Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders

Visch geeft schoolgebouw kleurrijk hart

11 november 2014, 13:05
Studio Ramin Visch heeft voor het Dr. Mollercollege en de Walewyc-Mavo in Waalwijk een kleurrijke aula ontworpen. De ruimte vormt de verbindende schakel tussen twee gebouwvolumes en de verblijfsplek voor leerlingen van beide scholen.

De aula van het Waalwijkse schoolgebouw, ontworpen door RoosRos Architecten, is een complexe ruimte. Ze vormt de entree van het schoolgebouw, geeft toegang tot beide vleugels (scholen) en verdiepingen en herbergt alle lockers.

Er gaan verkeersstromen doorheen en het vormt in pauzes tevens ontmoetingspunt voor zeshonderd tot duizend leerlingen. Verder wordt de aula gebruikt voor samenkomsten als ouderavonden, toneelvoorstellingen en diploma-uitreikingen.

Integraal ontwerp
Het impresariaat Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl (KB-GP) adviseerde de school om voor de multifunctionele ruimte, die aanvankelijk wit was bedacht, een integrale ontwerpopgave te ontwikkelen, waarin kleur een leidende rol zou spelen. Het impresariaat stelde daarbij Studio Ramin Visch voor, wiens werk zich kenmerkt door "kleur, grote lijnen en inventieve oplossingen voor verschillende functies", aldus het impresariaat.

Het ontwerp en indeling van de ruimte stonden vast; Visch kon wel gebruik maken van onderdelen die wat betreft materialisatie in het bestek waren opgenomen, maar qua kleur konden worden aangepast. Daaronder waren bijvoorbeeld de kleuren voor de (giet)vloeren, de beplating van trappen en balustrades, kleur van de lockers, het theater en de balies en het ontwerp en de aanschaf van meubilair.

Structureren
Op basis van functies en gebruik heeft Visch de ruimte ingedeeld in zones, die zichtbaar zijn gemaakt door middel van grote kleurvlakken. Daarbij heeft hij ook rekening gehouden met sociale aspecten: voor de leerlingen moet de aula een aangename plek zijn, waar ze elkaar in verschillende samenstellingen willen ontmoeten, waar ze zich geborgen voelen, kunnen kijken en bekeken worden. De ruimte moest bovendien zowel vol als leeg een sterk, fris, eigentijds en tijdloos beeld geven.

Kleuren structureren de ruimte. De in het oog springende gele balustrades vormen de eerste schil. De tweede schil wordt gevormd door de blauwe, achterliggende wanden. Doordat de lockers dezelfde kleur hebben, nemen ze visueel minder plek in.

De omlopen zijn op alle verdiepingen groen en het verdiepte plein op de begane grond is lichtblauw. Lichtblauwe trappen verbinden als twee watervallen de ruimte over de gehele hoogte. Het blok met de balies en het theater staan als een oranje meubel in de aula.

Perspectieven
Om de grote hoeveelheden leerlingen een verblijfsplek te geven zonder de verkeersstromen te hinderen is afgeweken van de gebruikelijke opstelling met tafels en stoelen. De omlopen op de verdiepingen zijn in de pauzes toegankelijk voor de leerlingen; bij de balustrades zijn lange vaste banken geplaatst als veilige uitkijkposten. Op het plein zijn, midden in het zicht, de kleurige banken uitgestrooid.

Visch heeft gekozen voor vooral een pastelachtig kleurpalet, omdat "kleuren snel te zwaar worden in deze grote, hoe ruimte." Bij het stijgen in het gebouw zijn de kleuren bovendien ijler en rustiger. De nagenoeg vierkante ruimte maakt dat de kleuren vanuit verschillende perspectieven en in verschillende combinaties zijn te zien. Het atrium is door het kleurgebruik in plaats van een 'vierkant' een 'kubus' geworden.

Werkgroep
Voor de ontwikkeling van de kunstopdracht is een tijdelijke werkgroep samengesteld, bestaande uit leden van de school, het architectenbureau, het impresariaat en de ontwerper. Hans Roest van RoosRos Architecten vertelt dat het bureau vaker met interieurarchitecten en kunstenaars aan projecten samenwerkt, maar niet eerder voor een zo omvangrijke en beeldbepalende deelopdracht. Het was spannend een deel uit handen te geven, zegt hij, maar er was voldoende ruimte voor feedback en wederzijdse inspiratie.

Gerelateerde projecten

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan