Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Powerhouse Company
Copyright: Powerhouse Company

Team A wint aanbesteding Station Assen

13 november 2014, 16:19
De ontwerpcombinatie van De Zwarte Hond en Powerhouse Company heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor het nieuwe station Assen. De twee architectenbureaus werken samen als Team A. In deze zelfde combinatie realiseerden beide bureaus in 2013 het Erasmus Paviljoen voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Voor de aanbesteding werden vijf partijen geselecteerd. Het winnende ontwerp van Team A creëert een markante en uitnodigende entree die het station zowel verbindt met de stad als met de regio.

Opdracht
Opdrachtgevers NS, ProRail en de gemeente Assen wilden een uitnodigend, herkenbaar en toegankelijk station. Samen zochten zij in de prijsvraag naar een optimaal OV-knooppunt, dat zowel stedenbouwkundig als architectonisch aansluit op de stad. Voor het realiseren van deze kernkwaliteiten werd gevraagd naar een integrale benadering met als uitkomst een duurzaam en flexibel station.

Volgens de jury is het plan “een overtuigende en spannende vertaling van de opgave voor de vernieuwing van het stationsgebied. Het ontwerp creëert een helder en efficiënt verkeersknooppunt. Het markante gebouw geeft het gebied een nieuwe identiteit. Het zorgt ervoor dat het prettig is om in het stationsgebied te zijn. Met dit ontwerp zal de ambitie om een warme, gastvrije en eigentijdse entree naar de stad te maken, realiteit kunnen worden.”

Ontwerp
Het uitgangspunt voor het ontwerp van Team A bestaat uit een logische plaatsing van de programmatische onderdelen waarbij een uitnodigend en goed functionerend OV-knooppunt ontstaat. Er is gekozen voor een ontwerp met drie horizontale lagen; een ondergrondse fietsenstalling, een genereuze stationshal die aansluit op de stad en een karakteristieke stationskap.

Door de fietsenstalling ondergronds te plaatsen kan alles op straatniveau een verbinding aangaan met de stad. Het station biedt daarmee een warm welkom in de stad en een uitnodigend gebaar voor de reizigers. De fietsenstalling biedt plaats aan 2600 fietsen en kan in de toekomst worden uitgebreid. Bovenop op de fietsenstalling aan de noordzijde zijn groene terrassen ontworpen. Hierdoor sluit de fietstunnel in Vredeveld naadloos aan op zijn omgeving. In het nieuwe station wordt het middenperron verbreed. Dit perron zal worden bereikt via een nieuwe perrontunnel.

Het station wordt overdekt door een driehoekige stationskap die de perrons van de treinen, de haltes van de bussen en het commerciële programma met elkaar verbindt. Het ontwerp van de karakteristieke kap brengt daglicht in de stationshal en op de perrons. In het ontwerp van Team A worden de bestaande perronkappen deels hergebruikt en geïntegreerd onder de nieuwe stationskap. Door de lichte glooiing van de houten kap wordt het groene dak zichtbaar. ook van bovenaf zichtbaar waardoor de groene rand zichtbaar wordt.

“De combinatie van een stedelijk gebaar en het gebruik van groen en natuurlijke materialen zorgt voor een gebouw dat uniek is en aansluit op de kwaliteiten van de stad Assen”, aldus architect Nanne de Ru.

Vernieuwing stationsgebied Assen
Concreet bestaat de vernieuwing van het stationsgebied in Assen uit de bouw van een nieuw stationsgebouw met fietsenstalling, de bouw van een nieuwe perrontunnel, de vernieuwing van de Vredeveldsetunnel, de inrichting van een nieuw busstation, de aanleg van een autotunnel ten behoeve van het scheiden van verkeersstromen en de herinrichting van de openbare ruimte.

Het nieuwe Station Assen speelt een sleutelrol in een stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied door FlorijnAs. Door de verdiepte autotunnel kunnen voetgangers vanaf het station straks onbelemmerd de stad inlopen. De 'rode loper' van Assen verbindt het centrum met het oosten van de stad.

“Het ontwerp van een alzijdig station accentueert de samensmelting van twee stadsdelen,” aldus Jeroen de Willigen, architect bij De Zwarte Hond. Aan de oost- en westzijde wordt een entree naar de sporen gerealiseerd.

De autotunnel wordt gebouwd in 2016, het station in 2017 en het stationsplein wordt opnieuw ingericht in 2018. In 2019 zal de herinrichting van het gehele stationsgebied voltooid zijn.

Andere nieuwsberichten

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

Tentoonstelling over Bruno Taut in Museum Het Schip

15 november, 11:57

Atelier van Berlo winnaar Next Step Award 2019

14 november, 6:00

Stedelijk Museum toont ontwerp uit eigen 125-jarig bestaan

14 november, 3:26

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34

Kamer kritisch over verbranden biomassa

13 november, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan