Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp
Copyright: RoosRos Architecten | Pieter Kamp

Een schoolgebouw met twee gezichten

10 december 2014, 11:08
Het nieuwe gebouw voor de OMO Scholengroep De Langstraat in Waalwijk biedt onderdak aan twee aparte scholen. Dit is een belangrijke leidraad geweest voor het ontwerp van RoosRos Architecten.

Na het winnen van de Europese aanbesteding in 2009 is voor het architectenbureau een intensief ontwerptraject begonnen. Dat het gebouw bestemd zou zijn voor zowel de Walewyc-mavo als het Dr. Mollercollege heeft de architectonische verschijningsvorm en de functionele opzet sterk bepaald. De gebruikers van de beide scholen zijn in hoge mate betrokken bij het bepalen van de ontwerpuitgangspunten, zo geeft RoosRos Architecten aan.

De nieuwbouw is gelegen aan het einde van de nieuw aangelegde sportpromenade in het hart van het Olympia-park in Waalwijk. De voorzijde van de school ligt aan de Olympiaweg en vormt het 'formele gezicht' van het gebouw, waarop de identiteiten van beide scholen herkenbaar zijn. Hier bevindt zich de hoofdentree (voor personeel en bezoekers).

Aan de 'informele zijde' ligt het schoolplein en betreden de leerlingen van beide scholen door gescheiden entrees het gebouw. De informele zijde grenst aan een groen binnengebied dat domein is van fietsers en voetgangers; het einde van de sportpromenade en het schoolplein lopen in elkaar over.

Twee vleugels
Het gebouw, met een oppervlak van circa 9.9000 vierkante meter BVO, bestaat uit twee vrij indeelbare onderwijsvleugels. Op de begane grond en de eerste verdieping hebben de scholen elk een eigen vleugel in gebruik; daardoor kan in onder meer de gevels en de inrichting uitdrukking worden gegeven aan de identiteit van de scholen. Op de tweede verdieping ligt een ring van (parktijk)lokalen en functies die de scholen gezamenlijk gebruiken.

Met de ontmoetingsruimte in het hart van het gebouw is een transparant en overzichtelijk onderwijsgebouw met korte looplijnen gecreëerd. Vanuit deze centrale ruimte zijn alle omliggende functies herkenbaar en worden de onderwijsvloeren ontsloten. In en rond deze ruimte zijn ook de gedeelde en de staffuncties ondergebracht.

Flexibiliteit
Flexibiliteit en toekomstgerichtheid zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de keuze van de gebouwstructuur, aldus de architecten. Het onderwijsgebouw heeft een constructief dragende gevel in combinatie met een inpandige kolommenstructuur en grote vrij indeelbare vloervelden. De structuur biedt volgens RoosRos mogelijkheden voor variaties in onderwijsruimten en in koppelingen tussen ruimten onderling.

Om de flexibiliteit verder te verhogen is gekozen om alle binnenwanden als 'systeemwanden' uit te voeren. Deze wanden hebben als voordeel ten opzichte ven conventionele metalstud wanden dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn, een hoogwaardige afwerking hebben en daarmee zeer onderhoudsvriendelijk zijn, zo leggen de architecten uit. Door het 'prefabriceren' kennen de systeemwanden een hoger kwaliteitsniveau.

Kleur en accenten
Het kleur- en materiaalgebruik in het interieur volgt in grote lijnen de functionele indeling van het gebouw. Beide lesvleugels hebben een eigen kleuraccent voor de 'verschillende scholen': geel en blauw. Uitzondering daarop is de tweede verdieping, die door de beide scholen gebruikt wordt, met een groene accentkleur. De functies voor het personeel zijn herkenbaar aan het rode kleuraccent.

De aula is ontwikkeld als kunstopdracht onder leiding van het impresariaat Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl. Dat stelde voor om een integraal kleurontwerp te laten ontwikkelen voor de ruimte en het meubilair, waartoe ontwerpbureau Studio Ramin Visch is benaderd. De architectonische ruimte en materialisatie is vormgegeven door RoosRos.

Het architectenbureau wil met het gevelontwerp en materiaalgebruik het gebouw één identiteit geven, waarbinnen beide gebouwvleugels herkenbaar zijn als afzonderlijke scholen. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt met horizontale en verticale accenten (hetgeen de twee onderwijsprincipes weerspiegelt) en eigen metselwerksorteringen. De horizontale en verticale structuren worden geaccentueerd door de toepassing van helder witte composietstenen kaders.

Duurzaam en fris
Vanaf de start van het ontwerptraject is veel nadruk gelegd op duurzaamheid, zodat - ondanks het strakke budget - veel duurzame toepassingen in het ontwerp zijn geïntegreerd. Daarmee is gestreefd naar verlaging van de energielasten, verhoging van het klimaatcomfort en minimalisering van de exploitatielasten. Voorts is het schoolgebouw ten aanzien van Frisse Scholen gerealiseerd op het niveau Klasse C en op een aantal punten - het gekozen ventilatieprincipe en het thermisch comfort - Klasse B.

Andere nieuwsberichten

Politiebureau als 'uitkijkpost' naast een park

Gisteren, 14:47

Waterlooplein krijgt multifunctionele marktboxen

Gisteren, 12:25

Definitief ontwerp stadion Feyenoord gepresenteerd

Gisteren, 10:46

Tentoonstelling bij BOZAR rond architectenbureau Baukunst

Gisteren, 09:07

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

Gisteren, 15:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

Gisteren, 09:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

19 september, 9:48

'Steden en ov-sector komen met deltaplan spoor'

19 september, 9:31

Nanne de Ru verzorgt zestiende Peutz-lezing

18 september, 9:00

Heleen Meinsma benoemd tot associate bij EGM architecten

17 september, 1:55
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan