele dorpsgemeenschap een betekenisvolle plek kan zijn.

Andere nieuwsberichten

Laatste regiowinnaars Eo Wijersprijs 2022-2023 bekend

Vandaag, 14:29

Door oud-leerlingen vernieuwd Gymnasium Beekvliet officieel geopend

Vandaag, 10:13

Bouw CUBE op campus Universiteit Twente gestart

Gisteren, 17:07

Kindcentrum naar ontwerp Geurst & Schulze geopend

Gisteren, 13:45

Woningen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

Vandaag, 16:24

BAI organiseert ontwerpprijsvraag voor nieuwe entree Bossche begraafplaats

Vandaag, 15:12

Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

Gisteren, 14:31

Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

Gisteren, 10:21

Stikstoffabriek in Groningse Zuidbroek dit weekend operationeel

29 september, 10:54

Hypotheekshop ziet woningmarkt aantrekken en huizenprijs stijgen

29 september, 9:42
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan